F33515EB-EB60-446B-BCD0-6B4086E16CAB.JPEG
5748F1E3-D5E8-4764-B46B-E71158EDDFD2.jpeg
94F1291F-E243-4B60-8E60-D38445396D54.jpeg
Kia Soul 1,6 GDI benzín (motor G4FD) - ve 130 tis. km bylo potřeba dolévat olej každých cca 2 tis. km - 0,5-0,7 litru. Kontrola těsnosti na únik oleje v pořádku. Byla mi doporučena diagnostika opotřebení motoru - provedeno v autorizovaném servisu Praha. Zjištěna karbonizace ve válcích, u svíček atd. (viz obrázky příloha),známý mechanik mi řekl, že mohou být "zapečené" pístní kroužky a tím vzniká netěsnost ve válcích a projevuje se to spotřebou oleje. Doporučil dekarbonizaci motoru. Dekarbonizace vodíkem je záležitostí několika hodin (typicky 3 hodiny), chemickými prostředky cca 1-2 dny. Vzhledem k možnosti poškození těsnicích elementů při vodíkové dekarbonizaci (vysoká teplota při procesu) jsem se rozhodl pro chemii, známým mechanikem mi byl doporučen pan Kaňka z Davle - jeho autodílna (Davle, zastávka autobusu Na Javorce, v areálu masné výroby, autobusem od nádraží Smíchov každých cca 20-30 minut). Vůz jsem tam zavezl , dohodl se na velmi vstřícném jednání a druhý den odpoledne jsem si vůz vyzvedl. Dostal jsem aditivum pro nalití do nádrže po dočerpání na plný stav - to jsem provedl na zpáteční cestě z Davle.
Jednoznačně po pár kilometrech bylo zřejmé, že vůz jede lépe a dekarbonizace mu prospěla.
Nyní ujeto cca 3 tis. km a není zatím třeba olej dolévat - tak uvidím. Pokud máte obdobné obtíže všem dekarbonizaci i pana Kaňku doporučuji.
Následně při dalším doplnění na plnou nádrž jsem do nádrže nalil aditivum od firmy VIT (koupeno v auto Kelly. 69,-Kč/ pro nádrž 50-60 litrů). Projevilo se na nižší spotřebě - jezdím převážně po Praze, spotřeba cca 7,2 l/100 km, t.j. cca o 1 litr méně, než před dekarbonizací.
Pokusím se připojit obrázky zakarbonované svíčka a vnitřku válců.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.