Na Kia Soul 1,6 GDI benzín přestalo pracovat dálkové ovládání. Po ukončení jízdy a vyjmutí klíče ze spínací skříňky nešlo auto dálkovým ovládáním (DO) klíče zavřít ani otevřít, uzavření auta se muselo provést ručně. Při sezení v autě tlačítkem na dveřích řidiče uzavřít elektronicky všechny dveře, vystoupit z vozu a ručně zámkem uzavřít dveře řidiče.
Po ručním otevření auta šlo auto normálně nastartovat, po rozjezdu se automaticky zavřely všechny dveře a vše vypadalo normálně. V autorizovaném servisu (Praha) mne informovali, že autoelektrikář musí provést prohlídku DO - antény, kabely atd., zřejmě někde nalomený kabel, nekontakt atd. Nechal jsem zkontrolovat v jiném servisu na dálkové ovládání funkci obou klíčů - zjištěno, že klíče "vysílají" správnou sekvenci a jsou OK. Uvědomil jsem si následně, že dveře auta se po vyjmutí klíče po jízdě ze spínací skříňky neodemykají. Následně náhodou jsem zjistil, že když po vypnutí motoru vysunu klíč ze spínací skříňky rychle a lehce stlačený vpřed (k palubní desce), dveře se odemknou a DO funguje.
Známý automechanik mi řekl, že u vozů ASudi, BMW a dalších se stává, že po vyjmutí klíče ze spínací skříňky DO nepozná, že byl klíč vysunut a DO na klíči nefunguje. V zámku spínací skříňky jsou časem nečistoty omezující pohyb částí konstrukce zámku a po vyjmutí klíče nedojde k mechanickému posunu dílu, který způsobuje sepnutí/rozepnutí indikace DO, že byl klíč vysunut. Doporučil mi promazat zámek FAB přípravkem a nanést mazadlo i na konec klíče. Provedl jsem a po několika vsunutí a vysunutí klíče ze spínací skříňky byl problém odstraněn a vše nyní funguje jak má. Myslím, že takový problém se může vyskytnout i někomu jinému, a proto zde svoji zkušenost popisuji.