Sportage V - zkušenosti

Re: zkušenosti s novou Sportage

Příspěvekod Arty » 25.08.2022 21:01

vasatkoj píše:
Arty píše:
vasatkoj píše:

1. Nemám úplně vyzkoušeno protože venkovní teploty jsou obecně vysoké, ale rozjezd na EV v létě za studeného motoru je normální. Viděl jsem i videa v zimním období. Primárně je to dáno stavem dobití baterie.

2. Sleduji. Vše dělá automatika, ale dá se tomu rozhodnutí pro EV pomoci. Rekuperace probíhá v podstatě třemi způsoby: jízdou bez plynu (ale zařazen ryclostní stupeň), bržděním (intenzivnější rekuperace) a samotným spalovacím motorem (nejintenzivnější). Podle navigace se to neřídí a myslím, že nadmořskou výšku žádná navigace zatím moc neřeší. V podstatě pokud má baterie víc než polovinu energie tak ji využije a to k mému překvapení i třeba do kopce ve 140km/h. Prostě jedu do táhlého kopce na benzín a on přitom využije agregát k nabíjení. Jakmile má dost tak zbytek nebo část kopce táhne chvíli na EV. Pro přemluvení k přepnutí na EV používám fintu s ubráním plynu.

3. Ano umí. Co jsem četl tak nejdéle do 2km (já to změřené nemám), ale má to podmínku. Elektronika musí vyhodnotit, že výkon z EV bude dostatečný. Tzn., že pokud bude v cestě kopec nebo potřeba šlápnout na pedál, už to platit nemusí. V koloně je to stejné. Jakmile automatika zjistí pod 50% energie snaží se dobíjet agregátem v případě vypnutého motoru upozorňuje na vybíjení a vyzívá k nastartování. Samovolné startování mě také ze začátku překvapilo, ale je to vždy jen chvilka a prostě se tím jistí aby se baterie úplně nevybila. Rozhodně si nepředstavuj, že pojedeš krátké trasy jen na EV, to umožňuje až PHEV, ale ten má zase jiné nevýhody např. váha, cena, menší zavazadelník.

A ještě jeden postřeh. U HEV funguje klimatizace ihned bez nastartování agregátu. Topení zatím nevyzkoušeno, ale tam to bude asi jinak :)
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Sportage V - zkušenosti

Příspěvekod SmartBastard » 01.09.2022 08:40

Mozem iba podciarknut to co Arty napisal.
Mne sa zatial podarilo ist cisto na EV 1km, ak samozrejme neratam cesty dole kopcom, kde samozrejme auto ide na EV (a nabija sa). Celkovo som s HEV velmi spokojny a prave jazda v EV mode mi objasnilo, ze dalsie auto bude ciste EV.

Celkovo s autom som po 10tis km velmi spokojny, v podstate ma mrzia iba 3 veci (jednu uz podotkol Arty):
1, wireless android auto - aj ked sa este v septembri spekovalo, ze v aute bude, tak nieje. Tym padom je wireless nabijanie viac menej zbytocne.
2, headup display - neexistuje, myslim, ze mohol byt
3, nezavisle vykurovanie - neexistuje, rad by som si priplatil, hlavne v spojeni s Kia App to mohla byt fajn vec na zimu

Bonus: nechapem preco nerobia jednu globalnu, dlhsiu verziu. Myslim, ze auto by sa este viac predavalo a neviem si predstavit, ze by to malo az taky velky efekt na celkovu cenu (osobne by som radsej zaplatil 1000 EUR viac). Osobne si myslim, ze to je skor marketingove rozhodnutie, lebo by kanibalizovali Sorento.

Bonus 2 (ale toto su uz naozaj detaily): globalna verzia (resp US a ine markety) ma touch klucky, zatial, co nasa ma dost skaredy knoflik. Taktiez skoda, ze sa auto neda otvorit zo zadnych dveri (toto ma uz aj Skoda).
SmartBastard Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod vasatkoj » 01.09.2022 13:08

SmartBastard píše:Bonus: nechapem preco nerobia jednu globalnu, dlhsiu verziu. Myslim, ze auto by sa este viac predavalo a neviem si predstavit, ze by to malo az taky velky efekt na celkovu cenu (osobne by som radsej zaplatil 1000 EUR viac). Osobne si myslim, ze to je skor marketingove rozhodnutie, lebo by kanibalizovali Sorento.

No třeba mě se globální verze moc nelíbí, ta evropská je krásně kompaktní a kufr je dostačující. Ale, kdyby bylo na výběr, tak by to samozřejmě bylo lepší. Sorento bych už vůbec nechtěl, je to už takový těžký hromotluk, ikdyž nevypadá špatně.
Mně spíš vadí, že furt zdražují, no já nevím, kam až to chtěj dotáhnout.
Johny

Kia Sportage 1.6 MHEV DCT Exclusive 4x2
Kia Ceed SW 1.6 CVVT Comfort Plus MY 2010, 12/2010
vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Arty » 01.09.2022 20:20

I mě se líbí víc Euro verze než global, ale větší verze klidně být mohla. Na druhou stranu EU verze je taková akorát.

Pokud má někdo sedadla s el. ovládáním a pamětí… stává se, že na můj profil nenastaví sedadlo do původně nastavené polohy a nevím čím to je. Někdy to samo rozpozná kdo usedl za volant a jindy ne? To je náhoda nebo to nějak řidiče rozpoznává? (váha). Momentálně mi profil ztratil i nahraný profilový obrázek.
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod SmartBastard » 05.09.2022 08:08

Nie, nemyslim, ze auto rozpoznava ludi, musim sam zmenit profil pri starte, ked predtym isla manzelka. Ale riesil som to tak, ze na mojom profile je moje sedadla nadstvane na 1 a na jej profile som si nadstavit sedadlo na 2. Takze ked nastupujem po nej hned stlacim 2, aby ma to nezlisovalo :)
SmartBastard Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod snike » 05.09.2022 09:04

@Arty ... sedadla se ti do uložené paměti nenastavují dle profilu v navigaci, ale pouze po stisku příslušných tlačítek paměti 1 nebo 2.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Arty » 10.09.2022 01:03

Tak nevím jak to přesně myslíte, ale podle mě je to nastavené s profilem. Paměti nemačkám ani je nemám nastavené a profil si sedadlo pamatuje. Jenom je mi divné, že mi to občas rovnou nabídne můj profil a rovnou při usednutí nastaví sedadlo, přestože předemnou řídila manželka.
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Arty » 10.09.2022 01:08

Nedají se nějak nasdílet data které používá Kia k navigaci a počasí i pro posádku?
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod snike » 10.09.2022 08:29

@Arty ... nedaji :no:
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod martenz » 11.09.2022 09:48

Pani, na tu vahu co sportage ma tak aky je motor 110kw?? Staci?
Sportage 1.6 t-GDI MHEV 4WD 7DCT PLATINUM 132kw Experience green
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 11.09.2022 12:31

Stačí na čo?
Jazdíš vo dvoch? Non-stop diaľnica? Ťaháš loď/karavan? Atď.

Za mňa, stačí na normálne jazdenie. Nedá sa porovnať s 1.6 GDi 97 kW. Hladký benzín je proste slabý, vhodný do mesta a ľahkú záťaž.
Samozrejme každý benzín treba vytáčať.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Arty » 11.09.2022 16:00

snike píše:@Arty ... nedaji :no:

Myslel jsem si to - škoda
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 11.09.2022 19:03

Arty píše:Nedají se nějak nasdílet data které používá Kia k navigaci a počasí i pro posádku?
Sledujem, čo sa vo svete áut deje. Ako predajca by som asi aj mal sa tomu venovať podrobnejšie, ale poučte má prosím, ktorý model to umožňuje. Ja som nepostrehol, aby to niekto umožňoval. Ďakujem.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod martenz » 11.09.2022 20:33

MP1 píše:Stačí na čo?
Jazdíš vo dvoch? Non-stop diaľnica? Ťaháš loď/karavan? Atď.

Za mňa, stačí na normálne jazdenie. Nedá sa porovnať s 1.6 GDi 97 kW. Hladký benzín je proste slabý, vhodný do mesta a ľahkú záťaž.
Samozrejme každý benzín treba vytáčať.

Ci staci na dynamicku jazdu aj so styrmi ludmi v aute + plny kufor.
Sportage 1.6 t-GDI MHEV 4WD 7DCT PLATINUM 132kw Experience green
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 11.09.2022 21:05

Ako často tak chodíš?
Ja by som volil 100 kW diesel na takéto časté zaťažovanie.

Moje odporúčanie je, že vezmi si sebou na skúšobnú jazdu troch objemnejších kamarátov a vyskúšaj si.
Môj zákazník to takto riešil niekoľko rokov dozadu, keď sa nevedel rozhodnúť pri Ceede medzi 1.4 a 1.6.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Sportage