Diferenciál

Tlumiče, odpružení, řízení, brzdy a vše kolem.

Diferenciál

Příspěvekod mirek.vcelda » 09.11.2009 02:13

Potřeboval bych poradit ohledně diferenciálu přední nápravy, jestli nějakej vůbec je. Když zařadím předek, tak se s autem jede krásně, dokud nechci ostře zahnout, třeba na křižovatce nebo na parkovišti. Řadím předek jen za prudkého deště a na sněhu. Jenže ve městech je většinou nasoleno a vnější kolo jde v prudké otáčce smykem, jakoby žádný diferenciál nebyl. Kamarád mi řikal, že některé offroady maj pod krytkou na předních kolech díru na speciální klíč, a tím se diferenciál do extrémních podmínek vypne. Teď mi v kole ještě začlo něco hučet, tak jsem zvědavej, kdy se to po...e. Zkuste mi to někdo vysvětlit, knihu údržby mám v němčině, takže tomu nerozumim. Mám Sportage 2,0 I (r.v.:1997)
:help:
mirek.vcelda Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Diferenciál

Příspěvekod georgy04 » 27.11.2009 17:58

Tato Sportage nemá medzinápravový diferenciál, to znamená, že sa môže používať len na teréne kde je koleso do zákruty schopne prešmyknúť.. Inač sa stane to, že na fixačných krúžkoch sa olámu také zarážky, a koleso začína prestavať ťahať..
georgy04 Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod snezienka » 27.11.2009 19:54

vtom že nema tento model medzinapravový diferencial máš pravdu,ale ten služi ako naznačuje nazov na rozdelenie hnacej sily medzi prednu a zadnu napravu anema nič spoločne s podšmykom predneho kolesa.ten podšmyk sposobuje predný diferak ktorý je čistočne samosvorný,a na extremle šmyklavom povrchu sa to chová ako uzavierka a nič sa tým nepoškodí je to OK.
snezienka Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage I (1999)
220000 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod georgy04 » 28.11.2009 19:13

Tak pardon.. Prečo vlastne potom odchádzajú tie fixačné krúžky na voľnobežke? Myslel som si že je to tým..

Môže sa vlastne 4x4 používať na suchom alebo čiastočne mokrom povrchu kde koleso nemôže podšmyknuť?
georgy04 Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod mirek.vcelda » 28.11.2009 19:24

To, co tu píšete je moc hezké, ale jak mám ten přední diferenciál otevřít, aby s tím šlo jezdit na asfaltu? :?
mirek.vcelda Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod snezienka » 28.11.2009 21:24

To mirek:nie je mi dost jasne prečo chceš jazdiť s predným nahonom po asfalde,to si si mal kupiť SUV s automatickym zapnutím 4x4. sportage od roku v.96až 03 je klasický off road s redukčnou prevodovkou v predu je čiastočneý samosvor a vzadu je klasicka uzavierka ktora sa uvadza do činnosti zaradenim redukcie .je to síce sprostost ale ked to tak sudruhovia v korei vymysleli nou koment.Treba najskor zistit čo ktore auto potrebuje a na čo je určene a potom kupovať.predný nahon sa zapína v terene , pri suvislej vrstve snehu,atd.nie na asfalde.Ja jazdim ročne cca5000km teren a všetko funguje ok.a neviem čo chceš otvarať na prednom diferaku?Ak ti funguju odpojovače v nabojoch kola tak je všetko v poridku.
snezienka Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia Sportage I (1999)
220000 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod georgy04 » 29.11.2009 13:09

chápem ako to funguje.. len som niekde čítal že odchádzajú tie fixačné krúžky kvôli tomu že si niekto zapne 4x4 na vozovke kde je miestami sneh a miestami je suchá , možno z toho dôvodu že ma strach isť so zadnou nápravou keďže je náhon v zadu a zadok je ľahký.. ja len chcem vedieť či sa to kazí preto.. lebo dosť ľudí s tým ma problém.. tiež by ma zaujímalo či sa môže náhon radiť počas jazdy, alebo pri zapnutí treba zastaviť a ako bolo spomínané troška cúvnuť.. a taktiež pri vypínaní.. lebo idem kúpiť nové fixačné krúžky, tak nech viem ako s tým čo najlepšie zaobchádzať.. auto používam taktiež výhradne v teréne a to každodenne, keďže pracujem v oblasti ťažby dreva v lese..
georgy04 Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod snezienka » 30.11.2009 00:16

vieš ono sa to kazí preto lebo niekto jazdi z 4x4 tam kbe prejde aj trabant z ojazdenými pneu.K tomu zapinaniu 4x4 sa može podla výrobcu radit a vyradzovať do 80km/h,je to napisane na slnečnej clone vodiča ked ju sklopíš.Redukcia sa radí aj vyradzuje zásadne v klude čiže auto musí zastaviť !!!to cuvanie je potrebnéiba po prechod z 4x4 na 4x2 nie naopak a to koli tomu aby sa odpojili náboje kol od poolosi , to platí hlavne pri automatyckom zapinani.podtlak funguje trochu inač ak náhodou ide :D .Ešte k tomu jazdeniu : niekde na travniku zaradiť4x4 a otočiť sa o 360°na plný reid a pozret čo tie vnutorne kolesa spravia za paseku. čiže ak aj mam zapnute 4x4 a potrebujem na tvrdom podtklade manevrovat tak ho vyradim redukcia nepripada do uvahy vôbec napr. parkovisko ..... .K uzavierkam diferencialom :neviem či to maju všetky modely rovnake tagže predný čistočne samosvorny sa chova presne tak ako opisal mirek inač to bez rozobratia moc nezistite.či ma zadny diferak uzavierku zistite tak že na diferaku je nejaka cievka ktora to to zapina . ak niekto chce presnejšie tak telefonicky čislo pošlem SZ. :drink:
snezienka Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia Sportage I (1999)
220000 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod mirek.vcelda » 19.12.2009 09:37

Tak tohle jsem netušil, že je to takhle, mám auto teprve dva roky, ale pořád se s ním seznamuji. Nevíte proč hučí přední kolo při 4x4? podle toho, co jsem se kde dočetl, tak asi odcházej ty fixační kroužky. co to asi stojí? snad toi vydrží do jara a pak bude vše postupně opraveno.
:kia:
mirek.vcelda Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod georgy04 » 24.12.2009 16:39

ja som včera objednal tie fixačne kružky v kii a jeden ma vyšiel na cca 75€
georgy04 Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Topolsky » 29.01.2010 17:12

Važení, vykašlite sa na fixačné krúžky. Majú krátku životnosť a sú drahé. Ja som práve kúpil uzamykateľné voľnobežky od AVM 460K za 150,-€ pár a je to paráda. Žiadne búchanie, žiadne cúvanie pri prechode na 4x2. V zime a v teréne nechám LOCK na 4x4, pákou z vnútra zvolím režim. V lete a na asfalte LOCK na 4x2.
Topolsky Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod snezienka » 07.02.2010 21:41

to Topolsky: Toje super že si to objavil /rumuni to dávali na Ara už pred 30 rokmi/ len to má jednu nevýhodu a to že vždy musíš presne vedieť kam ideš a aká tam je cesta,ináč máš plné topanky blata. :drink:
snezienka Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia Sportage I (1999)
220000 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod maro » 09.02.2010 07:09

snezienka píše:vtom že nema tento model medzinapravový diferencial máš pravdu,ale ten služi ako naznačuje nazov na rozdelenie hnacej sily medzi prednu a zadnu napravu anema nič spoločne s podšmykom predneho kolesa.ten podšmyk sposobuje predný diferak ktorý je čistočne samosvorný,a na extremle šmyklavom povrchu sa to chová ako uzavierka a nič sa tým nepoškodí je to OK.

píšeš nezmysly snežienka

Predné kolesá sa odvaľujú v zákrute po dlhších dráhach ako zadné, majú rozdielne uhlové rýchlosti, preto si potrebuje auto podšmyknúť, pri autách s medzidifom tento kompenzuje rozdielne otáčky predných a zadných kolies. A ako si prišiel na to, že predný diferenciál na starej sportage je samosvorný ?? Vzadu je lamelový samosvor, to má každá kia s tuhou zadnou nápravou. Ale vpredu nie.
------------------------------
www.thermical.sk
Sorento.Magentis.Pregio.
maro Muž
Uživatel fóra

3. místo (1)

Zpět na Podvozek / Řízení / Brzdy