Tak začnu sedmiletou zárukou...pánové, mám auto 4 roky a už mě stály opravy desetitisíce. Zkuste si pořádně přečíst záruční podmínky. Já už jsem se obrátil i na právníka a bohužel. Například poslední porucha - skřípání, vrzání. Nejedná se o výrobní vadu, ale prý běžné opotřebení vozu, běžná spotřebitelská oprava. Nikdo nezaručuje, že auto bude 7 let jako nové. Co jim mám říct v servisu, když demontovali kus nebo celou zadní nápravu? Jak já to mám jako uživatel poznat? Dělali to opravdu? Nevím. Řekli mi tolik a tolik a zaplať, nebo nevydáme auto. Ono se hezky napíše, že platí jen blbec, ale zkuste si to někdy v servisu. Potřebujete auto, v práci to nikoho nezajímá, že zrovna voláte policii a domáháte se svého vozu. Zkrátka jsem zaplatil a odjel.
Sedmiletá záruka vyžaduje přesné servisní návštěvy, pozor na kilometry,nesmí jich být ani málo ani moc před/po stanoveném limitu a nebojte, v servisu jsou milí, ono to ani tak nevadí, že přijedete o 500 km později... Nevadí, protože jsem zavolal a snažil se domluvit termín. Nebyl, ale nikdo neřekl, že by to mohlo mít vliv. Každý žije v tom, že hranice jsou tak asi kolem doporučených ujetých km..chyba. To nechám stranou. Pozor také na potvrzování do servisní knížky. Víte každý, co tam má být a které stránky máte mít potvrzené, že se potvrzuje i karoserie atd.. Možná, že jsem hlupák lehkovážný sám. Moje chyba.
Teď k závadám. Bylo jich tolik, že nevím, jestli na všechno vzpomenu a určitě už nevím, v kolika to bylo km. Auto nové, jsem první majitel, najeto aktuálně asi 106 000 km.
1) klepání někde v podvozku - tyčky stabilizátorů (výměna zdarma -nepočítám cestu do servisu, vlastní čas, zapůjčení náhradního auta /hradil jsem/).
2) spadávání sedačky řidiče - opakovaně, poslední oprava není dokonalá, ale sedačka spadne až za dva měsíce a tak si to průběžně zvedám. (byl jsem s tím v servisu několikrát - opět nepočítám doprovodné náklady a už je nebudu ani dál uvádět)
3) roztržená sedačka řidiče - připlácel jsem za kůži (nevšiml jsem si, že je to imitace kůže, co už), opět opakovaně - nyní drží.
4) spínače couvacích světel. Vyměněno bezplatně.
5) roletka v zavazadlovém prostoru. Přestala se zasouvat - vyměněno bezplatně.
6) uniky brzdové kapaliny - nikdo nenašel kde, přesto jsem platil opravu asi kolem 10 000 Kč. Opět klasika - prý opotřebení, čeho, nevím, na fakturu napíšou seznam dílů a klidně mi je i nasypou do krabičky. Co já s tím. Známý mechanik mi řekl, že to může i nemusí být z mýho auta. Když už jsem u toho, můžu oskenovat i cenu servisních prohlídek, které jsou vždy přes 20.000 Kč a často i přes 30.000 Kč.
7) odlepený tapecírunk v zavazadlovém prostoru - přes opakované pokusy přilepit nedrží, rezignoval jsem na to.
8) škubání v motoru, kouřivost - náhle, nečekaně, občasně. Vyměnili zase všechno možné, například i palivový filtr - opět jsem platil řádově tisíce, jakože spotřební materiál. Na servisní prohlídce po pár stovkách km od opravy, ho měnili zase, jinak by prý padla záruka. Samozřejmě, jsem ho zase platil.
9) spínač couvací kamery - prý od soli na silnici. Takže jsem zase platil. Na to se prý záruka nevztahuje. Asi mám jezdit jen tam,kde nesolí.
10) opakovaně couvací senzor. Jednou vyměněn bezplatně, podruhé nikoliv, protože jsem prý auto nechal stát na přímém slunci. Prý by šel odpojit, ale nechal jsem ho zase za úhradu vyměnit. Divte se, on stejně občas nefunguje. Když to opravdu stojí na slunci, tak si potom píská, kdykoliv zařadím zpátečku. Na utlumení používám tlačítko pro přívěs. Když slunce nesvítí, zase funguje.
11) únik oleje. Přijdete ráno k novému autu, nasednete , odjedete a zavolá manželka, že na nové zámkové dlažbě je půlmetrová kaluž oleje. Takže zase servis, zase běžná údržba, zase něco bla, bla, nějaké těsnění není záruční oprava..a tu kaluž jsem likvidoval výměnou dlaždic půl víkendu.
12) občas nešla zařadit jednička. Týden v servisu, týden bez auta, opraveno ale na záruku. Nakonec jsem jim ještě děkoval, protože chlápkovi přede mnou měnili celou převodovku. Možná i mně, já nevím.
13) stabilizátory opět - tentokrát jsem hradil, protože na záruku už mi je měnili, takže opotřebení.
14) o vrzání jsem už psal.
15) nezhasínají světla -to je aktuální novinka. Jak už jsem psal, sázel jsem na už starou baterii a vyměnil jí. No možná jsem nemusel, ale to nechme být. Uvidíme, co se z toho vyklube. když už jsem u tý baterie - dost mi zoxidovala koncovka kostry, ale ona to není ledajaká, má na sobě oddělovací mechanizmus a prý je to dost drahý. Takže jsem to vyčistil, namazal a nasadil s maximální opatrností a doufám, že vydrží..alespoň ještě nějakou dobu.
16) ještě jsem zapomněl na loupající se lak na přední haubně, dal jsem přes to samolepku a zatím to neřeším. Už slyším, že jsem to neměl mýt wapkou, nebo jsem s tím neměl jezdit do myčky.
17) střední opěrka, vrže jako pes, namazat se mi to nepodařilo a ani v servisu s tím nic neumí udělat. Tak se moc neopírám.
Chlapi, teď už si na víc nevzpomenu. Oni se některý blbosti vyřeší i samy. Třeba obrazovka v zrcátku od kamery -blikala, blikala..až zhasla nadobro. Co už říkám, si...budu couvat jako zastara...no a po pár dnech se rozběhla a zatím šlape. Nebo plasty někde ve dveřích, v zimě vržou, tak zesílím rádio a dělám, že si jich nevšímám. Když se oteplí, zase vrzat přestanou.
Jen jsem si auto za tři čtvrtě miliónu představoval jinak....a že z toho není vidět a do zatáček se nakláním jak blbec v autoškole, to mě fakt nerozhodí. Možná budu hypochondr.
PS: Ta rada s klíčkem není úplně dobrá, já klíček nechávám někde hluboko v kapse a zamykám spínačem na klice. Kdo tuhle funkci na autě má, možná potvrdí, že je to běžná praxe.
PPS: Nemám uvedený typ motoru? Kde ho nemám uvedený? Je to 2l diesel, 4x4...já jsem zde už publikoval i fotky, stačí dohledat moje starší příspěvky.
viewtopic.php?f=158&t=2500&p=90084&hilit=raKIA#p89806viewtopic.php?f=2&t=347&p=89647&hilit=raKia#p89693