Rád bych se poradil ohledně takového zvláštního a nevyzpytatelného chování něčeho souvisejícího s elektrickou částí / relé apod. (?) u Kia Sorento XM (2012, 2.2 diesel 197 koní AWD, automat).
Rozdělil bych to na dvě části výskytu:
A. Před nastartováním
Jednou za čas a docela náhodně se stane to, že při otočení klíčkem startování se nic neděje, nenastartuje to a je to provázená tím, že už v druhé poloze klíčku, ještě před impulzem k nastartování se nerozsvítí ta sekce středového panelu, kde je display klimatizace/větrání (podle toho poznám už hned, ještě před úplným otočením klíčku, že to nastalo a že nepůjde na nějaký čas nastartovat). Poprvé jsem se s tím setkal teď v létě během těch extremních veder a připisoval jsem to zorvu tomu, že je to přehřáté a že je tam nějaká ochrana a tak jsem čekal s otevřenou kapotou, nech to zchladne a pak se to zase dalo do normálu.
B. po nastartování / během jízdy
Někdy se to pak stane i za jízdy, což se opět projevím zhasnutím toho panelu a následně nejde větrák, stahování oken, blinkry (ty jedou jen zmáčknutím toho trojůhelníku pro spuštění obou "blikaček" zaráz)... Možná i některé další el. části jsou tím dotčeny, ale to nemám ověřeno.
Konzultoval jsem to pak se svým automechanikem po telefonu až koncem léta a řekl mi, že si myslí, že je to "načnutým" relé, mluvil o tzv. "hlavním relé", ale já nevím, které to je, případně které relé má na starosti, nevěděli byste prosím? Nezkusili byste mě nějak nasměrovat? Já mám to auto strašně rád, ale tady to nevyzpytatelný chování mě zabíjí.
Teď se mi to dlouho nestalo, čímž se tak nějak potvrzovala pomalu moje teorie o přehřívání – ale včera se mi stala ta varianta B, zastavil jsem teda hned na parkovišti. Vypl motor, otevřel obě skříňky s pojistkama a tak nějak na to "zabubnoval" aby se to usadilo apod. a pak to zase naskočilo a celou cestu už to bylo ok. Neměl by někdo nápad, jakou zvolit taktiku – nebo jestli jdou ta relé nějak proměřit stran funkcionality apod.? Moc děkuju – pro další podrobnosti a případné doplnění jsem samozřejmě k dispozici.