učinnost mototru, spotřeba/otáčky/rychl.stupen

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

učinnost mototru, spotřeba/otáčky/rychl.stupen

Příspěvekod Titanic » 04.07.2011 13:22

Nevite, zda existuji oficialni charakteristiky-grafy, nebo alespon nejake vykoukane hodnoty nasledujicich zavislosti u 1.4 CVVT 77kW?

a)při jakych otackach je na danem rychl. stupni nejnizsi a naopak nejvyssi spotreba benzinu (podtacet ci pretacet, kazdy o tom pise, ale jeste jsem nevidel,jake otacky se berou jako referencni)?
b)při jakych otackach a na danem rychl. stupni je motor nejucinejsi (vykon/spotreba)?
c)jake otacky jsou pro dany stupen optimalni? nebo se otacky vztahuji pouze k motoru a nikoli k rychl. stupni?
d) vsichni mluvi o podtaceni, ale co to je takove podtaceni? jako ze uz motor kucka, nebo je to proste nejake konkretni cislo, kdy se motor toci normalne a ale pod ktere by nemely otacky klesnout pri jakemkoli rychl. stupni?

dik, za info.
Titanic Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
1330 km @ 8 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: učinnost mototru, spotřeba/otáčky/rychl.stupen

Příspěvekod olin » 04.07.2011 18:19

Zapni si PP a uvidíš, kdy je na jakém stupni minimální spotřeba. Co se týká podtáčení motoru, zkus jet na pětku (šestku, pokud máš) 50 km/hod po rovině a totéž do mírného kopce.
Poznáš sám, kdy toho má motor "plné kecky". Dle mého žádné takové grafy ani hodnoty neexistují, vždy totiž záleží na okamžitém zatížení motoru. Pokud nechceš zásadním způsobem zrychlovat, nevadí motoru i když jedeš na 1300 - 1500 otáček na pětku (šestku) pokud si už sám svým projevem neříká o změnu převodového stupně. Dnešní motory jsou elektronicky na takové výši, že i s těmito režimy provozu si bez problému poradí. Vím o čem mluvím, protože v těchto režimech se můj motor pohybuje velmi často.
Obrázek Ceed SW III MY2020, 1.4 T-GDi, 103 kW, TOP Obrázeknajeto >19000 km a něco i nacouváno
Ceed SW II 1.6 GDi, 99 kW Comfort+
Ceed SW 1.4 CVVT, 80 kW Comfort+
olin Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (15) TOP sponzor (3) Organizátor srazu (1)

Kia Ceed SW III (2020)
19000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod -Petr- » 04.07.2011 20:55

U mého auta je nejmenší spotřeba pokud řadíš při dosažení 3000 otáček/min, pokud podřazuješ při 1800/min, ale největší tah jednoznačně je nad 4000 /min. Pokud chceš jezdit a šetřit, drž motor kolem 2000 otáček, žádné prudké akcelerace, řaď kliďánko a taky jsem zjistil, že pokud si vyřadíš z kopce, spotřebu snížíš o nějakou desetinku. Měsíc jezdím na spotřebu (na LPG) a dosáhl jsem spotřeby 8,2 L/100 v plynu (to by mělo odpovídat cca 7,7 L v benzínu) - jezdím podle předpisů a do kopce tomu nenakládám (dřív to bylo 10,5 /100 když jsem jezdil nad 150 km/h). Máš silnější motor, takže ideální rychlost u tebe bude asi tak 100 Km/h na pětku, u mně to je 90 - 95 Km/h na pětku.

Buď v klidu tvoje motorizace žere míň jak ta moje, už jsem tady četl chvalozpěvy na Tvou motorizaci :D

Jo a podtáčení se neboj. O tom zmínka v manuálu není, zato tam je jasně napsáno, že se záruka nevztahuje na závady vzniklé závoděním - to bych chápal že tím myslí přetáčení motoru. U současných motorů je rozstřik oleje už navržen tak, aby se motor mazal i při nízkých otáčkách dostatečně. Sami mi to v Kia potvrdili.
Kia Ceed 1.4 SW, 66Kw. Béžový ďábel (LPG/benzín)
-Petr- Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Ymps » 04.07.2011 20:56

Mě by spíš zajímalo, jestli může jízdní styl 50km/h na 5. rychlostní stupeň, nějak ovlivnit životnost některých součástek... ventily atd. Popř. pokud tak někdo jezdí již delší dobu (několik 1000km) jestli nepozoruje nějaké neduhy. Díky
Ymps Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2010)
2750 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod -Petr- » 04.07.2011 21:13

50 Km/h na pětku? To je extrém, to jezdím na čtyřku, na pětku jezdím od 70 km/h výš. Teda když nespěchám :evil: Ale v těchle otáčkách o akceleraci nemůže být samozřejmě řeč.

Co se ti stane. Tak upřímně, to nevím. Kamarád co má Feldu a podtáčí to (už cca 3 roky pořád) jezdí tak, že dá 1, rozjede to na 20, dá 2., ve čtyřiceti 3, v padesáti 4., a v 60 za 5. S autem problém neměl, jen mu to žere víc oleje (no ale ta Felda není žádná mladá kára), o akceleraci se bavit nemá smysl, tu to auto prostě nemá, a - jestli to má nebo nemá souvislost - musí co rok měnit svíčky, blbě mu to startuje.... ale opravdu nevím jestli to má souvislost. Jak bude časem reagovat :kia: to ví jen bůh.
-Petr- Muž
Fanda vozů Kia

Příspěvekod -Petr- » 04.07.2011 21:16

Ymps: Ale že ty máš diesel, co?
-Petr- Muž
Fanda vozů Kia

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí