Já se po tom ptal a vozidlo vybavené xenony
musí mít výše popsané vybavení t..j. ostřikovače světlometů a automatickou kalibraci náklonu světla podle zatížení vozu. Tolik k uvedení chybné informace prodejců, že to být nemusí
Po domácku namontované sady byť homologované prodávané po různých obchodech sice splňují normy pro způsob svícení atd, po namontování bez dodatečných úprav je ale celé vozidlo technicky nezpůsobilé pro provoz na pozemních komunikacích. Také se mě snažila slečna v autokelly přesvědčit, že koupit HID sadu je nejlepší řešení a tolik nestojí - prostě chtějí prodat.
Ještě mě napadlo napsat proč to tak musí být abych předešel nějakým pobouřením.
Svítivost a vlnová délka xenonových světlometů má takovou sílu že může poškodit sítnici oka člověka

Světelný paprsek vychýlený nečistotami na vnějším skle světlometu tudí bez problémů i při potkávacích světlometech oslní protijedoucího řidiče a je možné, že poškodí oko i trvale. Vzniká efekt černého fleku v zorném poli oka a to přesně ve směru pohledu tj. posunuje se tam kam se díváte. Tento efekt přetrvává delší dobu i při jen krátkém oslnění a řidič může takhle oslněný ujet i několik kilometrů, při trvalém poškození je to jasné - přijdete o řidičák.
Nebezpečnost spočívá především ve vnímání prostoru a světla v noci. Pokud budete takto oslněni, zanadáváte a jedete v pohodě dál - totiž moc ani nezaregistrujete. Ve směru pohledu nic v podstatě nevidíte zejména mimo město, protože se řídíte odrazem světla od krajnice a středové čáry. Dopravní značky také vidíte. Co ale neuvidíte je chodec nebo cyklista přímo před vozidlem a může mít třeba reflexní vestu. V tomhle případě ho nemáte šanci vidět.