Tak už taky musím nového ceeda vrátit po pár set km. A ta jejich akce je teda fakt zpropadená, protože už jsem chtěl koupit uplně něco jiného a teď zase nevím

Takže spotřeba je hodně závislá na noze, to se čekalo, ale že to pude pod 7 litrů 100 km město a 100 km okresky v testovacím režimu (svižném) palubák ukázal 6,5, ale počítám tak 6,7+- podle tankování tak to mě dost překvapilo (mile). Tam kde jsem jel hodně vlažně s naftou za 5,8 tak tohle to umí úplně stejně. Je tedy pravda že GT line měl 17" 225/45/17 a novej Ceed 205/55/16. I tak ale ten benzín jede podobně a rozhodně to není o několikalitrovém rozdílu. Dálnice jsou samozřejmě horší v porovnání s Crdi, ale celková dynamika je pocitově daleko lepší u benzínu, ten motůrek má sílu až do 6ti tisíc. Je pružnej jako nafta, točivej, jede na danou třídu prostě hodně dobře, zároveň je tichej, kultivovanej a i o dost mín vadí zapomenutet start stop, kde s autem neotřese jako nafta. Tady jednoznačně by měl naftu koupit jen ten, kdo vážne bude jezdit v přímce hodně svižně, hodně naloženej nebo s těžkým vlekem a často, jinak v tom nevidím smysl kupovat vznětovej motor, když ta zpropadená 1,4ka jede vázně moc dobře a rychle topí

Na danou velikost má přesně tu váhu, aby to auto dobře zatáčelo (měl jsem jen manuál) ale bylo to vážně příjemnější srovnatelné jak Golf. Interier je lepší jak v I30, je prostě lepší, citem má lepší ergonomii.
Velké plus v ohromném rozsahu nastavení volantu. V předchozí verzi u mé pozice se mi schovali spodní ikonky blinkrů - neviděl sem je přes volant. Novej ceed má jiný tvar toho všeho a celkově parádní pozice, výborné mekké výplně dveří pozicí na loket, přehledná přístrojovka. NA druhou stranu, bezpečnostní systémy krásně zakrytovaly prostor nad zrcátkem, který bývá dost hluchý a neodstínitelný od sluníčka. Ovládání navigace a lišta s tlačítkama je skvělá. Celkově lepší ovládání jak u VW a ještě vypadá dobře. Ohromný ergonomické pozitivum. Lepší otvory ve dveřích na lahve. Taky posun k lepšímu.
Přechozí ceed mel takové malé skleněné trojuhelníčky v A sloupku, nebylo to špatné novej Ceed je má masivnější a jen a pouze v tomhle bodě je to možná trošku horší. Ty trojuhelníčky krásně ukázali třeba obrubník ve městě při odbočování vpravo. Snad jediné mínus ve výhledu, druhá už tradiční věc je zrcadlení palubovky. HOrní pozice má díry na reproduktory a prošívanou palubovku a je to tam vidět hodně. V tomhle ohledi víc jak u předchozí verze, pokud se na to člověk zaměří. Volant se dobře drží, řízení výrazně lepší jak předchozí verze i když tady je Focus i VW citelně lepší s odezvou, ale pozitivum je že už to není tak přeposilované. Rozhodně se to auto řídí velmi dobře. Má hodně ostré brzdy. Takové hodně binární ON OFF jako mají koncernový auta. To se mi moc nelíbí, chce to hodně si zvyknout, ale brzdí obstojně. ABS a EPS nastupuje hodně brzy, je to hodně opatrné
Bezpečnostní systémy z počátku uživatele jen lekají. Hlavně pre-nárazovej systém, třeba v dvouproudovce kde se ve městě dojede auto a změna pruhu se děje blízko něj je ten systém aktivní a řve. Dojíždění na parkovistě do řady taky. Divný, to mi přijde zbytečně citlivé, opravdu to nebyly nijak zvláštní situace, denní provoz. Čtení značek to umí hodně dobře, to už sem měl možnost vyzkoušet v nové Sportage
Řízení v pruzích - to je věc co by chtěla nějakou novou verzi - pokud to má být ochrana, když člověk ladí rádio trosku se zamyslí - pak to je super, auto se zkoriguje. To funguje, ale jinak to má svojí hlavu, na úzkých silnicích, kde jsou jen krajnice namalované to pořád koriguje volant, je to otravné a nutné vypínat. A když už je silnice rovná, namalovaná hezky čárama včetně středové, tak to neumí držet auto uprostřed a jede to od krajnice ke krajnici jak ožrala a stačí dvakrát levá a praví a už to nezvládne zkorigovat jak má vyšší nájezdový úhel.

to by asi chtělo doladit, když už to jakože to auto má.
Když si sednu za sebe mám mín místa jak u minulé verze na kolena při ideální pozici za volantem ve verzi HB. U staré dám kolena normálně rovně kolmo k sedačce a je to akorát, u nové je tam už musím namačkat a pohodlí to už rozhodně není.
Ale zase mám lepší pozici na řízení vepředu

a děti nemají volební právo
Co bych udělal možná jinak je ikonka svícení světel. Když se jezdí na automat, tak svítí zeleně ikonka parkovaček - nevím proč, automat je od toho aby se o světla staral sám. Stačila by ikonka hlavních světel a třeba jen decentně, protože to prostě je automat.
Nejde uplně vypnout display navigace, přepne se do tmavých hodin a nemá to ikonu - nutné kliknout dvarkát do menu. Uplně to nevadí, ale mít možnost volby uplně OFF a tlačítkem, jako v minulé verzi - bylo by to lepší.
Zmizelo menu poloha a nadmořská výška v navi. To je škoda, někdy ty údaje byly zajímavé sledovat. Holandsko -15m pod mořem
Z palubního systému zmizela informace o průměrné rychlosti. Jinak se celkově informace z běžného palubního systému zdají být velmi přehledné, dobře zpracované.
Ve všech ohledech to je opravdu dobře vymyšlené auto. Zpracováním rozhodně o skok dál a lepší jak předchozí model, který ale ani dnes není vubec špatný.
Takže mi zbývá jen zkousnout filtr částic na benzínu a počkat na možnost doplatit si za supervision display a JBL audio, které v CZ nejsou zatím k dispozici.