Přidám svůj zcela subjektivní názor uživatele, který jezdil s KIA Sportage(Sportage 1,6Gdi),dosud jezdí s Kia Rio 1,4 (71kW) a rovněž jezdí koncern, Superb III 132kw a VW Polo 70 KW. Nejsem pevně ukotven jako odpůrce koncernu,nebo Asie ,ale jsem uživatel ,který chce za své peníze co největší užitnou hodnotu. Ta je pro každého jinak definovaná!
1.Vím, že už nikdy nechci atmo motor ve svém autě. Jízda s turbem je pro mně úplně jiný zážitek. Kvedlání s fofrklackem mně nebaví .
2.Auta už jen s automatem.
3.Motor 1 000 cm3+DSG v VW. Teď jsem absolvoval cestu Strakonice - Ostrava , auto má najeto 3000 km ,takže jsem mu zkoušel přiložit. Jel jsem s tím prckem spíše prasácky, rychlost někde i 190 km/hod a prům.spotřeba 6,2l. Jinak v příměstském provozu okolo 5,8-6,0 l. To auto s litrovým motorem jede opravdu velmi dobře.
4. Mohu porovnat cenu servisu KIA a Škoda. Garanční prohlídka u Superba je levnější než u Sportage. Ceny originálních náhradních dílů jsou dohledatelné na netu.
5. Záruka - KIA 7 let,koncern max. 5 let.
Myslím si,že před koupí auta je potřeba si toto půjčit(solidní prodejci toto umožní ,ideálně na víkend),vyzkoušet jízdní vlastnosti a následně vyhodnotit všechny plusy a mínusy, přečíst testy, vyhodnotit síť servisů a jejich dostupnost ,uvažovat nad cenovou hladinu při pozdějším prodeji atd.
Auta ve výběru jsou určitě kvalitní a s žádným neuděláte chybu. Vybrat budete muset pouze Vy! Jelikož se jedná o dost peněz, takže za mně platí 2x měř a 1x řež. Přeji šťastnou ruku