therion píše:100okt se nedava kvuli okt cislu , ale pro jeho absenci ethanolu a jeho sklonu k vytvareni pryskyric , ktere rady karbonuji a pro jeho detergentni vlastnosti. Olej neuvadite , ale 100% se nejednalo o plnou syntetiku renomovaneho vyrobce. To by olejove kanaly nebyly tak zabarvene. Vyrobce predepisuje vymenu oleje pri 15 tisicich , ale pokud auto jezdi ve stizenych podminkach (kratke trasy pod 8km v lete a 15km v zime) stahuje se interval o polovinu. Takto zadelany motor po 100tisicich byva u sluzebaku nebo policajtu co stoji hodiny na volnobehu.
Dobrý den,
prosím o důslednější přečtení mých příspěvků. Napsal jsem, že první potíže začaly při cca 100 tis. km. V současné době motor má najeto 180 tis. km. Tzn. v době, kdy začaly první problémy, tak docházelo k výměně oleje autorizovaným servisem. Po záruce jsem používal Total NFC 9000 ACEA A5 5W-30 tak, jak je stanoveno výrobcem, viz níže.
Pointa s benzínem byla v tom, že motor má být dimenzovaný na používání normovaných paliv, mezi které Natural 95 patří.
therion píše:Kecy v kleci, i u neprimovstrikovych motoru jako je kappa , ktere na karbon netrpi se hovori naprosto jasne:
kia.jpg
Dekarbonizace vyplachem pred vymenou oleje je samo velmi dobra. Ale zaklad je v 100ok, kvalitni syntetice a vyhnout se mestskemu poskakovani. Pak ten motor vydrzi bez dekarbonizace pres 200tisic.
Nevím odkud máte tento návod, ale rozhodně nepatří k mému vozu (možná k jinému ročníku?). Níže zasílám odkaz na manuál mého vozu:
https://autotrip.cz/navod-k-obsluze-kia-ceed-2013/Doporučuji stranu 7-19, kde je uvedeno něco malinko jiného než uvádíte Vy. Pokud byste však nevěřil tomuto zdroji, pak lze ještě odkázat na:
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... heet23.pdfNa straně 2 na osmém řádku naleznete plán, kdy se olej mění po 20 000 mílích, včetně doporučeného produktu.
Jediné, co Vám nejsem schopen vyvrátit je Vaše domněnka o tom, že jsem vozidlo používal jako "mamataxi" jak sám uvádíte. Myslím si, že dojíždění do práce 2x týdně po 180 km po dobu cca 5 let není úplně provoz, který se dá považovat čistě za městský. Netvrdím však, že po městě s autem nebylo ježděno, avšak rozhodně ne, tak často jak se domníváte Vy.
To že KIA má postup je sice chvályhodné, ale nejsem si jistý, že by to nějaký autorizovaný servis vůbec dělal. Co mě tedy pobavilo, tak je tam uvedeno alibisticky, že 1qt/1 000 mil je přeci v pořádku, což odpovídá tomu, co mi bylo řečeno v service a to že 0,75 l/1 000 km je vlastně v pohodě (nemyslím si).