Zimné pneumatiky

Tlumiče, odpružení, řízení, brzdy a vše kolem.

Re: Zimné pneumatiky

Příspěvekod kofejn » 12.10.2009 09:03

kofejn Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Carens III (2007)
0 km @ 6.8 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Mirek28 » 12.10.2009 10:50

Právě jsem řešil rychlostní index pneumatiky, v TP je H a já si na zimu chci dát pneu, které mají pouze v T. Dokonce je jasné, že až nastane čas (za tři roky) půjdu na technickou v zimě tak jsem chtěl mít jistotu.
Ve třech pneuservisech mi řekli to samé - na zimu je povoleno používat pneumatiky s o stupeň nižším rychlostním indexem (při dodržení rychlosti - pochybuji, že v zimě někde pojedu rychleji než 190km/h, já vlastně nikdy nepojedu přes 190 km/h :!: ). Řídí se tím i většina firem vyrábějících pneumatiky a velkou část sortimentu zimních pneu vyrábějí s o stupeň nižším indexem než letní.
Tolik mnou získané info.
KIA CEED SW 1.4 CVVT (8Q)
Hlavně mít kola dole, anténu nahoře a gumové patníky !
Mirek28 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
46000 km @ 7.3 l/100km

Příspěvekod brandysw » 12.10.2009 13:44

Podla testov ADAC najlepsie pre tuto sezonu dopadli ( 16")
Continental TS830
Goodyear Ultra Grip 7+

Kedze Goodyear som mal na starom aute, rozhodol som sa skusit Continental.

Vie niekto ako to presne funguje na Slovensku s rychlostnym indexom?
Ak chcem T miesto H ako je v TP.
Tu je jeden odkaz, kde pisu, ze musis mat nalepku max rychlost = X v zornom poli vodica,
take nieco som cital aj na stranke ADAC ( plati pre nemecko)
http://www.hyundaiclub.net/viewtopic.ph ... df#p213303

A co ohladom diskov?
Ak mam inu sirku napr. 6,5 miesto 5,5 ako je v TP je to legislativne problem?
dik

P.S Este mi napadlo, ze preco sa vobec riesi problem T alebo H, ked max povolena rychlost je 130 kmh :?
brandysw Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
36500 km @ 8.2 l/100km

Příspěvekod Marek_Km » 12.10.2009 13:50

brandysw píše:P.S Este mi napadlo, ze preco sa vobec riesi problem T alebo H, ked max povolena rychlost je 130 kmh :?

A co kdybys jel do Německa? A nebo na okruh? A nebo bys chtěl obouvat na supersporty taky gumy s rychlostním indexem kolem 130?
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod alena » 12.10.2009 14:08

tak sem volala do pojištovny a když sem se jich na to zeptala tak mi bylo řečeno že to neví, že se ptám na špatnom míste ale že havarijné plnení může být pokráceno. pak mi bylo řečeno že hlavný je rozměr a né index rychlosti tak že asi taky vemu T proto že sem objednala Sava Eskyma S3 a už jich nemaj tak že vezmu goodyeary.
a prosím Vás nevíte kde se dá sehnat samolepka na tu maximálni rychlost?
alena Žena
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2009)
19860 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Marek_Km » 12.10.2009 14:33

alena píše:a prosím Vás nevíte kde se dá sehnat samolepka na tu maximálni rychlost?

Jestli je někde potřeba, tak v ČR určitě ne.
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Stefi » 12.10.2009 15:18

Spravidla se rychlostní index pneumatiky volí na základě max. rychlosti auta, + nejaká rezerva, ty s nižší hranicí můžeme použít, ale měla by se dodržet hranice rychlosti pneu., které máme obuté, ta nálepka není špatný nápad, tj. jak u paliva plň benzín, nebo naftu, když máš něco na očích tak to vedeš podvědomě v patrnosti, a omezíš tlak na pedál plynu :lol: / jinak ty T vydrží víc, nevědomky, první zima dálnice, nenapadlo mne po nasazení koukat co tam je, tak jsem valil i dost přes 200 a když jsem jednou kontroloval tlak, jsem si toho všimnul, holt opět poučení, nevěř plně prodejcům, sekli tam místo H-ček , T-ečka, polilo mne horko, nakolik to nebylo krátko době/ :twisted: :(
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod skippovic » 12.10.2009 17:45

mylsim, ze "H" versus "T" rychlostny index riesi vela ludi.
vlastnim ceeda benzinaka 1.4, ktoreho max. konsrukcna rychlost je 185km/h, v OoEV mam rychl. index H. Najradsej by som investovat do Tcka, nerozumiem preco nemame v OoEV ako alternativu aj Tcko.
trosku som googlil a tu je co som nasiel:

zakony:
Smernica Rady 92/23/EHS, ktora je referencovana nariadenim vlady c. 195/2006... Priloha IV, ustanovenia 3.4:

:SK:
3.4 Rozsah rýchlosti

3.4.1 Každá pneumatika, ktorou je vozidlo normálne vybavené, musí mať symbol kategórie rýchlosti (pozri prílohu II, bod 2.29) kompatibilný s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou vozidla /alebo vhodnú kombináciu zaťaženie/rýchlosť (pozri príloha II bod 2.30).

3.4.2 Vyššie uvedená špecifikácia neplatí:

3.4.2.1 v prípade náhradných jednotiek na dočasné použitie, pre ktoré platí ustanovenie bodu 3.8;

3.4.2.2 v prípade vozidiel normálne vybavených bežnými pneumatikami a príležitostne vybavených pneumatikami do snehu.

Avšak v tomto prípade symbol kategórie rýchlosti pneumatík do snehu musí zodpovedať rýchlosti buď väčšej než je maximálna konštrukčná rýchlosť vozidla (uvedená výrobcom) alebo rýchlosti minimálne 160 km/h (alebo obidvom).

Ak napriek tomu maximálna rýchlosť vozidla (uvedená výrobcom) je väčšia než rýchlosť zodpovedajúca symbolu kategórie rýchlosti pneumatík do snehu, výstražný štítok maximálnej rýchlosti, ktorý určuje maximálnu rýchlosť pre pneumatiky do snehu, musí byť upevnený vo vnútri vozidla tak, aby bol ľahko viditeľný pre vodiča.

To iste na strankach ministerstva dopravy, post a telekomunikacii: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=58101

Nie som pravnik, ale sedliackym rozumom mi z "..kompatibilný s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou vozidla.." vychadza, ze by sme pri pouziti "T"-ciek mali byt kompatibilny - a teda nebyt v rozpore so zakonmi SR.

Nakolko jazdim z BA denne za pracou do viedne, na zaklade viedenskej dohody by mali rakusky policajti respektovat zakony krajiny, kde je auto registrovane.

Idealne keby to potvrdil nejaky pravnik.
skippovic Muž
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2009)
21000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod LUK&s » 12.10.2009 19:53

skippovic: jj to zni rozume... :thu:

http://www.pneunet.cz/pneu/12151/goodye ... 8-T-zimni/ no myslim,ze by to byl hrich je nekoupit. uz jsou na ceste :yes:
sranda mosí byt :) cee´d eSWéé 1,4 5K Šedý KEMA activ +
LUK&s Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
32300 km @ 6.7 l/100km

Příspěvekod Mirek28 » 12.10.2009 23:43

@pro Alenu

Vůbec neřeš jestli T nebo H. Policista to na silnici nezjistí ( a i kdyby tak to nebude problém), na STK (kam jdeš až za 4 roky) to projde, protože rychlostní index pneumatiky je větší než maximální konstrukční rychlost tvého vozu ( to mám ověřené) a co se týká pojišťovny, je to takto:
Pojišťovna ti sníží plnění pokud zaviníš nehodu tím, že úmyslně něco porušíš = tedy pokud si tam dáš pneu T a pojedeš více než 190km/h a budeš mít nehodu, jenže v tu chvíli si překročila konstrukční rychlost vozu 185km/h (máš 1.4 že?) a tudíž ti pojišťovna bude dělat problémy i když tam budeš mít H !!!!!! Musíš použít pneu schváleného rozměru a potom je úplně jedno jestli tam máš T nebo H, protože obě tyto pneu mají rychlostní index vyšší než konstrukční rychlost vozu. :idea:
KIA CEED SW 1.4 CVVT (8Q)
Hlavně mít kola dole, anténu nahoře a gumové patníky !
Mirek28 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
46000 km @ 7.3 l/100km

Příspěvekod SelfMan » 13.10.2009 06:20

Ja si z toho tazku hlavu nerobim. Ako pise skippovic, v technicaku auta je uvedene "T - max. konstrukcna rychlost 185km/h". Gumy su do 190km/h, takze rezerva 5km/h. Okrem toho neuvazujem o tom, ze by som sa snazil pokorit maximalnu rychlost auta.
SelfMan Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
9500 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod skippovic » 13.10.2009 10:04

len pre statistiku, ja idem do Dunlop SP WINTER SPORT 3D
http://www.pneumatiky.sk/pneumatiky/oso ... =829&typ=1
skippovic Muž
Nováček

Kia cee'd (2009)
21000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod Stefi » 13.10.2009 11:01

:shock: Tak tady to již začalo, staré 15" v servisu v Strakonicích, na číslo kde jsem objednával se nejde dovolat, tak jsem to mailem zrušil, chtěl jsem upřesnit ET, tak nakolik sype, jedinou pneu. v 4 ks má nejbliší pneuservis ve Vimperku 225/45-17H Barum Polaris 2, za 3031 kč/kus, tak jsem se objednal, dnes na 16,00 hod, snad tam ještě projedu :lol: . Mám jednoduchou volbu, zítra valím na Slovensko :?
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod brandysw » 14.10.2009 16:06

skippovic píše:mylsim, ze "H" versus "T" rychlostny index riesi vela ludi.
vlastnim ceeda benzinaka 1.4, ktoreho max. konsrukcna rychlost je 185km/h, v OoEV mam rychl. index H. Najradsej by som investovat do Tcka, nerozumiem preco nemame v OoEV ako alternativu aj Tcko.
trosku som googlil a tu je co som nasiel:

zakony:
Smernica Rady 92/23/EHS, ktora je referencovana nariadenim vlady c. 195/2006... Priloha IV, ustanovenia 3.4:

3.4 Rozsah rýchlosti

3.4.1 Každá pneumatika, ktorou je vozidlo normálne vybavené, musí mať symbol kategórie rýchlosti (pozri prílohu II, bod 2.29) kompatibilný s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou vozidla /alebo vhodnú kombináciu zaťaženie/rýchlosť (pozri príloha II bod 2.30).

3.4.2 Vyššie uvedená špecifikácia neplatí:

3.4.2.1 v prípade náhradných jednotiek na dočasné použitie, pre ktoré platí ustanovenie bodu 3.8;

3.4.2.2 v prípade vozidiel normálne vybavených bežnými pneumatikami a príležitostne vybavených pneumatikami do snehu.

Avšak v tomto prípade symbol kategórie rýchlosti pneumatík do snehu musí zodpovedať rýchlosti buď väčšej než je maximálna konštrukčná rýchlosť vozidla (uvedená výrobcom) alebo rýchlosti minimálne 160 km/h (alebo obidvom).

Ak napriek tomu maximálna rýchlosť vozidla (uvedená výrobcom) je väčšia než rýchlosť zodpovedajúca symbolu kategórie rýchlosti pneumatík do snehu, výstražný štítok maximálnej rýchlosti, ktorý určuje maximálnu rýchlosť pre pneumatiky do snehu, musí byť upevnený vo vnútri vozidla tak, aby bol ľahko viditeľný pre vodiča.

Idealne keby to potvrdil nejaky pravnik.

Trosku je problem, ze :kia: 1.6 cvvt ma max 192 km/h

Idealne by bolo, keby nejaky pravnik vysvetlil co je kompatibilny!

A nasiel si aj niekde, ci je ten stitok typizovany, alebo si dam zlty post-it na palubovku a napisem tam 190 km/h!

Ostatnym:
Ja som kupil 195/65 R15 91T Continental ts830 za 65€, Goodyear UG7+ stali 62€
Obchod pri Viedni, cela sranda (gumy+disky OZ 0+ montazna sada+montaz+vymena na aute) = 560€
P.S. Vcera som pozrel datum vyroby 31 09, nekontroloval som to v predajni, lebo je to tohtorocny model.
To je najvacsi problem pri internetovych ponukach, ze dostanes uz prestarnute gumy aj ked sa da usetrit 5-7 eciek na gume :yes:
brandysw Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
36500 km @ 8.2 l/100km

Příspěvekod alena » 15.10.2009 11:55

Tak už mám v kufru gumy Goodyear Ultra Grip 7+, objednala sem si je přes net a dnes sem sem je byla vyzvednout. Byla výhoda že je mněli skladem a kontrolovala sem rok výroby a mám 09. Doufam že posloužej dobře :)
alena Žena
Uživatel fóra

Kia cee'd (2009)
19860 km @ 6.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Podvozek / Řízení / Brzdy