Obava z délky šroubů v discích

Tlumiče, odpružení, řízení, brzdy a vše kolem.

Obava z délky šroubů v discích

Příspěvekod masluh » 24.03.2010 21:59

Snažil jsem se najít odpověď na můj problém, ale buď to nikdo neřešil a nebo to nemůžu najít (v tom případě se omlouvám). Do teď jsem měl plechové disky a na léto jsem pořídil elektrony (přes net). Zkusil jsem jeden cvičně nasadit (stejně zatím nemám bezp.matice), ale přijde mi, že pět šroubů, co trčí z disku a na které se mají utahnout matky (podotýkám, že vím, že Ceed má matky :) ), tak že koukají po osazení elektronu jen dost málo. Možná je to jen můj opatrný názor. Čekal jsem, že tloušťka nového elektronu bude samozřejmě větší, než předchozího plecháče, ale původní matka (od plecháče) je utažena jen na několika (cca.6-7) prvních závitech. Řešíte tohle někdo, nějak a nebo je tohle běžné. Už jsemse domluvil se svým "dvorním" opravářem (u kterého jsem po zakoupení Ceeda jen na přezouvání pneu), že se za ním zastavím a mrkneme na to společně, ale budu rád za názory a zkušenosti ostatních. Díky! :)
masluh Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2008)
43000 km @ 5.8 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Obava z délky šroubů v discích

Příspěvekod Jenda » 24.03.2010 22:05

Pokud jsi objednával elektrony přes net, měli by ti dodat i matice k těmto diskům. ;) Já to tak měl - viz má garáž.
Jenda Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

5. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2009)
0 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod masluh » 24.03.2010 22:27

Jenda píše:Pokud jsi objednával elektrony přes net, měli by ti dodat i matice k těmto diskům. ;) Já to tak měl - viz má garáž.

Diky za rychlou odpověď :) , matice jsem k elektronům dostal, ale ty nemají vliv na konstelaci "tloušťka elektronu + délka šroubu". Matice ať už je jakákoli neprodlouží šroub, pokud by byl krátký. Možná jsem jen přehnaně opatrný ...

Jinak raději bych použil matice původní (od plecháčů), protože v případě nouzového dojezdu s dojezdovou pneu neřeším problém, zda mám na autě elektron či rezervní plecháč.
masluh Neuvedeno
Nováček

Kia cee'd SW (2008)
43000 km @ 5.8 l/100km

Příspěvekod Jenda » 24.03.2010 22:35

Již se to tu řešilo, zkus si to vyhledat; na dojezdovku si ulož do kufru 5 ks původních matic a máš po problému. ;) Jinak je u matic i jiný rozměr OK (otvor klíče) a dosedací plocha matice u elektronů.
Jenda Muž
KIA Family

5. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2009)
0 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod MP1 » 24.03.2010 22:38

Neriešil som to.
Skús spočítať, koľko závitov drží plech a koľko ALU. Mne sa zdá, že môj Dezent drží dosť závitov.
A originál matice sa nie vždy dajú použiť. Na mojich diskoch je malá diera, maticu tam nenatlačím.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Beda » 25.03.2010 08:36

Z poctu zavitu, ktere ti to budou drzet by se dalo spocitat dle doporuceneho utahovaciho momentu, zda je to dostatecne ci ne. Problem je, ze moje sesity ze skoly uz proletely nejspis kominem, takze ti to nebudu schopny spocitat, protoze uz si to nepamatuju ... mozna se tu najde nikdo mladsi :P
cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Sorento II (2010), Sorento II (2013), cee'd GT II (2017), Sorento IV (2021), Stinger (2017), Sportage IV (2017), Sorento III (2018)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod violator » 25.03.2010 10:49

Zdar Fšem,

objednával jsem nové elektrony loni v říjnu. K sadě elektronů jsem automaticky dostal i sadu šroubů, jen jsem mohl volit obyčejné nebo bezpečnostní (zámek). Mám pocit, že je rozdíl v úhlu dosedací plochy hlavy šroubu pro hliníkový disk a "obyčejný" ocelový disk. Ne vždy to bývá pravidlem.
řekl bych, že už s jiným autem... Nicméně rád zůstanu členem, protože toto diskusní fórum je jedno z nejlepších !
violator Muž
Uživatel fóra

Bydliště: Vesnička má středisková (Vítkov)  Czech Republic (cz)
6. sraz Kia-Club.org (1)

Příspěvekod titanus » 25.03.2010 12:56

tak keby som mal ja take obavy tak prvy krat idem do pneuservisu a necham si to u nic vymenit a zaplatim si za istotu...su hadam dost fundovany nato aby ta pustili len so 100% dotiahnutymi sroubami alebo povedali ze tieto vam tam nedame...potom si to uz mozes menit sam :yes: myslim ze za ten pocit tych par stoviek stoji ;)

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod Jakub » 25.03.2010 13:43

My jsme tu kdysi řešili opačný problém, totiž použití nízkých matic z originál elektronů na plecháče. Spousta lidí si taky pro jistotu koupilo vyšší matice.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Příspěvekod olin » 25.03.2010 15:02

@masluh
Mne ve škole učili, že vzhledem k výrobním tolerancím šroubu a matice přenášejí
vždy osovou sílu tohoto spojení max. 3 závity a hloubka zašroubování u spojení
ocel - ocel má být dle normy stejná nebo větší než průměr šroubu. :D :D
Obrázek Ceed SW III MY2020, 1.4 T-GDi, 103 kW, TOP Obrázeknajeto >19000 km a něco i nacouváno
Ceed SW II 1.6 GDi, 99 kW Comfort+
Ceed SW 1.4 CVVT, 80 kW Comfort+
olin Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (15) TOP sponzor (3) Organizátor srazu (1)

Kia Ceed SW III (2020)
19000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod souk69 » 25.03.2010 16:55

:thu: Souhlas s ,,olinem". Délka závitu pro zašroubování stačí stejná jako průměr použitého šroubu. :roll:
červená Kia Ceed sw 1,6 CRDI
souk69 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod masluh » 25.03.2010 22:02

@souk69 & olin: Děkuju za soliní odpovědi, které mě trochu dodávají klidu.

Dnes jsem měl na všechno víc času a tak jsem měl možnost i porovnat matice původní a matice dodávané k elektronům. Pro info, oboje jsou M12x1,5 s kuželem, ale ty od elektronů i přesto, že nevypadají tak jako původní jsou lepší. Dnes jsem vzal na pomoc i šupléru, abych mohl říci, kolik milimetrů závitu je využito. Na přední nápravě je situce trochu horší než na zadní, kde jsou šrouby delší a vše je naprosto v klidu. Takže na předku jsem naměřil 16mm využitého závitu uvnitř matice, což není sice žádný zázrak, ale dle teorie od "olin"(a) by to mělo být ok. Konzultoval jsem to i s kolegou v práci, co má Ceeda a říkal, že s elektronama mu to v předu drží na 3 závitech. To samo sebou přeháněl, ale tak vidim, že to je asi běžnej standard.

Děkuju všem za odpovědi! :)

P.S.: Až bude čas a umeju auto, tak přidám i pár fotek s novým obutím, je to hoooodně znát ty nový kola. :thu:
masluh Neuvedeno
Nováček

Kia cee'd SW (2008)
43000 km @ 5.8 l/100km

Zpět na Podvozek / Řízení / Brzdy