Bezdrátový Android auto

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Bezdrátový Android auto

Příspěvekod Yearling » 19.07.2021 20:09

Zdravím všechny.
Nemáte někdo tušení, jestli je možné u KIA Ceed r.v. 2019 zprovoznit bezdrátový Android auto pomocí sw. update (po drátě funguje bez problémů)?
Původně jsem měl za to, že to nelze, protože je to hardwarová záležitost (těžko říct - přenos je realizovaný přes wifi, takže by update sw mohl stačit), ale na různých zahraničních fórech jsem objevil náznaky info, že by to jít mělo a že KIA chystá update (na druhou stranu, kdy KIA něco vylepšila na už prodaných autech?).
A nebo je to jen sci-fi, takže nečekat a na indiegogo objednat AAwireless (https://www.indiegogo.com/projects/aawireless#/)?
Nemá s tím někdo praktické zkušenosti? Podle https://www.youtube.com/watch?v=wPViYtsEUto je to plně funkční (zkoušeno na Proceed) a cena 90$ včetně poštovného do ČR taky není až tak špatná (až na tu dodací lhůtu).
:kia: Ceed (CD) EXCLUSIVE r.v. 2019 1.4 T-GDI
Yearling Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Bezdrátový Android auto

Příspěvekod michlam » 19.07.2021 21:21

Pokud nemáš bezdrat nabíjecí přihrádka, nemá smysl to řešit, budeš mít vybitej tel.
michlam Muž
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Katikakus » 21.07.2021 10:02

SW update wireless AA nezprovozni. Resenim je onen adapter z indiegogo
Proceed GT 1.6 T-GDI Penta Metal
Sportage III 1.6 GDI Comfort Plus Orange Techno
Cee'd 1.4 Comfort Plus So Red
Katikakus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. místo (1)

Kia ProCeed GT (2020)
65000 km @ 7.94 l/100km

Příspěvekod kayman » 21.07.2021 10:29

Ak rádio už teraz nemá wifi tak sa to nebude dať inak ako adaptérom. Ten z indiegogo sledujem dlhšie a recenzie ľudí čo to majú má dobré, takže by som to vzal. Mňa zastavilo to, že aj tak prídem o USB kľúč s hudbou takže žiadne android auto u mňa a navigujem mobilom alebo garminom na dlhšie trasy.
kayman Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2020)
22000 km @ 8.3 l/100km

Příspěvekod Katikakus » 23.07.2021 21:14

Usb klíč na muziku se dá nahradit Spotify nebo podobnou službou v mobilu...
Proceed GT 1.6 T-GDI Penta Metal
Sportage III 1.6 GDI Comfort Plus Orange Techno
Cee'd 1.4 Comfort Plus So Red
Katikakus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. místo (1)

Kia ProCeed GT (2020)
65000 km @ 7.94 l/100km

Příspěvekod Yearling » 26.07.2021 09:19

kayman píše:Ak rádio už teraz nemá wifi tak sa to nebude dať inak ako adaptérom. Ten z indiegogo sledujem dlhšie a recenzie ľudí čo to majú má dobré, takže by som to vzal. Mňa zastavilo to, že aj tak prídem o USB kľúč s hudbou takže žiadne android auto u mňa a navigujem mobilom alebo garminom na dlhšie trasy.

No připojení k wifi (i BT) ten Ceed samozřejmě má, ale to jestli je možné bezdrátové AA zprovoznit pouze pomocí SW update je otázka (moc tomu nevěřím že je to možné a vůbec nevěřím tomu, že i kdyby to nakrásně možné bylo, tak by to KIA zpětně zpřístupnila).
Bohužel Ceed r.v. 2019 má jen jeden datový USB port (+1 pouze nabíjecí) a navíc multimediální systém (pravděpodobně) nepodporuje připojení USB hub, takže jediným řešením je mít soubory s hudbou nahrané přímo v paměti mobilu (případně na SD kartě v mobilu) a pro přehrávání používat buď vestavěný přehrávač a nebo přes Android Auto aplikaci, která je AA podporována - za mne např, VLC player, který v mobilu běžně používám a i pod AA funguje taktéž bezvadně (bohužel pod AA nepodporuje přehrávání video souborů :( - ale to je záležitost Google, který má starost o to, aby řidič při řízení nekoukal na filmy ;) ).
Teoreticky by možná bylo i možné (pokud by se oželela vestavěná navigace) mít soubory s hudbou nahrané i na SD kartě, kde jsou normálně nahrané mapové soubory vestavěné navigace (nezkoušel jsem a laikům vůbec nedoporučuji něco takového zkoušet!!!), tato karta by samozřejmě asi musela být formátovaná EXT4 nebo EXT3 (tak jako je to teď) aby to palubní systém byl schopen přečíst.

AAwireles na Indiegogo je objednaný (dodání bohužel až v říjnu :( ), až dorazí, poreferuji :)
Yearling Muž
Uživatel fóra

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

Příspěvekod kayman » 26.07.2021 13:56

Moje auto neverím, že má wifi, má len GPS, ktoré využíva len na synchronizáciu času :(. Mám verziu bez navigácie. Pri AA pokiaľ viem sa BT použije na spárovanie a "nájdenie sa" a potom komunikuje po wifi.
Ten zabudovaný prehrávač mi príde lepší ako vlc alebo niečo iné cez AA. Keď naštartujem tak chcem počúvať tam kde som skončil predtým a nie rádio a potom čakať kým sa to všetko napojí. A prakticky vždy dávať nabíjať telefón kvôli hudbe. Plus mi tam stále v telefóne ostanú notifikácie z prehrávača.
USB hub u mňa nefunguje, skúšal som :D.

Ja som si AA moc nenaštudoval predtým, nejako som bral automaticky, že tam fungujú všetky navigácie, tak mi tvrdil pán u konkurenčnej značky, ktorú som nekúpil. On mal, ale iphone čo som zistil až neskôr a tam prekvapivo je Apple viac otvorenejší ako google a moje obľúbené mapy HERE alebo Sygic tam sú už dlho. Google ich povolil až pred rokom a teraz postupne prichádzajú na trh, no sú dosť obmedzené, takže mne je lepšie navigovať aj tak inak. Všetko som to zistil až keď som mal doma ceedku a snažil sa spustiť AA, ktoré som v telefóne ani nemal (android 9 tam mám tuším). Trebalo ho zvlášť doinštalovať, potom mi AA našiel len google mapy a to už som stratil záujem o AAwireless. Tak málo chýbalo vtedy od objednania.. Dúfam, že budeš spokojný :).
kayman Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2020)
22000 km @ 8.3 l/100km

Příspěvekod Yearling » 01.02.2022 11:52

Tak mi před 14 dny konečně dorazil adaptér AAWireles (slouží k bezdrátovému připojení telefonu s Android auto) z kampaně na Indiegogo (https://www.indiegogo.com/projects/aawireless/x/12741819#/) a po 14 dnech provozu s CEED III zatím velké nadšení.
Vše funguje tak jak má, Android auto se automaticky bezdrátově propojí s autem max do 20 sec po zapnutí zapalování a funguje naprosto bez problémů - s jedinou výhradou - mobil se automaticky připojuje k AP vytvořenému adaptérem, takže nelze mít spuštěné bezdrátové připojení AA a současně i mít k internetu připojenou standardní navigaci a jenom tlačítkem přepínat mezi nimi (resp. to přepínání funguje, navigace taky, ale ve standardní navigaci CEEDu se nezobrazují aktuální informace o provozu, ceny benzinu,..., protože není připojení do internetu - AP v mobilu je vypnutý, protože mobil je naopak připojen přes wifi k AP vytvořenému adaptérem AAWireless).
AAwireless mám trvale připojen do datové USB, na krátké jízdy (tak do 50km) mám mobil někde v kapse nebo tašce, na delší jízdy mobil připojuji k vedlejší nabíjecí USB, datové propojení je ale stále bezdrátové přes AAwireles. Pokud máte mobil s bezdrátovým nabíjením (já bohužel ne :-(), asi by bylo možné se bez nabíjecího kabelu úplně obejít a dobíjet ho v "nabíjecí přihrádce" CEEDu bezdrátově a současně mít i připojené bezdrátové AA (nemám mobil s bezdrátovým nabíjením, tzn. nezkoušel jsem).
Za cca 2000Kč včetně dopravy to je schůdná cesta jak využívat bezdrátové Android auto u vozů, které tuto funkci nemají (v r. 2019, kdy jsem CEED kupoval bylo bezdrátové AA pouze součástí paketu tech za cca 40tis.Kč, teď už je to asi jiné).
Yearling Muž
Uživatel fóra

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

Příspěvekod snike » 01.02.2022 12:13

@Yearling ... když máš mobil připojený k AAWireless přes AP vytvořenou adaptérem, pak ale mobil není připojen k internetu přes mobilní signál, ne? Mám to podobné s kamerou Mio, kde musím mít WiFi vypnuté, jinak se mi k ní mobil připojí a je pak bez internetu.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Yearling » 01.02.2022 18:31

@snike
No, mobil (v mém případě 3 roky starý SAMSUNG XCOVER 4s a Android 11) je sice připojený k AP AAwireless, ale k internetu je připojen přes mobilní signál. Od Androidu 9 by měl telefon automaticky detekovat WiFi bez připojení k internetu a dotazy do internetu potom posílat na mobilní data a zbytek na WiFi - toto chování se může u některých značek lišit (resp. může tam být ještě nějaké nastavení), každopádně o případnou úpravu tohoto chování se (pravděpodobně) stará aplikace AAWireless (dostupná normálně na Google play), která slouží pro prvotní připojení a možná upravuje chování mobilu (dále ji spouštět není třeba, stačí když je zapnuté wifi a bluetooth).
Jinak pěkný článek je třeba na https://fdrive.cz/clanky/test-jak-funguje-aawireless-ktery-dostane-bezdratovy-android-auto-do-starsich-vozu-zbavte-se-otravneho-kabelu-7865 - s tím co je tam uvedené v podstatě souhlasím, spotřeba na kratší trasy je bez problémů na delší (nad 50km) připojuji k nabíjení. Co se týká rychlosti, s výše uvedeným telefonem jsem nezaznamenal žádný problém - propojí se to cca po 20 sec po zapnutí zapalování - na infotainmentu se objeví hláška, že telefon byl připojen přes USB a dále se to chová stejně jako při připojení přes USB kabel. Všechny mnou používané aplikace (telefon, Waze, Mapy.cz, VLC player, AntennaPodcást) fungují naprosto bez zaváhání, co se rychlosti týká, nepozoruji rozdíl mezi kabelem a bezdrátem. Ani s nastavením nebyl problém, stačí povolit bezdrátové připojení v AA, mít zapnuté wifi (pozor nemít zapnutý AP) a bluetooth, připojit AAwireless do USB vstupu, zapnout zapalování a pro první spuštění spustit aplikaci AAWireless a řídit se pokyny na display telefonu.
Teď už se o zařízení v podstatě nestarám (v USB ho mám trvale), hodím tašku s telefonem na sedadlo, normálně nastartuju a vyjedu, telefon se propojí automaticky, potom co se na infotainmentu objeví hláška potvrzující spojení s mobilem (přes USB) můžu v infotainmentu spustit propojení s AA - mám nastaveno na tlačítko s volitelnou funkcí (označené hvězdičkou), takže po objevení potvrzující hlášky stačí stisknout toto tlačítko a jsem v AA - pokud ho stisknu dříve, vyskočí hláška, že telefon není připojen k USB (chová se to stejně jako při připojení přes kabel) - stačí chvilku počkat na potvrzující hlášku a potom zopakovat.
Naposledy upravil Yearling dne 01.02.2022 19:01, celkově upraveno 2
Yearling Muž
Uživatel fóra

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

Příspěvekod Osozu » 01.02.2022 18:53

Ja mam 2019 Gtline a zdá sa mi ze mi spotify hralo bezdrôtovo, to znamená ze je tam wireless AA? Telefon bol v nabíjacej priehradke a išlo to

Sent from my SM-G780F using Tapatalk
Kia Ceed SW GTLine 2019
Osozu Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Yearling » 01.02.2022 19:00

No a to Spotify jsi spouštěl z display infotainmentu a nebo z mobilu?
Jestli má GTline 2019 bezdrát AA už v základu to netuším. Každopádně u CEED Exclusive 2019 (prodávané v ČR) byl bezdrát AA až součástí paketu tech. Drátové AA bylo součástí paketu navi (spolu s 8" display)
Yearling Muž
Uživatel fóra

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

Příspěvekod Osozu » 01.02.2022 19:09

Mne sa zdá ze z mobilu sa to spustilo samo, bolo dačo rzpocuvane na mobile

Sent from my SM-G780F using Tapatalk
Kia Ceed SW GTLine 2019
Osozu Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Yearling » 01.02.2022 19:46

@osozu
No tak to bych na to bezdrátové AA moc nesázel, to je trochu něco jiného.
Yearling Muž
Uživatel fóra

Kia Ceed III (2019)
34000 km @ 6.3 l/100km

Příspěvekod pacesol » 02.02.2022 10:25

Mám Stonica 2021. Podle :kia: by 8" měla umět bezdrátové připojení. Když jsem to řešil s prodejcem, tak mi řekl, že se to už jednomu zákazníkovi podařilo ale údajně je důležitá nejen verze android ale i funkce telefonu. Zákazník nebyly schopen říct jaké. Nicméně se shodli, že stejně dojde baterka v telefonu hodně rychle a potom nepřipojení postrádá smysl když to stejně musím nabíjet, tedy připojit k autu nebo nabíječce. Já jsem funkci zkoumal v jiném vlákně, vyzkoušel osobně a vyhodnotil jako nepotřebné pro moje užívání. Hlavně mi šlo o přehrávání videí za jízdy a to nejde.
Neříkej, že to nejde. Řekni, že to neumíš.
pacesol Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (9)
TOP sponzor (1) Organizátor srazu (1)

Kia Stonic (2021)
700 km @ 0 l/100km

Další

Zpět na Elektronika