Topíte si klimou?

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: Klimatizacia a deti.

Příspěvekod Návštěvník » 18.02.2008 13:50

Wampa píše:Moja manzelka niekde vyhrabala nazor ze klimatizacia vadi malym detom a nema byt pri nich zapnuta. Mam 6 mesacneho syna a 3,5 rocnu dceru. Ako je to ??? Co im vadi ???

Dik

Abych rekl pravdu, tak auto s klimkou jsem si porizoval prave kvuli detem. Dcera spatne snasela horka v aute, takze volba byla jasna. Od te doby je to mnohem lepsi. Nejhorsi to je u nejmensich prcku, stahnout okno nelze a celkem rychle se muze v te saune dite dehydrovat. V soucasnosti mam pouze manual, takze dost se nakroutim abych udrzel rozumnou teplotu. Ted cekam na sveho Cee'da s automatem a dost si od toho slibuji.
Návštěvník

km @ l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod AllInOne » 18.02.2008 14:36

delfin píše:
Wampa píše:Moja manzelka niekde vyhrabala nazor ze klimatizacia vadi malym detom a nema byt pri nich zapnuta. Mam 6 mesacneho syna a 3,5 rocnu dceru. Ako je to ??? Co im vadi ???

Dik

Abych rekl pravdu, tak auto s klimkou jsem si porizoval prave kvuli detem. Dcera spatne snasela horka v aute, takze volba byla jasna. Od te doby je to mnohem lepsi. Nejhorsi to je u nejmensich prcku, stahnout okno nelze a celkem rychle se muze v te saune dite dehydrovat. V soucasnosti mam pouze manual, takze dost se nakroutim abych udrzel rozumnou teplotu. Ted cekam na sveho Cee'da s automatem a dost si od toho slibuji.

budeš spokojenej, je to jinej level a já to v autě musel mít
AllInOne Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2008)
53000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 18.02.2008 15:05

AllInOne píše:
budeš spokojenej, je to jinej level a já to v autě musel mít

Mno, snad ano. Nejvice se ale tesim na muj prvni naftak a vice prostoru (SW). Posledni dobou ale zacinam mit trosku rozpaky. Dle svych zkusenosti jsem absolutni smolar a kdyz se kouknu na Anonymho slohy a predstavim si svuj zvyseny koeficient pruserovosti, ciham nebezpeci. Jak se rika ... cert s..e na nejvetsi hromadu. Ale uvidime.
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Rechercheur » 18.02.2008 20:59

Nehleď černě do budoucna. Já mám sice benzín, protože k naftě jaksi za celá léta nějak nenašel vztah, ale SW je super. Moje žena se ještě nesvezla- pouze posadila, ale prohlásila: konečně velkej auťák. A když se něco po.ere, máme dobrou záruku a ať se servis stará.
Rechercheur Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia ProCeed GT (2019)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 18.02.2008 21:30

Rechercheur píše:Nehleď černě do budoucna. Já mám sice benzín, protože k naftě jaksi za celá léta nějak nenašel vztah, ale SW je super. Moje žena se ještě nesvezla- pouze posadila, ale prohlásila: konečně velkej auťák. A když se něco po.ere, máme dobrou záruku a ať se servis stará.

Ne, ja to zase tak strasne cerne nevidim, ale porizuji si nove auto, abych nemusel resit stejne problemy jako u tech predchozich starsich a zazil trosku komfortnejsi jizdu. A jak tak koukam, tak se mi to stejne nevyhne :whistling: Abych rekl pravdu, tak tohle vozitko objevila prvni moje manzelka :smile:
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod ludek_f » 25.02.2008 17:34

Teď mne napadlo vyzkoušet test klimatizace podle předchozího návodu. Test prošel OK, pouze si uvědomuji, že ke spuštění testu není třeba mít zapnuto A/C. Test mi prošel s A/C ZAP i VYP. Stačilo AUTO, OFF a 4 x první tlačítko zleva. (ofuk obličeje).
Cee'd nemá chybu ... (2007-ještě bez závad jezdí), Sportage III - prodáno, Sportage IV - prodáno :thu: Santa Fe (Sorenta nejsou :x )
ludek_f Muž
KIA Family

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1)
11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Nejvzdálenější účastník srazu (2)
Organizátor srazu (2)

Hyundai Santa Fe IV (2022)
0 km @ 0 l/100km

pricip kurenia "klimou"

Příspěvekod Návštěvník » 22.03.2008 00:12

hm..k tej klime..ako som pisal na inom mieste..este stale jazdim s Fiat mareou, SW je uz objednane...ale k tej klime trosku prispejem...

treba si uvedomit ze klima nekuri... to ze dokaze nejaka elektronika udrzat prijemnu teplotu aj v zime, neznamena ze je to spojene s klimou. treba rozlisovat fuknciu chladenia, s kytorymi je spojena cinnost kompresoru a fukcie termoregulacie, kedy sa pomocou tlacitka auot len udrzuje teplota v interieri vozidla na pozadovanu nastavenu uroven, s podmienkou ze musi byt vyssia ako je vonkajsia.äproste bez potreby chladit)
ak je u KII napisane ze kompresor spina jedine za podmienky, ze je venkajsia teplota nad 0 stupnov... znamena to ze chladivo..(predpokladam, ze R134) nekoluje v systeme (kompresor nie je v prebadzke), no i napriek tomu nadalej vzduch vhanany do interieru prechadza vyparnikom.. kde sa "susi", .. to znamena, ze je zbaveny vlhkosti. a to je dovod preco je odporucane zapinat klimu v zime na odmrznutie ( nezahmlievanie ) okien. (komu to nie je jasne, nech si prestuduje preco dochadza k zrazaniu vlhskoti vzduchu na chladnych miestach)

pre dokaz ze to takto funguje, neviem ako presne v Ceedke, ale v inych autach byva pod jednym tlacitkom funkcia rychle odmrazenie auta, kedy sa automaticky zapina aj klima a to prave s vyssie uvedeneho dovodu, plus nejake ine funkcie ( ofuk len na predne sklo, automaticky sa zapne rozmarazovanie zadneho ( pripad aj predneho ) okna, zrkadiel... a dalej podla vybavy)

a co sa tyka kurenia a udrzvania stalej teploty vo vozidle aj pri vonkajsich teplotach pod nulou , tzv termoregulacia , je to len o tom.. ze v inetrieri je zabudovany snimac teploty.. .a pokial tento snimac nenamera hodnotu pozadovanu Vami (nastavena na displeji), elektornika mechanickym sposobou pomocou klapiek (servomotorceky) zmiesa teply vzduch so studenym vzduchom. cele sa to deje niekde pod vyduchmi v oblasti umiestnenia radiatora. ( ako som pisal, ak je pozadavana teplota nizsia nez nemerana snimacom internej teploty, zapracuje aj kompresor (ak je samozrejme splnena aj podmienka vonkajsej teploty vyssej ako nula), do obehu sa dostava chladiaca zmes ktora chladi vhanany vzduch do interieru. ak je vami nastavena teplota vyssia ako je namerana v interieri, kompresor nezapne.. regulaciu bude fungovat len kombinaciou poloh klapiek, zmiesavanim tepleho a studeneho vzduchu.
no samozrejme, ktto by pouzival klimu na chladenie ked je vonku napriklad 5 stupnoch.. vseobecne plati ze klima je schopna v zavislosti na teplote vonkajsieho (vhananeho vzduchu) znizit teplotu vzduchu meranu na vyduchoch priblizne na 8 stupnov ( a to je uz dobra klima)!

otazne je ako je to riesene u Ceedky, ci sa klima zapne automaticky hned po tom ako si nastavim pozadovanu teplotu na nizsiu nez je vonkajksia, alebo caka na moj povel kym nezapnem tlacitko AC. pretoze ak to tak nie je, je to trosku krok spat... ak mam tlacitko AUTO zapnute, nechcem sa starat este aj o tlkacitko AC, proste si nastavim teplotu a nech uz riadaca jednotka klimy vyhodnoti ci je alebo nie je potrebne zapnut aj klimu. (samozrejme za splnenych podmienok)

kde je tetno snimac u Ceedky, to neviem.ani predajca mi ho neukazal.. no vacsinou je spojeny s malym ventilatorikom (schovany pod snimacom niekde v palubke) ktory nahana vzduch na snimac (respektive taha vzduch z kabiny cez snimac )... je tym zabezpecene, ze snimac nebude merat len vzduch v okoli snimaca (t.j. napriklad teplu palubnu dosku rozpalenu slnkom) ale skutocnu teplotu vzduchu ktory koluje v kabuine.

tolko asi zjednodusene ku klime...len ako predstava co a ako funguje..nesnazil som sa napisat nic konkretne ku Ceedke, len vseobecne k principu, preto neberte v uvahu ak sa nieco nezhoduje s prave vasim autom.

este poznamka, tych nula stupnov vonkajsej teploty, ako podmienka na zopnutie kompresora sa mi zda malo. vo vacsine aut to je nieco okolo 4 - 6 stupnov. pretoze, za istych podmienok moze dochadzat k namrzaniu vlhkosti na vyparniku uz aj pri teplote 2-3 stupne. a snimac teploty je umiestneny aj na vyparniku.
mozno je v manualy napisane nula stupnov, pre bezneho uzivatela je to jedno.. no osobne si myslim, ze v logike elektroniky to bude ina hodnota.

a este jedna vec... to ze svieti kontrolka klimy.. este neznamena ze je spusteny aj kompresor.... (pamatajte na bezpecnopstnu podmienku namrazy na vyparniku)
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Návštěvník » 26.08.2008 09:38

hmm... tak na tejto diskusii som sa dozvedel nejake nove vecicky. dik
Návštěvník

km @ l/100km

Příspěvekod Aifell » 26.08.2008 10:15

No já abych řekl pravdu s klimoškou se teprve učím a jsem takový samouk ... A hlavně ceedáček je první auto s automatickou klimou co vlastním a tak mě omluvte pokud jsem totální lama :-)

Co se týče mého používání klimatizace tak pokud vezu děti moc jí nepoužívám a pokud venku není uplné parno tak vždy nastavím teplotu na nejnižší možnou úroveň (tuším že se mi rozsvítí písmenka LO) a zapne se mi AUTO a A/C oboje tlačítka vypnu a nareguluji si jen sílu foukání vzduchu. Tedy A/C ani AUTO nesvítí a tak lidově jestli to chápu dobře bere si to vzduch z venku ... Pokud ale je venku parno tak si nastavím teplotu tak o max 5 stupňů míň než je venku a zapnu A/C i AUTO a klimoška běží a poznám to i na spotřebě ...

Ale co se týče zimy tu jsem ještě s ceedem nezažil a myslím, že to budu používat takto, když tak mě opravte. V zimě přeci stačí využít teplotu motoru ne? Než se rozjedu tak samozřejmě můžu využít rozmražení předního skla za pomocí klimatizace po zmáčknutí tlačítka na rozmražení se okamžitě se sama pustí. Ale pokud je venku teplota kolem 0 stupňů celsia tak doufám, že nemusím používat klimu a jde nastavit v autě teplotu např na 20 stupnů a namačkat jen tlačítko AUTO aby svítilo a tlačítko A/C nechat vypnuto ... A chápu to tak, že se mi udržuje v zimním období automaticky teplota v autě na 20 stupňů bez použití klimatizace (když je A/C vypnuté a AUTO zapnuté)

Pochopil jsem to správně nebo to používám úplně naprd?? Jak jsem psal jsem v tomto ohledu začátečník … A rád si nechám poradit!

:whistling:
Aifell Muž
Fanda vozů Kia

3. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd SW (2008)
80000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod Jakub » 26.08.2008 12:47

@aifell

Tak ono je to ještě jednodušší, stačí nechat nastavenou svojí oblíbenou teplotu a jen podle potřeby zapínat A/C. Automatika udržuje nastavenou teplotu pořád bez ohledu na to zda je zapnuto AUTO. Režim AUTO jen navíc sám řídí směr proudění vzduchu a otáčky větráku.

Není tedy třeba s tím pořád něco dělat jako u manuálního ovládání. Kolečkem nastavení teploty se totiž nastavuje udržovaná teplota vevnitř a ne teplota vzduchu, který jde z výdechů. Ten se nastavuje automaticky podle toho, zda je potřeba interiér ohřát nebo ochladit.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Příspěvekod mbiron » 26.08.2008 13:24

No jo kdyz on Aifell necte manualy aby zjistil co jeho auto dela,teprve vcera se priznal ze zjistil ze to auto ma i zpatecku,do ted to s manzelkou tlacil :D
mbiron Muž
KIA Family

3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1)
20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)
Organizátor srazu (19)

Kia cee'd II (2013)
110000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Aifell » 26.08.2008 13:26

mbiron píše:No jo kdyz on Aifell necte manualy aby zjistil co jeho auto dela,teprve vcera se priznal ze zjistil ze to auto ma i zpatecku,do ted to s manzelkou tlacil :D

woe ... :-o njn na srazu počkej :scooter: :grin:
Aifell Muž
Fanda vozů Kia

3. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd SW (2008)
80000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod dr.krtek » 08.12.2008 09:53

jakub píše:@aifell

Tak ono je to ještě jednodušší, stačí nechat nastavenou svojí oblíbenou teplotu a jen podle potřeby zapínat A/C. Automatika udržuje nastavenou teplotu pořád bez ohledu na to zda je zapnuto AUTO. Režim AUTO jen navíc sám řídí směr proudění vzduchu a otáčky větráku.

Není tedy třeba s tím pořád něco dělat jako u manuálního ovládání. Kolečkem nastavení teploty se totiž nastavuje udržovaná teplota vevnitř a ne teplota vzduchu, který jde z výdechů. Ten se nastavuje automaticky podle toho, zda je potřeba interiér ohřát nebo ochladit.

Včera jsem si nastavil 23st a AUTO a teda nic moc teplo, po 20minutách jsem to přepnul na "směrové manuální foukání" a hned mi bylo teplo.Při AUTO z větráků skoro žádné teplo nesálalo. Tak nevím jestli je to dobře, ci ne. Ne že by v autě byla přímo zima,ale čekal jsem , že začně chvilku foukat teplo a apak si jen bude udržovat,ale nic. Nebo je potřeba nejdřív "vytopitů manuelně?
Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic, Bohemka je a bude a my sme s ní všude
dr.krtek Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
23000 km @ 6.9 l/100km

Příspěvekod mbiron » 08.12.2008 11:22

Ja mam manual a spokojenost. Rano kdyz jdu z prace mam vetsinou okna zamrzle nebo zamlzene, takze pouzivam klima na rozmrazeni a vysuseni vzduchu. Vnitrni cirkulaci vzduchu moc nedavam jen v okoli chemicky kde je neskutecnej smrad a v okoli jednoho sidliste kde jde z kanalu neskutecny smrad :evil: Jinak se okna po chvilce zacnou mlzit.
mbiron Muž
KIA Family

3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1)
20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)
Organizátor srazu (19)

Kia cee'd II (2013)
110000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Jakub » 08.12.2008 11:27

@dr.krtek

Na kratší vzdálenosti je pocitově lepší si topení pustit manuálně z prostředních výdechů. Automatika se totiž snaží co nejrychleji celý vůz vytopit a tak pouští teplý vzduch tam, kde je nejvíc zima - tedy na nohy. Pokud se ale člověk potřebuje co nejdříve zahřát, tak je lepší si pustit teplý vzduch přímo na sebe.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion