od MP1 » 19.07.2022 17:43
Samozrejme, že je predajca a predajca. A je importér a importér.
Čo sa SK týka, máme spoluprácu dobrú. Samozrejme vždy je priestor na zlepšenie. Ale musíte si v prvom rade uvedomiť, že centrála sú Kórejci. To je celkom iná mentalita. Každý importér sa zodpovedá KME (E -Europe, Frankfurt n.M.). Vidíte niekde inde cenník v inej krajine? Proste nemci dajú príkaz "teraz" a bude cenník všade.
Predajca narába s informáciami, čo má k dispozícii. Ak keď ich nemá, tak čo má robiť? Vymýšľať si termíny? Keď ich nemá, tak sa pýta a odpovede nedostane vždy. Ja si myslím, že keby mal importér informácie, tak ich posunie.
To, či sa nejaké objednávky uprednostňujú, sa zistiť z pohľadu predajcu nedá. Vidím, že autá v systéme sú, lebo pred odovzdaním sa na chvíľu zobrazia ako skladové. Ale nie sú tam dlho. Proste čo príde to sa predá.
Ale problémy vo výrobe sú veľké, komponenty chýbajú, hlavne AT prevodovky.
Vidím podľa dodávok, že Kia robí viac lacnejších modelov s MT ako drahších. Mám zákazníka z VW group a povedal, že v BA sa zasa robia najdrahšie - rozumej vysokomaržové modely, tak ako to písali v novinách.
Už som to tu písal, že každá krajina dostáva približne toľko vozidiel, koľko importér objednal na daný rok. Čiže vyrába sa, ale nie to čo chceme a potrebujeme, ale to na čo sú komponenty.
Verte, že aj predajcovia sú podráždení a nespokojní. Keď nebudú mať, čo predávať, z čoho budú žiť? A blíži sa doba, že už predajcovia nebudú. Každá značka by chcela predávať ako Tesla a z predajcov sa stanú odovzdávači vozidiel.
Buďte ešte rád, že máte na koho nakričať, máte sa s kým pohádať. Aj Kia pracuje na on-line predaji, veď už teraz ho máte k dispozícii, hoci v trochu inej forme.
Ak k tomu dôjde (a dôjde k tomu skôr alebo neskôr), tak slovo zľava prestanete existovať. Už teraz si môžete všimnúť, že slovo zľava začína z cenníkov miznúť.
Rád by som tu napísal zaujímavé a pozitívne informácie. No doba je blbá, EU tlačí do povedzme nie vždy prospešných vylepšení, tak nás čaká ďalšie stúpanie cien. Som zvedavý, kedy sa to zastaví. Do kedy budú ľudia schopný kupovať stále drahšie autá.
Ja som čakal pád už tento rok. Ale kríza iných značiek poslala klientov k nám a H/K robí čísla ako nikdy predtým. A keď sme niekedy mali na sklade autá, čo sme sa ich nevedeli zbaviť, teraz nemáme nič. Predalo sa VŠETKO do posledného auta.
Ja len chcem veriť, že Kia ešte dlho bude dodávať autá, ktoré sa budú ľuďom páčiť, mať rozumnú cenu a rozumnú výbavu.
Mne sa napríklad nový Sportage páči zvonku, ale z vnútra to už nie je pre mňa celkom ok. Všade displej, budíky bez ručičiek (Gold). Mne chýba taká klasika. Teším sa z XCEEDA.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT