od parotazok » 26.10.2022 19:12
Je zaujímave si čítať toto fórum, sám čakám na Sportage. Poviem povedzme svoj zjednodušený právny názor/úvahy. Venujem sa síce inému právnemu odvetviu, ale určité postrehy:
-je občas zaujímavé čítať, čo také zmluvy/VOP obsahujú, hlavne ak ide o spotrebiteľské zmluvy (tvrdenie, že klient nemôže nič a dodávateľ všetko je o to zábavnejšie), papier znesie všetko, ale na prípadnom súde to už také ľahké nie je,
-ak bola uzatvorená zmluva a daná záloha na vozidlo, ktoré je vyrobiteľné, nemyslím si, že ma musí zaujímať, či má označenie MY22 alebo MY23 - je to to isté vozidlo plus minus nejaké zmeny, nie je to nový model, je to aktualizácia,
- ak bolo zrejme/vysoko pravdepodobné, že vozidlo sa nevyrobí napr. zadaná objednávka - apríl 2022 a aktualizácia na MY23 od októbra/novembra (bežný čas preklápania) a dodacia lehota 257 dní (apod.) môže to byť celkom zjavné uvedenie do omylu, atď., pretože už v čase zadania mohlo byť zrejme, že tovar nebude dodaný (to sa da preukázať napr. konfrontáciou obsahu zmluvy, kde si predajca už poistil možnosť nedodania, apod.). Ak Vám niekto povie, že čakacia doba je 12-15 mesiacov a aktualizuje model každý rok - 22,23,24 už v čase podpisovania zmluvy Vám hovorí, že Vám Váš "model" nevyrobí, pretože v čase výroby už Váš "model" nebude 22 ale 23, či 24
- prechod z modelu MY22 a model MY23 nie je dovodom na podpísanie novej zmluvy - maximálne na aktualizáciu niektorých parametrov /napr. niečo vo výbave nie je/ a určite nie na odstúpenie zo strany predajcu
§ 575 OZ: Plnenie nie je nemožné, najmä ak ho možno uskutočniť aj za sťažených podmienok, s väčšími nákladmi alebo až po dojednanom čase.
Ak KIA zanikne, potom OK alebo ukončí výrobu určitého typu auta. Pokiaľ viem KIA Slovakia ide na plné obrátky (Informácie z fabriky) na rozdiel od VW.
Ale toto veta “S poľutovaním Vám oznamujeme, že výrobca nás s konečnou platnosťou informoval, že Vaše vyššie uvedené Vozidlo, hoci bolo zadané do výroby na základe riadnej objednávky, nebude vyrobené z dôvodu zastavenia výroby/vyčerpania výrobnej kapacity vo vzťahu k tomuto modelu.”. MY22 a MY23 nie je iný model. Pokiaľ viem cykly sú nastavené 3-4 roky a potom facelift. Určite by som v propagačných materiáloch a na stránke Kie našiel opačné tvrdenie o tom, čo je model. Nehovoriac o VOP.
-inflačná doložka musí byť podložená, t.j. mna nemusí zaujímať, či má niekto zisk 10% alebo 0%, to je jeho problém…. mna zaujíma odôvodnenie zvýšenia ceny.určite to nie je tak, že predajca môže strielať čísla
Chápem, že predajca je v zložitej situácii, ale pri takýto vzťah nepochybne nemôže byť postavený na tom, že riziko znáša len kupujúci - zmluva/VOP to má naznačovať - nejasná dodacia doba, nejasná cena, predajca môže odstúpiť. Ak by som to chcel riešiť, mám objednaný Sportage, rovno pôjdem za kolegom, ktorý takéto veci rieši a urobíme nejakú stratégiu, čo si o tom myslí. Jedna vec je, ak sa predajca baví s niekym, kto tomu nerozumie (bežný občan) a kto tomu rozumie (advokát).