Predy píše:S příspěvky výše nelze nesouhlasit. Já jsem naprosto přesvědčený, že mám pravdu, resp. že jsem v právu - vůz nedozná pro MY2023 žádných změn (byť by pro aplikaci ustanovení smlouvy o právu dodavatele na provedení změny ceny postačovala technická změna víceméně libovolná), takže by měl prodejce dostát smlouvy a samozřejmě dle ní plnit, o to spíše, že je jiné pouze verzování - číselné označení vozu, které nemá samo o sobě jakýkoliv vliv na možnost či nemožnost plnění (dodání vozu). Problém je, že kupující na prodejce nemá žádnou smluvní či jinou páku - smlouvy v tomto směru neobsahují žádné sankce, které by jej donutily dostát smluvním závazkům (stále mám primárně na mysli dodání vozu). Jediné, co vám smlouva při včasném nedodání vozu totiž umožňuje, je od ní odstoupit. Můžete se s prodejcem začít dohadovat a hnát to k soudu nebo ho nabonzovat ČOI, ale to uděláte, pokud vám na dodání auta příliš nezáleží, protože to jednak dodávku nijak nezaručí a taky si dodavatele auta za cenu okolo 1 mega nechcete příliš nasr.., protože nikdy nevíte, zda jeho součinnost nebudete později potřebovat (např. při uplatňování záruky z vad vozu apod.).... Takže ten, kdo Sportage chce, radši nakonec kývne na vyšší cenu. Kdo ji za vyšší cenu nechce, objednávku stornuje. Není to fér, ale je to tak. .. a je to takový český kolorit...
cosmicboy píše:Na celou situaci jsem velmi zvědavý a myslím, že to ve finále bude jen boj právníků... Jen je otázkou, kdo první takovou situaci požene až k soudu, jestli pak bude rozsudek zveřejněn (zejména v případě, že nebude ve prospěch Kia) a jestli se z toho stane precedens (i pro ostatní automobilky, ale zatím to vypadá, že jinde je jen problém s časem a navýšení ceny je specialita jen u Kia). V každém případě už asi nejsem jediný, komu tato situace přijde minimálně "zvláštní", ostatně jak jsem se snažil upozornit už na straně 6 před delší dobou, ale byl jsem jen odkázán na zdražování a VOP... Chápu, že zákazník a dealer je tomto směru na úplném konci, ale nevěřím, že toto jednání bude donekonečna tolerováno....
Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion
Uživatelé procházející toto fórum: petzl62