Čekací doba / objednávky

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: Čekací doba / objednávky

Příspěvekod parotazok » 26.10.2022 19:18

a zaujímave by bolo, aká by bola reakcia predajcu napr. na žalobu na súde - napr. spochybňujú tvrdenia o nemožnosti plnenia a žaloba na plnenie a potom reakcia súdu na slová predajcu: no viete model MY23 má vylepšené skrutky na kolesách, pridali sme tam bezdrotový carplay a je to nový model a to nás už nezaväzuje aby sme dodali auto. :) Veľmi zjednodušujem, ale ono to fakt nie je tak, že kupujúci je za tejto situácie bezbranný.
parotazok Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod eNIROAT » 26.10.2022 22:05

Rozprával som s kamošom (Rakušák) a spomínal som mu tie aktuálne praktiky na SR/CZ čo sa týka zrušení objednávok a zvýšenie cien a ten na mňa kukal že to ako je možné a že to určite nemôže byť legálne lebo aj kupujúci musí byť chránený a nie iba predajca. U nich by za to dostali predajcovia mastné pokuty lebo ľudia by ich ťahali na súd. Ale predsa na Slovensku je všetko možné.
:kia: Niro EV (2020) Platinum 64kWh 2020 -
Hyundai i20 (2022) - 1.2DPI - Family + Winter pack + Smart pack 2023 -
eNIROAT Muž
Uživatel fóra

Kia Niro (2020)
56300 km @ 0 l/100km

Příspěvekod cosmicboy » 27.10.2022 07:50

Na celou situaci jsem velmi zvědavý a myslím, že to ve finále bude jen boj právníků... Jen je otázkou, kdo první takovou situaci požene až k soudu, jestli pak bude rozsudek zveřejněn (zejména v případě, že nebude ve prospěch Kia) a jestli se z toho stane precedens (i pro ostatní automobilky, ale zatím to vypadá, že jinde je jen problém s časem a navýšení ceny je specialita jen u Kia). V každém případě už asi nejsem jediný, komu tato situace přijde minimálně "zvláštní", ostatně jak jsem se snažil upozornit už na straně 6 před delší dobou, ale byl jsem jen odkázán na zdražování a VOP... Chápu, že zákazník a dealer je tomto směru na úplném konci, ale nevěřím, že toto jednání bude donekonečna tolerováno....
Kia Rio YB, 2022, 1.2 DPI
cosmicboy Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Rio IV (2022)
9000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod Predy » 27.10.2022 08:07

S příspěvky výše nelze nesouhlasit. Já jsem naprosto přesvědčený, že mám pravdu, resp. že jsem v právu - vůz nedozná pro MY2023 žádných změn (byť by pro aplikaci ustanovení smlouvy o právu dodavatele na provedení změny ceny postačovala technická změna víceméně libovolná), takže by měl prodejce dostát smlouvy a samozřejmě dle ní plnit, o to spíše, že je jiné pouze verzování - číselné označení vozu, které nemá samo o sobě jakýkoliv vliv na možnost či nemožnost plnění (dodání vozu). Problém je, že kupující na prodejce nemá žádnou smluvní či jinou páku - smlouvy v tomto směru neobsahují žádné sankce, které by jej donutily dostát smluvním závazkům (stále mám primárně na mysli dodání vozu). Jediné, co vám smlouva při včasném nedodání vozu totiž umožňuje, je od ní odstoupit. Můžete se s prodejcem začít dohadovat a hnát to k soudu nebo ho nabonzovat ČOI, ale to uděláte, pokud vám na dodání auta příliš nezáleží, protože to jednak dodávku nijak nezaručí a taky si dodavatele auta za cenu okolo 1 mega nechcete příliš nasr.., protože nikdy nevíte, zda jeho součinnost nebudete později potřebovat (např. při uplatňování záruky z vad vozu apod.).... Takže ten, kdo Sportage chce, radši nakonec kývne na vyšší cenu. Kdo ji za vyšší cenu nechce, objednávku stornuje. Není to fér, ale je to tak. .. a je to takový český kolorit... :(
Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV 4x4 TOP MY23
Predy Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod Hockejka » 27.10.2022 10:02

Predy píše:S příspěvky výše nelze nesouhlasit. Já jsem naprosto přesvědčený, že mám pravdu, resp. že jsem v právu - vůz nedozná pro MY2023 žádných změn (byť by pro aplikaci ustanovení smlouvy o právu dodavatele na provedení změny ceny postačovala technická změna víceméně libovolná), takže by měl prodejce dostát smlouvy a samozřejmě dle ní plnit, o to spíše, že je jiné pouze verzování - číselné označení vozu, které nemá samo o sobě jakýkoliv vliv na možnost či nemožnost plnění (dodání vozu). Problém je, že kupující na prodejce nemá žádnou smluvní či jinou páku - smlouvy v tomto směru neobsahují žádné sankce, které by jej donutily dostát smluvním závazkům (stále mám primárně na mysli dodání vozu). Jediné, co vám smlouva při včasném nedodání vozu totiž umožňuje, je od ní odstoupit. Můžete se s prodejcem začít dohadovat a hnát to k soudu nebo ho nabonzovat ČOI, ale to uděláte, pokud vám na dodání auta příliš nezáleží, protože to jednak dodávku nijak nezaručí a taky si dodavatele auta za cenu okolo 1 mega nechcete příliš nasr.., protože nikdy nevíte, zda jeho součinnost nebudete později potřebovat (např. při uplatňování záruky z vad vozu apod.).... Takže ten, kdo Sportage chce, radši nakonec kývne na vyšší cenu. Kdo ji za vyšší cenu nechce, objednávku stornuje. Není to fér, ale je to tak. .. a je to takový český kolorit... :(

Souhlasím, prostě chceš/ nechceš.
Věřte mi, že mě to taky naštvalo, když mi to prodejce volal. Taky jsem se pak všude okolo oháněl jak si to nenechám líbit, jak to poženu tam a tam (přece jen mám nějakou smlouvu, zaplacenou zálohu, čekám už 9 měsíců atd...).....Ale ve finále Vám dojde, že to je k ničemu. Když nebudou chtít, tak Vám ho prostě nedodají nebo to budou odsouvat tak dlouho, až to vzdáte sami. A jak píše Predy, prodejce u auta s takovou cenou si prostě nechceš nasr...

Takže buďto souhlasit, zaplatit a čekat a nebo odstoupit, vzít si peníze a koupit skladovku (ale jakou, že?). Ale pokud to někdo požene "výš", tak mu budu co nejvíc držet palce, protože situace je to fakt na prd...
Hockejka Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod SigiThePeasant » 27.10.2022 11:06

Ono je to ale realita bežných smrtelníkov obzvlášť v našich krajinách, kde tie súdy nie sú bohvie čo.

Môžeš to samozrejme napadnúť, snažiť sa to riešiť právnou cestou, ale.... stojí to naozaj za to všetko? a nehovorím o peniazoch, hovorím o stratenom čase, energii ktorú na to potrebuješ vynaložiť, pritom stále s neistým výsledkom. Čo si budeme klamať, zase tá cena nenarastie dvojnásobne, je to také číslo, ktoré nasere ale nezabije, takže keď si to každý spočíta, vzhľadom na všetky okolnosti (aj tie ktoré sa nedajú v zmluve ani nikde na súde zohľadniť), povieš si že nemáš v podstate normálnu možnosť, len to akceptovať a mať auto, alebo neakceptovať a byť na začiaku.
Kia Sportage V. Platinum HEV 4x4 6A Deluxe White
SigiThePeasant Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod trontochor » 27.10.2022 19:25

No...ja som si tento kolotoč sám naporcoval u môjho predajcu dneska...už je jasné, že všetky objednávky (aj tá moja) po 1.3 budú vyrábané ako MY23.
Naposledy upravil trontochor dne 28.10.2022 19:48, celkově upraveno 1
trontochor Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Predy » 27.10.2022 22:21

Když o tom ještě přemýšlím (nemůžu to nějak pustit z hlavy), není to navýšení ceny akce/vyjebáv.. spíše od importéra, než prodejce či výrobce? Dávalo by to smysl, protože jak tu zaznělo, technická výbava se odvíjí od požadavku importéra a jestliže žádný změnový požadavek na MY2023 nemá, pod záminkou změny modelového roku si přes výrobce zajistí revizi smluv (a cen v nich) a bez přílišné námahy přijde na hezké desítky tisíc Kč navíc na každou smlouvu. Když v objednávkách nic nemění, nemusí ani ve skutečnosti provést jejich přeregistraci (jsou stále realizovatelné) a i ve vztahu k výrobci má zajištěny dodávky za původní cenu - hádám, že mezi importérem a výrobcem existuje smluvní ujednání podobné našim smlouvám, které ale výrobce ctí a když se nic v technické výbavě vozu nemění, platí i cena v něm. Proč se na zahraničních fórech řeší pouze otázka termínu dodání vozu a vůbec nikdo neprobírá otázku navýšení ceny? Jiný kraj (přelož si importér) jiný mrav... Zajímalo by mě, jak daleko jsou tyhle úvahy od pravdy...
Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV 4x4 TOP MY23
Predy Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod Arty » 28.10.2022 10:41

cosmicboy píše:Na celou situaci jsem velmi zvědavý a myslím, že to ve finále bude jen boj právníků... Jen je otázkou, kdo první takovou situaci požene až k soudu, jestli pak bude rozsudek zveřejněn (zejména v případě, že nebude ve prospěch Kia) a jestli se z toho stane precedens (i pro ostatní automobilky, ale zatím to vypadá, že jinde je jen problém s časem a navýšení ceny je specialita jen u Kia). V každém případě už asi nejsem jediný, komu tato situace přijde minimálně "zvláštní", ostatně jak jsem se snažil upozornit už na straně 6 před delší dobou, ale byl jsem jen odkázán na zdražování a VOP... Chápu, že zákazník a dealer je tomto směru na úplném konci, ale nevěřím, že toto jednání bude donekonečna tolerováno....

Pánové jestli si myslíte, že je navýšení ceny specialita Kie tak jste na omylu. Kia naopak k podobnému kroku přistoupila mnohem později než ostatní značky. Uvedu příklad, který jsem tu myslím již zmiňoval.
Kamarád měl objednaný vůz u Peugota na začátku roku 2021. Objednávku mu zrušili v průběhu roku 2x a 2x musel znovu sepsat smlouvu samozřejmě s navýšením ceny. Když mu konečně v srpnu 2022 sdělili, že bude auto vyráběno (tak sláva bouchali šampáňo), ale že si musí vybrat jinou barvu protože tu původní už nedělají. Co mu zbývalo, kývl na barvu co ani nechtěl, ale co modrá metalíza taky dobrá. Když auto přebíral zjistil, že to ani není metalíza. Takže přebral auto nas.anej, že čeká takovou dobu na vůz, kterej se mu ani nelíbí. A co měl dělat, odmítnout vůz a čekat další rok-dva?

Já se modlil a za 5 měsíců Sportage se štěstím vymodlil
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Libor71 » 28.10.2022 20:19

Byl sem ve ctvrtek s problemem se steracem v Pb v Kia a vyslechl rozhovor dobrych znamych ( prodejce a zakaznice). Vysledek je tento: cekaci doby jsou pro ne 4 az 8 mesicu, dale ze si nesmeji objednat zadne auto na sklad ( jako predvadecku nemaji uz nic a pokud tam stoji auto tak je noveho majitele a ceka se na vyrizeni papiru ), pro nase vozy stari
1-5 let maji ihned noveho majitele. Docela mazec.

PS. ochota pomoci super, na pockani vse opravili
KIA SPORTAGE 1,6 GDI GPF TOP 2021
Libor71 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage IV (2021)
12 km @ 0 l/100km

Příspěvekod pietroSV » 04.11.2022 07:33

Takze ja si skrtam aj november, ale to sme cakali. Tak uvidime, ci bude Ceedka v decembri, ako mi pred mesiacom tvrdili z oficialneho Kia Sales instagramoveho uctu, ale...
aktualne od 8.3.2014: Kia Ceed 2014 Silver 1,4 cvvt 74kW 6MT Planet Blue
na cakacke od 28.2.2022: Kia Ceed SW 2023 GT line 1,5 t-gdi 118kW DCT7 Orange Fusion
pietroSV Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2014)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod kia_z_grobu » 04.11.2022 12:33

Kedy budu zname ceny na Sportage MY23?

Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk
kia_z_grobu Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod trontochor » 04.11.2022 18:35

Tento týždeň som zrušil objednávku na Sportage...od 14.3.2022 som čakal dosť....čo by možno ani nevadilo, no ja sa neviem vyrovnať s navýšením ceny bez protihodnoty vo forme lepšej výbavy.
A pre info, za 10minút na nete zistíte, že máte omnoho viac možností....a nie len podpísať zmluvu o navýšení...
trontochor Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod trontochor » 04.11.2022 18:40

A ozaj....mám na predaj NOVÉ pneumatiky 235/55R18 104V Continental AllSeasonContact XL D22
Cena 630€ / 4ks
trontochor Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod kukurus » 04.11.2022 19:12

Aj si vybral nieco od konkurencie?
kukurus Neuvedeno
Nováček

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion