Jakymi prostredky snizit spotrbu auta

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Jakymi prostredky snizit spotrbu auta

Příspěvekod phracek » 17.08.2011 07:57

Ahoj :kia: ci,

nechci rozpoutat velkou diskuzi, ale mam zajem snizit spotrebu sveho auta "vyrazne"
Najezdim neco mezi 12-15tis. za rok a prumernou spotrebu mam neco kolem 7.0l/100km.
Vetsinou jezdim 70% mesto a zbylych 30% mimo mesto. Dalnice nejezdim vubec.
Auto mam 4 roky.

Predpokladal jsem, ze se da snizit spotreba pomoci:
1) predni LED svetla
2) LPG je podle me moc drahe 30tis

jsou jeste nejake jine moznosti?
Slysel jsem o technologii water4gas, ktera jede uspesne v USA.

Diky moc
Velky fanda do :kia:
Petr
phracek Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd SW (2007)
27500 km @ 6.8 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Jakymi prostredky snizit spotrbu auta

Příspěvekod Marek_Km » 17.08.2011 09:15

Podle mě se nejvíc ušetří:
1. plynulou jízdou a předvídáním situace
2. správně nafoukanýma pneu
3. udržováním motoru v pořádku

Taky jsem zjistil, že moje autoklima skoro nemá vliv na spotřebu, dokonce mám pocit, že mám v zimě možná větší spotřebu, než v létě s klimou. Taky je pravda, že používám letní galusky 15 palcové Energysavery z výroby (v zimě samozřejmě zimní). Ohledně LED svícení si zjisti, kolik vůbec ušetříš paliva, možná nějakou deci na 100 km, ale propočítej, kolik dáš za žárovky versus investice do LED. Do nich bych šel hlavně pokud bych měl xenony, ty bych si "šetřil". Já osobně do LPG nepůjdu - nemohl bych do garáží, kde parkuju, jinak možná jo, ale podle nájezdu. No a zeptej se popřípadě v servisu, jestli by byla možná úprava na E85. Na to, že máš benzína 1.6, tak máš spotřebu docela dobrou.
Kia Cee´d 1.4 EX 80kW (2007)
Marek_Km Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
167000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Mexican » 17.08.2011 09:18

ak jazdis 15 000km rocne, tak ten plyn je na hrane vynostnosti. Zrataj si to jednoducho. K spotrebe prirataj 7 az 10% a rataj s aktualnou cenou plynu. A uvidis po kolkych km sa to vyplati. O LPG je tu toho dost, takze mas sancu vidiet aj ako casto sa chodi na prehliadky, co to obnasa a podobne

pises ze jazdis 70% mesto, ak tym mestom je Brno resp jeho stred, tak tych 7l povazujem u benzinaku za uplne adekvatnu spotrebu
tym LED svietenim spotrebu neznizis ani nahodou, jedine comu to moze pomoct je ze nebudes casto menit H7 v reflektoroch, kedze zrejme pocet startov (a s tym spojenym zapinanim svetiel) na kilometre je v meste vyrazne vyssia

ja by som v tvojom pripade tych 7l neriesil a sem-tam pripadne vyuzil MHD. Tak v Brne usetris najviac :D
2021 Kia STonic 1.0T-GDi TOP a 2023 Hyundai Tucson HEV Style/Premium
http://pancuha.wordpress.com
Mexican Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 17.08.2011 09:45

ak najazdíš 15 000 ročne a klesne ti spotreba o jeden liter, čo si myslím, že je dosť, tak si zrátaj:
spotreba 7l/100km- 7*150=1050 l benzínu
spotreba 6l/100km- 6*150= 900
rozdiel je teda 150 l. Pri cene benzínu cca 35 czk za liter to je 5250 czk. A to liter neušetríš ničím podľa mňa. Zrátaj si koľko by si dal do úpravy, prípadne ďalšie poplatky- stk...

Neskúšal si nejaké aditíva do benzínu? Ja som začal teraz v zime používať aditívum do nafty a spotreba mi klesla možno o pol litra...ale to maximálne. A to aditívum veľa nestojí. Ale to by možno vedeli poradiť chlapíci čo majú benzín a majú s tým skúsenosť...

ešte dodám, som mal predtým feldu a jazdil som po diaľnici tak 100-110 km/h a spotrebu som mal okolo 6 litrov a to som pravidelne servisoval, mal somo známeho v škodováckom servise, ktorý mi to robil a ja som sa na to mohol pozerať a naozaj mi vravel čo je v akom stave na tom aute...takže 7l na bezín v meste je pohoda...
Akustické vlny, šíriace sa zo zdroja v ľudskom hrdle, sa odrazia od bariéry geologického pôvodu so silou adekvátnou k pôvodnému impulzu. (Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.)
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod phracek » 17.08.2011 09:56

Ted jedu na delsi trasu a tak zkusim aditiva.
Jak maji byt pneumatiky pri plnem zatizeni 2,4 nebo 2,6.
Ja mam ted 2,5 co jsem meril.
phracek Muž
Přispěvatel fóra

Sponzor (1)

Kia cee'd SW (2007)
27500 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Mexican » 17.08.2011 09:59

ohen10 nerozumiem celkom co si vypocital. Pretoze cena LPG je asi 17kc / liter (alebo kilo, netusim ako sa to meria). Co znamena ze by voko ak bude mat 8l plynu na 100, bude to stat 8*17 = 136 kc, co je pri 15 000km rocne 20400kc. V pripade benzin je to 7*35 = 245 kc na 100km, co je pri 15 000km rocne 36750

Rozdiel je teda cca 16 000kc rocne v prospech LPG, co znamena ze cca po 2 rokoch bude mat investiciu do prestavby splatenu. Coho sa ja ale osobne bojim, ze vlada ulavy na LPG coskoro zrusi, zavedie DPH a spotrebnu dan a bude zle. Preto jazdim dieslom

Aditiva spotrebu neznizuju, to je skutocne nie. Aditiva maju a ulohu ochranu motoru, stabilizaciu paliva. V ziadnom pripade neznizia spotrebu o pol litra

Problemom u noveho auta a prestavbe na LPG je aj obmedzenie zaruky od Kie, pretoze je to vrtanie v motore. A tam si kazdy musi povedat co je prioritou
Mexican Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod lebka75 » 17.08.2011 10:24

phracek píše:Ted jedu na delsi trasu a tak zkusim aditiva.
Jak maji byt pneumatiky pri plnem zatizeni 2,4 nebo 2,6.
Ja mam ted 2,5 co jsem meril.

otevri dvere u řidiče a máš to nalepené na sloupku :D , ale prakticky na všech je 2,2 žádných 2,4-2,6 tam nevidím :no:,ale ty máš SW, tam je to třeba jinak
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil lebka75 dne 17.08.2011 22:50, celkově upraveno 1
:kia: XCeed 1.5 T-GDi Exclusive Obrázek
lebka75 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

3. místo (1) Sponzor (2)

Kia XCeed (2021)
36500 km @ 7.2 l/100km

Příspěvekod matysekul » 17.08.2011 10:38

Led určitě nesníží spotřebu a když tak neznatelně.Jedině nejezdit ve městě a nebo přestavba na LPG.S tvým nájezdem docela dlouhá návratnost.
KIA Cee´d II SW 1,6 GDI Exclusiv 45000km
matysekul Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (1)

Kia cee'd SW II (2015)
45000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 17.08.2011 11:38

Ja som nepočítal spotrebu plynu. Ale počítal som ak by sa mu nejakým spôsobom podarilo znížiť spotrebu na aute o liter benzínu na 100 km...pri 15000 km ročne by ušetril 150 litrov paliva. Ale nemyslím si že dokáže stlačiť spotrebu o liter dolu...
Neviem presne čo všetko obnáša prestavba na plyn, ale minimálne strata záruky, možno častejšie menenie sviečok a ja osobne si myslím, že motor je robený na benzín a ten plyn je podľa mňa viac suchý a viac škodí motoru. Ale to je len a len môj názor, ktorý nemám potvrdený a ani som po tom nepátral :-)

áno, aditíva priamo spotrebu neznižujú, ale starajú sa o to, aby bol motor čistejší... Nepriamo tým že motor je v lepšej kondícii spotreba môže klesnúť... Ako vravím, mne osobne klesla spotreba o cca 0,5 litra. Tankujem stále na tej istej čerpačke. Ale mám naftu...

Mexican píše:ohen10 nerozumiem celkom co si vypocital. Pretoze cena LPG je asi 17kc / liter (alebo kilo, netusim ako sa to meria). Co znamena ze by voko ak bude mat 8l plynu na 100, bude to stat 8*17 = 136 kc, co je pri 15 000km rocne 20400kc. V pripade benzin je to 7*35 = 245 kc na 100km, co je pri 15 000km rocne 36750

Rozdiel je teda cca 16 000kc rocne v prospech LPG, co znamena ze cca po 2 rokoch bude mat investiciu do prestavby splatenu. Coho sa ja ale osobne bojim, ze vlada ulavy na LPG coskoro zrusi, zavedie DPH a spotrebnu dan a bude zle. Preto jazdim dieslom

Aditiva spotrebu neznizuju, to je skutocne nie. Aditiva maju a ulohu ochranu motoru, stabilizaciu paliva. V ziadnom pripade neznizia spotrebu o pol litra

Problemom u noveho auta a prestavbe na LPG je aj obmedzenie zaruky od Kie, pretoze je to vrtanie v motore. A tam si kazdy musi povedat co je prioritou
Akustické vlny, šíriace sa zo zdroja v ľudskom hrdle, sa odrazia od bariéry geologického pôvodu so silou adekvátnou k pôvodnému impulzu. (Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.)
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod Mexican » 17.08.2011 13:50

mne teda spotreba neklesla po uzivani aditiv ( a to som tam daval dlho STP a poslednych 80 000km VIF - zimny a letny). Mozno o deci, to sa ale da pripisat vzdy roznym faktorom. Skor by som to videl v tom, ze u teba si motor sadol, resp naucil si sa s nim jazdit
Mexican Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod olin » 17.08.2011 14:54

Zkus si na PP nastavit okamžitou spotřebu a jezdit tak, aby tam byly stále co nejnižší hodnoty. Důležitá je plynulost jízdy,
žádné prudké rozjezdy, pokud to jde, nenechávat auto zastavit, a mít vždy zařazený nejvyšší rychlostní stupeň, jaký motor
zvládne. A vyhýbat se dálnici! Se svou 1,4 jezdím teď v létě za 5,7 :) , v zimě o půl litru více. Na požitek z rychlé, pestré jízdy
však člověk musí zapomenout. ;)
Obrázek Ceed SW III MY2020, 1.4 T-GDi, 103 kW, TOP Obrázeknajeto >19000 km a něco i nacouváno
Ceed SW II 1.6 GDi, 99 kW Comfort+
Ceed SW 1.4 CVVT, 80 kW Comfort+
olin Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (15) TOP sponzor (3) Organizátor srazu (1)

Kia Ceed SW III (2020)
19000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod Sbormistr » 17.08.2011 15:40

Oline sice máš pravdu, ale ve městě, ještě k tomu v Brně, na Tvoje rady může zapomenout. To prostě nejde. Plynulou jízdu a lehkou nohu může praktikovat na okreskách při sobotním výletě, ale ne v ranních dopravních špičkách. Já si myslím, že už teď bude mít phracek podobný styl jízdy, jinak by neměl takovou spotřebu. Ostatně spotřeba 7l/100 km a 70 % město,co chcete víc ? Já vím litr dolů, ale jak na to ?
Niro 1.6 GDI HEV Exclusive + Premium Paket 2017 Obrázek
Sportage III 2.0 CRDI 4x4 Exclusive 2011-prodáno 2022 Obrázek
Cee'd SW 1.4 CVVT 2007- prodáno 2018

Když všechno zklame, přečti si návod
Sbormistr Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1)
17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (15) TOP sponzor (3) Nejvzdálenější účastník srazu (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Niro (2018)
49435 km @ 4.91 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 17.08.2011 15:51

@mexican- klesla mi spotreba...motor si sadol podľa mňa už skôr, lebo som mal spotrebu na začiatku na trase nr-pha cca 6, potom sa mi tá spotreba dostala na niečo vyše 6,5l/100km. Ale to bolo už po dosť km. Začalo ma to hnevať, že spotreba stúpla, tak som skúsil aditívum. a spotreba klesla...jazdil som viac ako pol roka trasu nr-pha a späť za 6,5 pri rýchlosti 150-160 a na tempomate. ako som začal dávať aditívum, tá istá trasa, tá istá rýchlosť, tempomat a spotreba ozaj o cca 0,5 l menšia...
jazdím prevažne na dialnici. raz som šiel dlhšiu trasu so zapnutým tempomatom na 180 a vtedy som mal spotrebu 8.1 :oops: a odvtedy som mal priemernú spotrebu 6,5 pri tej 150-160. Možno som niečo málo spravil tomu motoru lebo od tohoto okamihu si pýtal tých 6,5 litra a po aditívach to zase padlo nazad 8-) podotýkam, odjazdil som minimálne 5-15 tis km s toou spotrebou 6,5 a potom cca 10 tis s aditívom a spotreba 6 :thu:
Preto si dovolím tvrdiť, že mne osobne aditívum trošku znížilo spotrebu :-)
A raz som skúsil ísť 140 po diaľnici a spotrebu som mal pre mňa až nehorázne malú :shock:
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod phracek » 17.08.2011 16:00

Diky vse za odpovedi.
Zjistil jsem pri svych jizdach, ze po meste at jdou slyset ventily jak chtit (cili mit zarazeny vyssi rychlosti stupen).
Vetsinou po Brne jezdim Hradecka -> BVV -> Videnska a zpet, takze nekdy to lze udelat i plynule.
Tedy zadna rychla jizda.

Zajimavou zkusenost mam, ze co ted beru benzin od nejmenovaneho hypermarketu na severu Brna (GLOBUS), tak mam spotrebu nizsi nez od AGIPu. Shell jsem nezkokusel, ten je pro me opravdu drahy.

Koupil jsem aditivum STP Fuel Injector, tak uvidime.
Pojedu na delsi cestu a tam by to melo byt poznat. Snad se dostanu i pod 5,8l/100km jako kdysi, kdyz jsem jel Brno->Uherske Hradiste, ale to auto melo kolem 20tisic
phracek Muž
Přispěvatel fóra

Sponzor (1)

Kia cee'd SW (2007)
27500 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Mexican » 17.08.2011 16:21

ak mas pod 6 na trase Brno-UH, tak jedna ze vies jazdit a jednak je auto v poriadku. Na tvojom mieste by som si z toho fakt nerobil hlavu

mame doma fiestu, tiez davame aditiva od STP ale raz za cas - kupujeme cistic motoru tento ->http://aditiva.heureka.cz/stp-complete-fuel-system-cleaner-benzin/ (da sa kupit za cca 450kc). Davame ho tam kazdu desiatu nadrz by voko a vyjazdime to vo vyssich otackach. Benzin skor lacnejsi (Tesco, Lukoil), spotreba tesne pod 6 litrov a to jazdi najma mesto
Mexican Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Další

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion