od mayor_007 » 10.06.2025 15:33
Zdar všem. Všeobecně k bateriím a jejich nabíjení - kdysi toto téma bylo součástí mé práce, ale v současnosti mám pocit, že vše, co platilo před 10-15 lety, snad už neplatí (a nebo je to cíleně ignorováno). V zásadě platily dvě věci: baterii nepřebíjet (plynování nebo dokonce var uvolňuje z desek aktivní hmotu (dnes už nemusí platit u baterií s "textilním" separátorem) a zvyšuje koncentraci elektrolytu) a samozřejmě ji dlouhodobě nepodbíjet, tedy nedostatečně nabíjet (to zase vede k přeměně houbovitého olova na pevný sulfát, který už většinou nelze nabíjením "rozpustit" zpět). Obojí zcela popírá ono inteligentní nabíjení - baterie se buď lechtá někde na okraji "aby se neřeklo" nebo se do ní napere krátkodobě i přes hranici plynovacího napětí. Dle mého názoru jí více škodí ono polechtávání někde pod 70-75% SoC (stavu nabití), lehké přebíjení asi zvládne (pokud je dobře vyřešena rekombinace kyslíku/vodíku zpět na vodu) - jenže ani to občasné přebíjení baterii prostě nedobije alespoň na 90-95% SoC.
Po úvodu se dostávám, proč o tom píšu - nedávno jsem si pořídil BT monitor baterie do obou aut, co provozuji (ceeda a berli od opla), a nestačil se divit... Žabožroutskej sopl se nežinýruje posílat do baterie trvale 15,2V (přičemž plynovací napětí je cca 14,4-14,8V) - jenomže ne vždy. Dvě jízdy tam cpe těch 15,2V, další jízdu krásných 14,3V a pak zase přes 15V. To platí při zapnutých světlech (ani nechtějte vědět, jak to mají žabožrouti vošéfovaný na "běžný" stav - to tam velmi inteligentně lítá z 11,8V na 15,5V, sem-tam 12,6V (proto jezdíme trvale "na světla"). Baterie je tam šest let a zatím drží...
A teď ceed: Inteligentní nabíjení se šolíchá kolem 12,9V, při brždění motorem pak dočasně našťouchává na 14,7-14,9V - viz "rozlítanej" graf (pozn.: před tímto "měřením" byla baterie plně dobita, těch 76% je po zásahu inteligence). A varianta dvě: skoro pořád 14,1-14,2V (což se mi zdá o cca 0,2V méně, než by se mi líbilo), viz "placatější" graf. A nejdůležitější nakonec: těch cca 14,2V to dává jak při zapnutých světlech, tak i při ventilátoru topení na st.3 - aspoň u mého auta s manuální klimou (přišel jsem na to náhodně až přes monitorování baterie). Takže v zimních měsících jezdím trvale na potkávačky, v letních měsících pojedu na větrák...
Sorry za slohové cvičení, snad to bude někomu inspirací, případně přidá své zkušenosti do diskuze. Časem zkusím popřemýšlet o nějakém oblbovátku dobíjení, aby byla baterie standardně aspoň na těch 95% SoC (jen ten čas se mi nedostává...). A pokud někdo bude chtít tip na ten "battery monitor", zkusím doporučit (bude-li ještě k dispozici), měří to s přesností na 0,02V.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.