Časť problému mám vyriešenú. Volal som do servisu v Martine a tam mi odporučili, že problémom budú žhaviče. Na moju otázku, či sa na to vzťahuje záruka?, koľko bude stáť oprava a kedy by to mohli opraviť znela odpoveď asi následovne: žhaviče sú spotrebná materiál a teda záruka sa na ne nevzťahuje, je to potrebné zaplatiť, oprava stojí cca 230€, pretože je vhodné vymeniť všetky štyri naraz a momentálne nemajú čas, teda skôr na budúci týždeň, ale nie je to chyba, pre ktorú by sa nedalo jazdiť, aj tak ich vymenia všetky štyri a teda pokiaľ tie ostatné idú a štartuje nemusím sa ponáhľať. Pri mojom počte kilometrov je to vraj normálne a mení sa to ako sviečky pri benzínových motoroch.
Bol som za kamarátom. Zrovna mal žhaviče zo starej zošrotovanej KIE (vraj nemala moc najazdené). Vymenili sme ich asi za 20 minút a je po probléme s kontrolkou žhavenia (nie sme je automechanici). Už pri štartovaní nesvieti. Myslím, že som aj dosť ušetril.
Ostal mi ešte problém ďalší problém.
Včera som išiel o druhej v noci a videl som ako pri prejazde väčšinou nerovnosťami mi náhodne preblikáva kontrolka batérie. Je to úplne náhodne, občas aj na rovnej ceste a dosť často (rádovo aj intervaly desiatok sekúnd) a len na chvíločku cca 0,5 sek.
Ďakujem za vaše rady a po ich prečítaní si myslím, že mám asi v inštalácii "studený spoj". Musím si ešte premerať batériu, ale myslím že po 3,5 roku používania by ešte nemala byť zlá (zo skúsenosti z predchádzajúcich aut). Myslím si, že pri takomto spôsobe jej zaťaženia sa intenzívnejšie vybíja. Skôr sa bojím o elektroniku, ktorej takéto výkyvy napätia určite neprospievajú. Myslím si že by to mohlo byť v okolí alternátora.
Vedel by mi nieto poradiť, kam "šiahnúť", nemá niekto elektrickú schému?
Obávam sa, že v servise by mi to mohli hľadať aj hodiny a pri ich hodinových sadzbách by to nemuselo byť zrovná lacné

. Najskôr by som to skúsil skontrolovať sám ak to nepôjde potom servis.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za rady.