Takmer vždy som tankoval v Žiline pri Metre na ich pumpe. No prišiel čas, kedy neďaleká Benzinolka mala za cenu vyššiu o 1 cent aditivovanú naftu oproti cene normálnej nafty pri Metre a tak som neodolal a začal tankovať tam.

No ako si poctivo počítam spotrebu, zrazu som postrehol zvýšenú spotrebu. Hovorím si, že asi mám ťažšiu nohu, musím si začať dávať pozor.

Takto som si to hovoril ešte pár tankovaní, až mi to nedalo a skúsil som sa vrátiť k nafte, čo majú pri Metre (UltraDiesel). Po prvej prejazdenej nádrži som hneď zbadal zmenu v spotrebe... priemerná spotreba 7,5 l/100km klesla pod 7 l/100km. Zaujímavé, pokračoval som teda tankovaním na Metre, aby som si potvrdil, že sa to nevráti zas na 7,5. Po niekoľkých ďalších tankovaniach išla spotreba ešte viac dole. Teraz si už ani nedávam pozor na ťažkú nohu a spotreba je aj tak lepšia.

Keď som porovnal ceny a spotrebu, tak som zistil, že Benzinol má síce lacnejšiu aditívovanú naftu oproti Metru, ale zvýšená spotreba naopak predraží cenu na km. A zvýšená spotreba asi tiež niečo napovedá o kvalite paliva... Takže dnes už radšej tankujem drahší UltraDiesel na Metre, ako alternatívu na neďalekej Benzinolke, s tým, že viem, že cena na km ma vychádza paradoxne lacnejšie.