Tu ACEA C3 rozhodně ne
Koukal jsem do příručky Sportage rok 2011, co je ke stažení na webu

, a tam je předepsáno pro 1.6 motor ACEA A3/A5. Koukni se, jestli to máš i v originál příručce k autu. Jestli chceš Castrol, tak hledej aby splňoval to, co máš v příručce, tj zřejmě ACEA A3 nebo A5...
Jsi na tom asi líp než my s novějšími auty, protože i když je ten motor stejný, my máme natvrdo předepsáno A5, takže A3 už tam kvůli záruce dát nemůžeme. Ten olej Shella Helix Ultra Professional AF 5W-30, co jsem dával odkaz, má ACEA A5, ale zvážil bych, zda nedat radši A3, když to KIA povoluje. Je to dost složitá problematika, kterou můžeš vyhledat a prostudovat detailně na netu, ale když to hodně zjednoduším, tak co jsem se dozvěděl a udělal si pro sebe závěr: v podstatě ta A5 je lehkoběžný tj. hodně řídký olej, takže má nižší tření a předepisuje se proto hlavně protože tím výrobci dosáhnou nižší emise a nižší spotřeby. Není to ale úplně to pravé ořechové pro motor, protože to díky řídkosti hůře maže, takže motoru bude zvlášť za vyšších letních teplot líp svědčit A3 (ovšem za cenu trochu vyšší spotřeby oproti A5).Původně Hyundai i KIA předepisovali pro GDI ACEA A3, ale pak postupně přešli a dnes pro nová auta předepisují jen A5 (asi kvůli nutnosti plnit přísnější emisní normy či prodlouženému intervalu výměny). Pokud máme předepsáno A5, z technického hlediska by tam A3 šla, ale kvůli záruce tam nemůžeme dát nic jiného, ty máš asi ještě na výběr a je na tobě, co preferuješ.