vibrovanie volantu po prezuti na zimne gumy

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd.

vibrovanie volantu po prezuti na zimne gumy

Příspěvekod romino » 03.11.2014 10:57

caute,

chcel by som len popisat zaujimavu skusenost, som zvedavy ci sa niekto s tym stretol.
Mam sadu zimnych gum na ocelovych diskoch. Rozhodol som sa prvykrat si ich sam nahodit (klucom), nie v servise kde pouzivaju pneu pistol.

Po prvej jazde po prehodeni som zaregistroval vibrovanie volantu, akonahle sa slo do zakruty, od rychlosti dakych 50km/h.
Na najblizsej benzinke som podotahoval matky, normalne sa dalo s viacerymi hybat. Vibrovanie pokracovalo, hoci mozno jemnejsie.
Po dalsom zastaveni, na moje prekvapenie, sa znova dali mnohe matky dotiahnut, dakych 1/8 max. 1/4 otacky.

Dalsia, v poradi uz 3. jazda, stale vibrovanie volantu. Po dojazde, zas a znova, dotahovanie matiek .... ???
4. jazda, uz vsetko OK, krasna hladka jazda, ziadne vibrovanie, a pri naslednej kontrole uz boli aj vsetky matky OK, nedalo sa nimi hybat.

Z toho usudzujem ze to vibrovanie bolo jednoznacne sposobene zlym dotiahnutim matiek (a nie nevyvazene koleso a pod).
Len ako si to mam vysvetlit ze az na 3 razy bolo treba dotahovat ??
Pri vymene mi asistoval aj znamy automechanik, takze by som vylucil moju/nasu chybu. Zaroven sme matky nicim nemazali.

Jedine vysvetlenie vidim v tom, ze puklice pri Kia Ceed (1. generacia, facelift) sa montuju pod matky, a tie nejako branili poriadnemu dotiahnutiu na 1. raz ??
Ze pri dalsich jazdach tie kolesa stale dalej "dosadali" ? Pri prehadzovani v servisoch pneu pistolami sa nic take nedialo
romino Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: vibrovanie volantu po prezuti na zimne gumy

Příspěvekod spd001 » 03.11.2014 11:25

ja vzdy dotiahnem koleso jemne vsetky skrutky proste nadoraz v postupe hviezdica a potom trochu silou.potom auto pustim na zem a dotiahnem momentovym klucom na predpisany moment a ak ho neviem davam 110Nm a "mne" sa zatial nestalo ze by sa mi povolili.mal som pripad ked sa povolovali matice ale to boli vitahane zavity a po kupe novych matic vsetko OK.a moc by som sa necudoval lebo uz asi 2x sa mi stalo ze sa povolili skrutky a pritom som stal nad mechanikom v pneuservise ked ich dotahoval pistolou a bola profi.ono vseobecne plati ze vzdy po uvolneni matic/skrutiek a naslednom dotiahnuti ich treba "vzdy" skontrolovat po prejdeni 20-30km.zrejme tie puklice narobili neplechu alebo zly postup utahovania.Na honde som mal tiez puklice ktore drzali matice ale medzi diskom a maticou nebola puklica!puklicu drzal plastovy kruzok ktory bol na matici no neviem ako je to na :kia:
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod souk69 » 03.11.2014 19:53

;) Nu také může vibrovat volant z důvodu nevyváženosti kol. Může být třeba odpadlé závažíčko, ....
červená Kia Ceed sw 1,6 CRDI
souk69 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod charlesone » 03.11.2014 20:03

To se mi zdá hodně podezřelé. Poklice by neměly bránit bezpečnému dotažení matic. Máš letní kola také na plechových discích? Jestli nemáš třeba matky z hliníkových disků s jiným úhlem dosedací plochy. A také si myslím, že pokud by bylo kolo hodně nevyvážené, že by mohlo způsobovat povolování matic...
Kola si měním sám a vždy dotahuji jen ručně. Nikdy žádný problém. Vždy dotahuji do kříže, nebo do hvězdy ;) , pak to pustím na zem, dotáhnu a pohoda...
charlesone Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod kori » 04.11.2014 16:07

Ono sa mohlo aj stať, že puklica nedosadla ako mala a jazdou a vibrovaním sa matice stále povoľovali! až na 4 krát dosadli správne a je pokoj :) :) Tiež si auto sám prezúvam a zatiaľ som sa s takým niečim nestretol, ako po prvých km ich ešte skontrolujem, lebo sa uvoľniť môžu nakoľko dosadne disk. :thu:
Kia cee´d sw 1,6 crdi ex 2009 biela
kori Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod zdenek.r » 04.11.2014 16:48

Nic proti přezouvání doma, ale možná není od věci gumy nechat před nasazením vyvážit, přece jenom se za těch 5 měsíců v zimě trochu sjedou a pak to může vibrovat. A když už to nechat vyvážit, tak se s tím doma nebudu špinit a nechám to nasadit přímo na místě. Připadá mi to elegantnější, rychlejší a ne zas tak moc drahý.
zdenek.r Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2011)
12000 km @ 4.9 l/100km

Příspěvekod spd001 » 04.11.2014 18:26

garantujem ti ze vsetko zalezi od nabehu km v danej sezone od stylu jazdy a hlavne od toho v akom stave su napravy.ako priklad ti poviem ze otec ma rocnu OII (ako nova) najazdi max 3tkm v zime a jazdi ako autobusar aj tak si isiel dat prevazit kolesa a hned aj nahodit.ani jedno koleso nevypitalo ani gram navyse a to som mu vravel ze u neho staci dat vyvazit zimne kazdy druhy rok.si zober ze letna sezona je dlhsia ako zimna a mnohy z nas najazdia aj viac km v lete ako v zime a nepoznam nikoho kto by pocas sezony daval prevazit kolesa pre istotu.volant ti zacne triast jedine ze stratis zavazie(a) to by si ich musel silno zjazdit alebo by si musel mat total ko geometriu aby trasol volant.jasne ze je to lepsie pre istotu ale kazdy by mal vediet a usudit sam ci treba ci nie.na letnych som najazdil 7000km a keby som ich nechal na diskoch urcite by som ich pred sezonou neprevazoval ked viem ze auto a napravy mam 100%-ne.Ja praktizujem prezuvanie doma od prveho auta co som mal a takyto problem som este nemal a napr za zdvihnutie auta zhodenie 4x a nahodenie 4x koleso beru u nas cca15€ + vyvazenie cca8€ x 2sezony do roka sa oplati.Proste pneuservisi su nenazrane sak 30-35€ za koplet prezutie je zdieranie ked iny to robia za 20-25€
spd001 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod romino » 04.11.2014 21:26

kori píše:Ono sa mohlo aj stať, že puklica nedosadla ako mala a jazdou a vibrovaním sa matice stále povoľovali! až na 4 krát dosadli správne a je pokoj :) :) Tiež si auto sám prezúvam a zatiaľ som sa s takým niečim nestretol, ako po prvých km ich ešte skontrolujem, lebo sa uvoľniť môžu nakoľko dosadne disk. :thu:

takto nejako si to vysvetlujem.
pre ostatnych: skratka nakolko jazdim malo, necelych 10 000km rocne (z toho menej v zime, viac bude v lete),, preto som sa rozhodol ze vyvazovat v servise budem len tak kazdy 2. rok, ze to musi stacit.

a ako som pisal, ten moj problem NEmohol byt sposobeny zle vyvazenou pneumatikou, kedze po 3. dotahovani som dal cca 200km, kde uz slo vsetko hladko, ziadne vibrovanie, a nasledna kontrola aj ukazala ze sa uz so ziadnou maticou pohnut neda.
Len to je prekvapive, ze dotahovat som musel po 3 jazdach, a nie len napr. 1x, co by som este chapal.
romino Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod mv12 » 05.11.2014 21:12

Já si kola měním sám, protože si je vyměním, kdy potřebuju a nemusím se objednávat do nyní přeplněných pneuservisů. Když potřebuju vyvážit, tak tam zajedu mimo sezónu, kdy je tam prázdno. Jinak ty :SK: ceny jsou fakt dost. Já platil teď za nazutí 16" zimáků na ocel. ráfky a vyvážení 200 Kč za 4 kola. Přezutí 4 kol na 13" na ocel. disky vč. vyvážení sundání a nandání na auto mě v létě stálo 220 Kč. Ale je to asi nejlevnější pneuservis v okolí, nicméně ochotný a spolehlivý. Sice se projedu 6 km, ale jezdím tam radši než, než do těch, co mám kousek od domova (ne kvůli ceně)...
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod alex.333 » 22.12.2014 00:55

Každopádně doporučuji (a mnoha léty praxe mám osvědčeno) závity a dosedací plochy jak matek tak střed plechových ráfků MAZAT.
Pro demontáž mám vždy u kola nachystanou krabičku, do ktéré matky házím, aby se na zbytky maziva nenalepila špína.
Pokud bylo vše naprosto suché, mohlo se stát, že už se matky zdály dotažené, ale byl to jen moc velký třecí odpor.
A plecháč nebyl nasazený až nadoraz.
U předchozích aut jsem se s tím totiž nesetkal, ale Ceed má střed plecháče trošku menšího průměru, než je průměr dosedací plochy na náboji.
Kolo tak musím nejen mírně narazit, ale teprve dotažením matek se plecháč dostane až nadoraz. A pokud tento "spoj" nenamažu před nasazením, tak musím po zimě přirezlý disk z náboje doslova odmlátit - nohou více silnými údery, div auto nespadne z heveru. Jinak kolo prostě sundat nejde.
Takže mazat, mazat a mazat - akorát pozor na kotouče a desky!
2010 Cee´d SW 1,6 CRDi 85kW Obrázek
alex.333 Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2010)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod syberius » 22.12.2014 13:30

Já mažu a stejně si musím pomoct gumovou paličkou, abych kolo sundal. A to jak plecháče, tak liťáky.
Kia cee'd II sw 1.6 GDI exclusive
syberius Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW II (2013)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod mv12 » 22.12.2014 14:21

Nevím, jak to bude po zimě, ale teď při přezutí na zimní jsem sundaval hliníkáče a vše šlo naprosto bez problému volně rukou.
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod spd001 » 22.12.2014 23:01

VW polo 2008 malo rovnaky problem a bolo jedno ci som daval dole origo plechace ci origo alu vzdy pri demontazi zadnej bubnovej napravy som kopal do kolesa
spd001 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod kori » 23.12.2014 13:46

romino píše:
kori píše:Ono sa mohlo aj stať, že puklica nedosadla ako mala a jazdou a vibrovaním sa matice stále povoľovali! až na 4 krát dosadli správne a je pokoj :) :) Tiež si auto sám prezúvam a zatiaľ som sa s takým niečim nestretol, ako po prvých km ich ešte skontrolujem, lebo sa uvoľniť môžu nakoľko dosadne disk. :thu:

takto nejako si to vysvetlujem.
pre ostatnych: skratka nakolko jazdim malo, necelych 10 000km rocne (z toho menej v zime, viac bude v lete),, preto som sa rozhodol ze vyvazovat v servise budem len tak kazdy 2. rok, ze to musi stacit.

a ako som pisal, ten moj problem NEmohol byt sposobeny zle vyvazenou pneumatikou, kedze po 3. dotahovani som dal cca 200km, kde uz slo vsetko hladko, ziadne vibrovanie, a nasledna kontrola aj ukazala ze sa uz so ziadnou maticou pohnut neda.
Len to je prekvapive, ze dotahovat som musel po 3 jazdach, a nie len napr. 1x, co by som este chapal.

Aj to sa dá celkom vystetliť, súto matice a závity a niekedy proste dosadne až na niekoľký krát :) hlavné je, že to bol problém a odstránil sa :) a vyvžovať pneumatiky zimné až každý druhý rok?? súhlasím, veď nie sme rally jazdci, takže by to malo byť OK! Jedine, že by som v zime zaznamenal nejaký ťukanec o obrubník a podobne, vtedy by som to dal skontrolovať ;)
kori Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod kori » 23.12.2014 13:49

syberius píše:Já mažu a stejně si musím pomoct gumovou paličkou, abych kolo sundal. A to jak plecháče, tak liťáky.

Ešte by som pred mazaním, zobral drôtenú kefu a riadne vyčistil aj okolie a potom na čisté namazal, ja som to tak robil, aj robím na autách a NIKDY som nemal problém :) , ale ako sa vraví " náhoda je sviňa" :D
kori Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Další

Zpět na ceed