Nedávno se mi stala taková nemilá věc. Ačkoliv to už nijak často nevyhledávám, chtěl jsem si trochu užít ostřejší jízdu a tak jsem ceedu zatápěl pod kotlem co to šlo. Bylo sucho, teplota kolem 7-9°C a hlavně jsem jel na místě kde to moc dobře znám. Prostě vím jaká zatáčka následuje, jak se auto v každé zachová kde je jaký horizont atd.
Celkem to probíhalo dobře, dokonce jsem si i jednou řekl že to auto sedí celkem dobře a motor ačkoliv nemá moc koní, tak má také chuť do života.
Pak to přišlo, delší rovinka, mírný horizont a táhlá levotočivá zatáčka s dokonalým asfaltem. Prostě nic co by někoho překvapilo. Jenže obrovská chyba! Po přejetí horizontu je pár metrů, kdy je potřeby jít na brzdy, aby se zatáčka bezpečně projela. Takže před horizontem jsem měl 140-150 km/h, ihned za horizontem jdu více na brzdy a v ten moment to začalo. Auto se odzadu rozvlnilo, přední kola začala hučet od přebrzdění (ABS ještě nesepnulo) a těch pár metrů co mi u všech jiných aut bohatě stačilo na snížení rychlosti, jsem měl co dělat abych auto udržel v požadovaném směru a dokonce jsem musel prudce brzdit ještě do první třetiny zatáčky, což bych jinak nikdy neudělal. Auto mělo naprosto nepředvídatelné chování. Prostě na limitu mi totálně zklamalo a chybělo velice málo abych už nikdy nic nenapsal.
Pořád mi to vrtalo hlavou proč k tomu došlo a zkusil jsem si malý test. Na dlouhé rovince jsem auto rozjel na cca. 180 km/h a prudce zabrzdil na nějakých 100 km/h. Opět šok! Auto se neskutečně rozvlnilo od zadní nápravy a člověk má dost práce udržet ho v přímém směru. Něco neskutečného. Žádně jiné auto které jsem řídil, mimo Škody Rapid nové generace, nemělo tak špatné, doslova katastrofální jízdní vlastnosti. Je to pro mne obrovské zklamání.
Opět zde vidím problém v příliš měkce nalazených tlumičích zadní nápravy, které nestíhají auto stabilizovat a hlavně v měkkých uloženích všech ramen náprav. Auto je sice v porovnání s první generací mnohem komfortnější, ale jízda na hraně je doslova nebezpečná.
Ceed je můj asi sedmý vůz a řidičský nováček taky zrovna nejsem (mám cca. 2,1 mil km), takže si troufnu říct že poznám když se auto nechová tak jak by mělo. Proboha, který blbec je podepsaný pod nastavením podvozku... neposlal ho někdo z budoucnosti z koncernu VW aby zabránil prodejům Kie?