Spomínal som tu búchanie od zadnej nápravy, ktoré sa mi prvý krát ozvalo v októbri 2013. Odvtedy sa pri prejave "zvlnených" nerovností (teda nie výtlk ale také plynulé prepruženie nápravy) ozývali sporadicky, tak raz za mesiac. V servise sme sa dohodli, že ak sa to raz zhorší... čo sa stalo v apríli 2015 asi mesiac po garančke. Na istej kľukatej ceste sa začali ozývať série hlasných rán od zadnej nápravy v každej pravotočivej zákrute - prinútili ma zastať a pozrieť sa pod auto čo sa to deje. Nič som nenašiel. V servise sa na aute previezli, nič nepočuli, prehliadli a prekontrolovali celú zadnú nápravu, nič nenašli. Dohodol som sa, že keď budem mať čas, povozím ich, ale času som nemal. Rany sa niekedy 2 dni neozvali, inokedy niekoľkokrát na jednej trase, hlavne pri prudkej akcelerácii z križovakty do kopca, pri prudkom dobrzdení, alebo pri silnom prepružení (spomínané pravotočivé zákruty alebo "zvlnené" nájazdy). Po asi 6 týždňoch rany z ničoho nič prestali...
Pre istotu pridávam info, že sme všetko skúšali, vrátane nákladu v kufri, rezervy, atď. Ranu ale bolo zvonku počuť o dosť zreteľnejšie než v interiéri (overené pri cúvaní do garáže, kde sa pri prechode cez nájazd raz ozval tiež).
Takže problém je nevyriešený, akurát mojou dôverou ku autu otriasol - ktovie čo to je, a kedy sa to prejaví znova. Preto ešte pridávam pikošku - pri garančke som si pred STK priplatil za jarnú akciu, ktorý zahŕňala aj test tlmičov a bŕzd. Asi o dva mesiace neskôr toto absolvoval kolega so svojim autom. Pre porovnanie teda uvádzam stav tlmičov 4-ročnej Kie Sportage s nájazdom 38 tis. km, a 6-ročného Renaultu Koleos s nájazdom 80 tis. km. Tabuľka udáva >55% účinnosti ako "normál" - servisáci tiež vraveli že nad 60% je to zatiaľ OK:
- Kia Sportage 2011 (38 tisíc km) 75 - 77%
- Renault Koleos 2009 (80 tisíc km) 78 - 82%