pre motor v dobrom stave pracujuci v optimalnych prevadzkovych podmienkach benzin s vyssim oktanovym cislom neprinesie nic (nepocitame napr cistiace efekty). benzin moze mat nepatrne (tak +-3%) vyssiu vyhrevnost, ale rovnako aj nepatrne nizsiu. nejaky casopis (tusim nejaky tuning magazin) zobral cca 5 aut na valcovu brzdu a meral vykon na 95 a 100okt benzin. rozdiel vychadzal cca +-2%, a to je chyba merania valcovej brzdy. motory to boli vysokootackove, preplnane aj velkoobjemove.
cize v idealnom stave je prinos prakticky nulovy.
lenze idealny stav ma od reality daleko, a rozne podmienky (napr teplota, tlak a vlhkost vzduchu, kvalita benzinu, cistota spalovacieho priestoru atd...) sposobuju ze motor za idealnych podmienok nepracuje. a vtedy, hlavne pri vysokej zatazi v nizkych otackach, moze zacat "klepat". vtedy riadiaca jednotka posunie predstih a obohati zmes aby klepaniu zabranila a to ma za nasledok vyssiu spotrebu a nizsi vykon (krutiaci moment). takze ak clovek jazdi na 5-ke kopec nekopec od 50kmh viac, tak mu benzin s vyssim oktanovym cislom a tym padom vyssou odolnostou voci klepaniu moze pomoc spotrebu znizit aj pomerne vyrazne.
rovnako sa pri "ciptuningu" mozu pomenit mapy tak, ze motor bude vyzadovat benzin s vyssim okt cislom. tam bude prinos jasny.
ludia sa vacsinou zhodnu, ze motor je po natankovani "premioveho" (99+okt) benzinu trosicka tissi a ma trosicka jemnejsi chod. tiez je mozne zpozorovat trosicka lepsi tah v nizkych a strednych otackach (hlavne pri vysokej zatazi..). ale vykon sa nezmeni
otazne je, nakolko citlive ma kia motory, a nakolko su vzdialene detonacnemu limitu. stryko svojho cas vypozoroval ze jeho oktavia 1.6mpi jazdi lacnejsie na 98okt benzin nez na doporuceny 95okt.
takze ak to chce niekto skusat, hura do toho. ja motor trapit v nizkych otackach nehodlam
pri nafte je to jednoduchsie. vyssie cetanove cislo = trosicka vyssi vykon, trosicka nizsia spotreba, trosicka nizsi hluk.
a podla testu nafty casopisu autodiesel, je v nemecku naozaj podstatne kvalitnejsia nafta nez v cechach. a co je smutne, ze v teste doslo najavo, ze v cechach shell vpower diesel nema vyssie cetanove cislo ako normalna nafta. tam myslim vyssla vyborne premiova nafta od aralu.
cely clanok :
http://auto.idnes.cz/test-drazsi-nafty- ... tomoto_fdv