Sportage V - zkušenosti

Re: zkušenosti s novou Sportage

Příspěvekod martenz » 14.07.2022 14:01

Nuz pani, tak ja mam objednavku z Februara 21 na Sportage 1.6 t-GDI MHEV 4WD 7DCT PLATINUM 132kw Experience green s priplatkami park pack, sound pack a nemam pridelene esta ani len VIN. Zufaly som ja, kupec na moje terajsie auto a predajca lebo mu vypisujem kazdy tyzden :P
Sportage 1.6 t-GDI MHEV 4WD 7DCT PLATINUM 132kw Experience green
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Mexican » 14.07.2022 21:55

chcel si napisat 21.februara alebo februar 21 (tz 2021)?
2021 Kia STonic 1.0T-GDi TOP a 2023 Hyundai Tucson HEV Style/Premium
http://pancuha.wordpress.com
Mexican Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod martenz » 15.07.2022 06:16

21. Februara 2022
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 15.07.2022 08:35

Práve sound pack bol (možno ešte je) chýbajúci komponent.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod martenz » 15.07.2022 10:13

To vazne??? No bohuzial zmenit objednavku uz neviem, musel by som dat uplne novu... :no:
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Hetsinu » 15.07.2022 10:18

Sound pack navic u sve objednavky pro 2WD MHEV TOP 7DCT model nemam objednany a stejne cekam od zacatku unora, takze jen tim to nebude.
Kia Sportage 1.7 CRDI (od 2011) & Kia Sportage NQ5 1.6 T-GDI MHEV 7DCT (od 2022)
Hetsinu Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Arty » 19.07.2022 23:16

Neví někdo zda umí nová Sportage zavřít z dálkového ovladače případně otevřená okénka?
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 20.07.2022 01:00

Umí.
Vie zatvárať/otvárať okná.
Predné okná.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Mexican » 20.07.2022 14:15

celkom pruser ze ani sam dovozca to nevie presne...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mexican Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Arty » 27.07.2022 23:50

MP1 píše:Umí.
Vie zatvárať/otvárať okná.
Predné okná.

Jenom přední? Myslím tím všechny, když to děcka vzadu nezavřou.
Scenic z roku 2004 to uměl a nejen to :)
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod plasta » 28.07.2022 09:41

Jak bylo napsáno. Umí pouze přední.
Kia Ceed SW, 1,6 GDI, 99 kW, Comfort, červená, 2013 - PRODÁNO
Kia Sportage, 1.6 GDI, 97 kW, Exclusive, červená m. - 2016 - PRODÁNO
Kia Sportage, 1.6 GDi, 97 kW, Edice 75, modrá m. - 2020 - PRODÁNO
Kia Sportage, 1,6 TGDi, 110 kW, TOP, modrá m. - 2022
plasta Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

10. výročí Kia Clubu (1) Sponzor (7) TOP sponzor (1)

Příspěvekod snike » 28.07.2022 10:53

@Arty ... umi to zavrit/otevrit pouze okna s automatickym dojezdem. U Sportage jsou to pouze predni okna :yes: S podivem to tak ma i vrcholny model EV6 :( U XCeeda maji automaticky dojezd vsechna okna :thu:
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 8.666 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
8666 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Arty » 30.07.2022 10:56

První zkušenost s novou Sportage Top HEV 4x2 Splash Lemon s paketem Premium, když jsem jel domů od prodejce cca 100km.
U prodejce:
Po obvyklém papírování (čekal jsem nějaký dárek ke koupi, ale na to dnes zřejmě není doba) jsme se šli podívat na vůz. Kupodivu po takové době ( 5 měsíců), kdy jsem neustále někde vůz při čekání očumoval, jsem byl překvapen jak skvěle vypadá. Obzvlášť jsem byl zvědavý na paket Premium tedy světlý vnitřek, který nebylo možné nikde vidět. I prodejce byl nadšený, že vidí něco nového :)
Při předváděčce mě bylo potvrzeno, že z DO nelze zavřít všechna oka, ale pouze ty s dojezdem tedy v předu :( a že při zavírání kufru musíte tlačítko stále držet protože kufr se proti překážce nezastaví :o Ta zadní okna bez dojezdu u takového auta mě tedy pijou krev.
Při ukázce infotaimentu vozidlo samo nastartovalo, ale to jsem ještě nevěděl proč.
Po obvyklé předváděčce, kdy už všechny běžné i většinu skrytých funkcí znáte z videí jsem vyrazil domů.

Cesta přes Prahu:
První cesta mířila k čerpací stanici ( prodejce samozřejmě předal vozidlo s dojezdem cca 5km). Po natankování jsem chtěl zastavit bokem, nastavit navigaci a vše trošku poštelovat. Ale protože bežně nejazdím s automatem a navíc ještě nejsem s vozidlem sžitý, tak jsem se samozřejmě hned ztrapnil zabržděním levou nohou. Zpětnou rekcí jsem sebou fláknul o volant a zatroubil na proti mně stojícího pána v autě s nepochopitelným výrazem :P
Další cesta již proběhla znatelně lépe až pohodlně. Jel jsem spíše opatrně.
Navigace mě překvapivě dobře a velice přehledně vedla. Tady mám výtku, že se nedá přepnout na panel pod volant.
Začal jsem si tedy trochu hrát s čudlíky.
Moc mě nadchl inteligentní tempomat, který jsem používal prakticky celou cestu. Hlavně na delším úseku se stanovenou rychlostí, ale třeba i v tunelu (kde mě překvapilo automatické přepnuti klima na vnitřní cirkulaci). Krásně to drží mezeru mezi vozidly a nastavenou maximálku.
Dobržďovalo to hladce, prostě paráda.
Občas mě zvukově i graficky upozorní nějaká hláška, ale většinou nestihnu ani zjistit co to bylo, ale ten chodec u kraje vozovky měl kliku :) Zvuky mě vůbec neotravují, vše je příjemné normě.
Cestou si nastavuji sedadlo a nějak pořád nemohu najít správnou pozici kvůli zádům jinak pohoda. Výhled bez problémů. Spotřeba pod 4l/100km paráda.

Cesta kousek (5km) po dálnici zbytek po okrscích:
Jak jsem již uvedl oblíbil jsem si inteligentní tempomat. Je to skvěle vyladěná funkce.
Jenom bacha na kruháčích. Může se stát, že auto před vámi uhne, senzory zaregistrují volno a auto se rozfofruje přímo do kruháče :D
Ale to ovládání plyn, brzda, tempomat,.. vše reaguje krásně a rychle.
Samozřejmě sleduji také jak vozidlo pracuje s dobíjením baterie, rekuperací a využitím el. energie a myslím, že jsem se s tím dobře sžil. Vše funguje dle očekávání a opravdu dobře (sledoval a zkoušel jsem RAV4). Zhruba do rychlosti 85km/h lze jet na EV, ale když má el.motor malý výkon např. do kopce tak si pomáhají se spalovacím motorem i v nižších rychlostech. Občas je dobré v takových situacích pustit krátce pedál a zas ho plynule přidat. Auto zjistí, že už tolik výkonu nepotřebuje a spalovák už nepřipojí. Mimochodem to zmíněné samovolné nastartování u prodejce dělá vůz sám když uzná za vhodné dobít si baterii bez možnosti rekuperace. Vozidlo lze zapnout i tak, že nestartuje.
Stále nemohu najít správnou pozici kvůli zádům a po cca 70km už je docela cítím a ani příjemná klimatizace sedadel to nespravila.
Celková spotřeba v cíli 4,8l je také hodně slušná hodnota.
Nijak jsem nezávodil jel jsem soíš podle pravidel jen dvakrát jsem to na rovince prošláp abych ukázal záda dotěrům vzadu :evil: a abych byl sám překvapen jak to umí s autem hnout. Výkon to má opravdu dosatečný pokud nebudete hlídat spotřebu ;)

Závěrem: auto je krásný, technicky zatím co vidím velmi dobře zvládnuté, s nádechem luxusnějšího vozu, ale….
Musím dát za pravdu těm, co mají výhrady k ergonomii některých prvků a zbytečných omezení (zadní okna, 5té dveře).
Např. Sředová konzole je podle mně co se ergonomie týká, lepší v Tucsonu. Tím mám na mysli spíše design tedy tvar. Za jízdy není totiž možné si někam položit ruku a ovládat panel klima/radio. Stalo se mi tak, že jsem cestou nechtěně něco vypínal/ zapínal než jsem si uvědomil jak to dělat nesmím a vyvrcholilo to tím, že jsem si za jízdy úplně vypnul auto jako pych vytáhl klíček. Stane se tak po dvojím stisku tlačítka START a to v intervalu jen asi jedné vteřiny! Ovládání klima/radio trošku zachraňuje spodní lišta palubky.
Samozřejmě až si s tím přestanete neustále hrát tak to takový problém nebude, ale tady to komfortní moc není.
Jak jste si všimli ani se sedadlem jsem se zatím nesžil, ale já to tak mám téměř s každým novým vozem tak snad to bude OK. Výhled na palubku přes volant je také celkem OK
Ale jak pořád nemohu doladit sedadlo tak mám problém vidět na aktuální spotřebu, která jinde zobrazit nejde.

To je zatím asi vše, mohl bych toho pát ještě víc, třeba že vystupování z vozu je mnohem pohodlnější než u Tucsona a dveře vzadu májí parádní úhel otevření, ale koho by to zajímalo :D
Naposledy upravil Arty dne 31.07.2022 20:18, celkově upraveno 1
Arty Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Mexican » 31.07.2022 10:50

Arty: paradne napisane, super. Nech to auto robi velku radost
Mexican Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod MP1 » 31.07.2022 13:16

Arty dovolím si pár poznámok.

"při zavírání kufru musíte tlačítko stále držet protože kufr se proti překážce nezastaví"

To platí len pre tlačidlo na DO. Samozrejme auto má ochranu proti privretiu, vyskúšaj, ja to zákazníkom ukazujem.

"kde mě překvapilo automatické přepnuti klima na vnitřní cirkulaci"

Táto funkcia sa konfiguruje v nastavení klimatizácie, plus ďalšie funkcie klimatizácie.
V staršej generácii Sportage sa to tiež dá meniť, ale nie tak komfortne.

"Občas mě zvukově i graficky upozorní nějaká hláška, ale většinou nestihnu ani zjistit co to bylo, ale ten chodec u kraje vozovky měl kliku"

Tu by som bol opatrný. Kliku si mal ty si myslím. Ak by FCA+ vyhodnotilo riziko zrážky s chodcom, tak auto dupne na brzdy, a reálne hrozí, že ťa niekto zo zadu nabúra, ak nedodrží za tebou dostatočnú vzdialenosť.

Dotykové tlačidlá nie sú ani mne po chuti. Teraz jazdím víkend na EV6 a už som dvakrát omylom zapol, čo som nechcel. Raz vyhrievanie volantu a raz ohrev sedadla. Pri klasických tlačidlách by sa to nestalo. Našťastie môj Xceed má dotyk len na navi.

HEV som ešte nejazdil, tak prosím podeliť sa o skúsenosti.

V sobotu som jazdil Sportage PHEV a na veľké prekvapenie ten elektrický motor stačí po meste a mimo mesto (nie diaľnica) úplne v pohode ťahať to ťažké auto. Mne by PHEV aj vyhovoval.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Sportage