Čekací doba / objednávky

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: Čekací doba / objednávky

Příspěvekod eNIROAT » 22.10.2022 10:24

cosmicboy píše:Před nějakým časem jsem si zde také povzdechl s tím, že nechápu, jak může být situace pro zákazníka tak zlá, jak píše Trontochor... Možná to beru hodně jednoduše, ale mě jako zákazníka nezajímá jakýkoliv vztah dealer-importér-fabrika, ostatně nebýt předchozího příspěvku, tak o uvedeném vztahu ani nevím. Já prostě jdu do autosalonu, objednám si auto, složím zálohu a předpokládám, že bude vše dodrženo dle dohody (smlouvy). A pokud to nejde, tak odvolávání na VOP beru jako trochu podvod na zákazníka (přehnaně řečeno), něco jako malá nečitelná písmenka dole na smlouvě pod hvězdičkou... Chápu, že dnes nejde dodržet termín, ale navýšení ceny prostě beru jako velkou neslušnost. Já, kdybych po 3 měsících přišel do autosalonu a řekl, že vše ruším, že už Kia nechci, tak mi také záloha vrácena nebude...? Jedině, když se smlouva zruší ze strany autosalonu. Takže ano, chápu, že situace není úplně dobrá, ale jednání ze strany Kia prostě nepovažuji za úplně solidní. Ale toť jen můj názor a povzdech, naštěstí už toto řešit nemusím a od dubna se v Kia vozím. PS: Netušíte, jestli tato záležitost (prodlužování termínů a navyšování ceny) je specialita jen Kia nebo to je nyní i u konkurence?

To isté s Hyundai - objednal som i20 manuál koncom februára. Vtedy mi tvrdili že 7-8 mesiacov, povedal som fajn auto potrebujem až na jeseň keď ho budem potrebovať. Do konca augusta žiadna komunikácia zo strany predajcovi tak som im napísal pre update. Predajca odpísal že čakačka je 9-10 mesiacov odo dňa objednávky. Dneska je presne ôsmy mesiac odo dňa objednávky a aj zaplatenia zálohy a tento týždeň som znovu napísal predajcovi a napísal že v najbližších dvoch týždňoch ešte nevidia moje auto na výrobnom pláne. Tiež sa obávam že sa ten termín znovu sa posunie a potom až na nový rok a môžem platiť viac a znovu čakať XY mesiacov. Včera som vyklikal rovnakú konfiguráciu ktorú som objednal a už je to o cca 800 eur viac ako keď som to objednal vo februári. Keby som to vedel vo februári že ten termín nedodržia tak idem inde kde by mi vedeli dať dátum dodania na 100%.
:kia: Niro EV (2020) Platinum 64kWh 2020 -
Hyundai i20 (2022) - 1.2DPI - Family + Winter pack + Smart pack 2023 -
eNIROAT Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členství

Kia Niro (2020)
56300 km @ 0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod MP1 » 22.10.2022 12:32

martenz píše:MP1 - otazka zo zvedavosti, mozno budes vediet. Prosim ta cim to je ze na stranke kiaihned neustale pribudaju sportage modely s manualom, vacsina gold? Naposledy som videl cislo 93 co ma az zarazilo. Mam teoriu - vela ludi si objednalo auto v zaklade, zaplatilo riadne zalohu, casom cuvli od zmluvy, zaloha sa im vratila. Ale auto bolo nadalej v zozname na vyrobu? Ciste len zo zaujimavosti sa pytam. Teoreticky potom ostatne auta, o ktore kupujuci maju naozaj zaujem, musia cakat koli takymto spekulantom?
Robia nám to, na čo sú komponenty.
Mne napríklad chodili Gold manuál len sporadicky a dokedy ho doviezli, už bolo predané.

Ale.
Dnes mi priviezli na sklad 3 a v pondelok privezú ďalšie 6. Na sklad.
Z týchto áut už jedno rozpracovala včera kolegynka a jedno som som dnes predal ja.

Gold manuál benzín predokolka je jediná konfigurácia, čo sa priebežne vyrába. A príde mi aj jeden Silver.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod MP1 » 22.10.2022 12:41

Neverím, že ti dá niekto 100 % termín dodania na vozidlo do výroby, ktoré nemá pridelené vin.

Ku každej objednávke sa pristupuje u nás individuálne. Raz dávno som si zo zálohy 500 € nechal polovicu. Inak vraciame v plnej výške súkromným osobám. Ak súkromná osoba pozná svoje práva, tak vie, že jej záloha neprepadne, aj keby sa rozhodla zrušiť zmluvu na vlastnú žiadosť bez udania dôvodu.
S podnikateľom je to iné, tam je to vec dohody.
Ale pri zmene modelového roku sa ruší kúpna zmluva od počiatku. A buď uzavrieš novú za novú cenu, alebo berieš zálohu a dovidenia.

A áno, je to aj inde tak s garanciou ceny. Zákazníci nám to potvrdili.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod eNIROAT » 22.10.2022 13:44

@MP1 iba 500 Eur? Ja som musel zaplatiť 20% z celkovej sumy tj. cez 3K :D KIA to má teda lepšie so zálohami
:kia: Niro EV (2020) Platinum 64kWh 2020 -
Hyundai i20 (2022) - 1.2DPI - Family + Winter pack + Smart pack 2023 -
eNIROAT Muž
Uživatel fóra

Kia Niro (2020)
56300 km @ 0 l/100km

Příspěvekod cosmicboy » 22.10.2022 14:08

A tyto "čekací problémy" jsou jen u vozů vyrobených v SK nebo to platí i pro modely z Koreje?
Kia Rio YB, 2022, 1.2 DPI
cosmicboy Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Rio IV (2022)
9000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod MP1 » 22.10.2022 14:09

To je vec dohody.
Rio,Stonic 500, CEED 1000, Sportage 1000- 2000 podľa nálady. Keď sa mi nechce, neberiem zálohu.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod MP1 » 22.10.2022 14:14

cosmicboy píše:A tyto "čekací problémy" jsou jen u vozů vyrobených v SK nebo to platí i pro modely z Koreje?
Z Kórei je to ešte horšie. Automat ako na SK. Rio nechodí takmer vôbec. Stonic manuál ako tak. Sorento škoda slov. Modelový rok 2023 bol vypredaný už v čase zverejnenia cenníka. EV6 zabudni. EV6 GT má prísť tento rok jedno na import.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod cosmicboy » 22.10.2022 14:56

Takže mé Rio (objednáno 10/21, dodáno 04/22) mohu považovat za úspěch na poslední chvíli :-).
cosmicboy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia Rio IV (2022)
9000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod kukurus » 22.10.2022 16:52

Info od konkurencie z citroenu. Dopytovali sme novu c5x a berlingo. C5x objednavka tento mesiac, dodanie buduci rok jun-jul l, cena sa nemeni. Berlingo dodanie priblizne rok, cena sa rovnako nemeni. Ide o predajcu u ktoreho nasa firma kupuje auta uz asi 15r nikdy nemali problem s nicim, vzdy jednali na rovinu a nemam ziadne podozrenie ze by nas zavadzali a slubovali nemozne. Tolko k navysovaniu cien. Ja cakam na sportage platinum parkpack 4x4 hybrid. Mal byt v v auguste, a tak sa to kazdu chvilu posuva az nevedia ci vobec bude vyrobeny tento rok. Ked som sa prvy krat pytal po zmene terminu vyroby, mal som obavy ze ci to bude vobec tento rok tak ma uistovali ze moje obavy su uplne zbytocne. Tolko ku konunikacii celej plejady retazca KIA. Je to proste frustrujuce, hneva ma to a som z toho velmi sklamany. Ak by som kupoval produkt v inej hodnote napriklad topanok tak by ma to tak nestvalo. Ale ide o nieco co clovek kupuje par krat za zivot. Keby mi na roblvinu povedali takyto je problem tak s kiou nestracam zbytocne cas a nervy. O tom ze pokial som sa ja neopytal tak som nic nevedel ani nejdem hovorit.
kukurus Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod trontochor » 22.10.2022 18:18

1,
Ohľadne dodávania z Kórei môžem potvrdiť, že tam je situácia minimálne horšia o dopravu 6.týždňu ....a mamina objednávala RIO, Extra, 5M, 1,2DPi 1/2022 ....už je vyrobené a plaví sa do Slovinska :) momentálne sa loď nachádza pri Singapure a mieri do Suezu....meno lode Morning Pilot a môžete si jej polohu vygoogliť cez radar lodi :D
2,
pre všetkých....osobne si myslím, že asi nikto nemá záujem zavádzať a klamať. Niekde je situácia lepšia a inde horšia.
3,
MP1 - cením si tvoje odhodlanie tu odpisovať na otázky a podnety a to som ti už písal a napíšem ti to znova. Cením si to. Je to od teba šľachetné a si odhodlaný. :thu:
4,
situácia nikde nie je dobrá. Známa z práce čaká na VW objednaný v 5/2021!!!! A do výroby jej ide ku koncu roku!!.... :shock: ...čakať 1,5roka...
Ja viem len o Seate, že tam sú dodávky ,,stabilné,, ale....oni majú na model kvótu. Takže musíte hľadať predajcu kt. má ešte voľné výrobné kapacity. U Seatu to predajcovia robia aj tak, že ak do mesiaca nepredá všetky, zadá do výroby niečo a potom ak ešte nie je vo výrobe, dá sa vstúpiť do objednávky a zmeniť farbu alebo nejaký packet. Ale motor a prevodovka sa meniť nedá. Tak mi bolo povedané...takže tam tiež nie je moc priestor individualizácie...
trontochor Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod cosmicboy » 22.10.2022 19:18

1. Souhlas, situace je špatná asi napříč všemi automobilkami. Chápu, že se dodávky zpožďují, na vině je mnoho a mnoho faktorů. Jediné co nechápu je právě ono zdražení již objednaného vozu, to mi prostě vůči zákazníkovi nepřijde fér. Zejména když pak vidím, kolik má Kia reklam a když je veřejně známé, kolik taková reklama stojí, tak myslím, že dodržení dohodnuté ceny by málo být samozřejmostí, možná i slušnosti.
2. Taktéž moc děkuji MP1 za jeho příspěvky zde, moc si jich cením a myslím, že všichni zde mohou být šťastní, že zde někdo takový je. Takže ještě jednou díky!
cosmicboy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia Rio IV (2022)
9000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod MP1 » 22.10.2022 21:24

Objednávka Rio tiež 10/2021, v 06/2022 vrátená záloha. Odpojený zákazník od objednávky. Nedodané dodnes.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Predy » 22.10.2022 23:49

Mohl by mi prosím někdo osvětlit právní základ rušení smlouvy a vracení zálohy (resp. pozbytí platnosti smlouvy a ujednání o kupní ceně v ní) v případě změny modelového roku objednaného vozu? Mám objednanou Sportage od května, prodejce mě kontaktoval, protože MY2022 už na mě "nevyzbyde", a informuje mě (jak se to tu teď probírá) o nutnosti podpisu nové smlouvy na novu (vyšší) cenu nebo o vrácení zálohy v případě nesouhlasu. Domnívám se, že v případě, že nedojde k technickým změnám/úpravám vozidla (to zatím není u jednotlivých výbav jasné), je kupní smlouva (a cena) závazná stále dál i pro MY2023...

Díky
Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV 4x4 TOP MY23
Predy Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod MP1 » 23.10.2022 11:59

"Domnívám se, že v případě, že nedojde k technickým změnám/úpravám vozidla (to zatím není u jednotlivých výbav jasné)" - dôjde k takým zmenám, aby sa to dalo obhájiť, že k zmene došlo.

Potom sa postupuje na SK v zmysle dole uvedeného. Odobrili právnici:

Oznámenie  o dodatočnej nemožnosti plnenia  

Vážené dámy/dáma, vážení páni/pán.

Ďakujeme za priazeň, ktorú ste prejavili a prejavujete značke KIA. Dovoľte, aby sme Vás touto cestou informovali o nasledujúcich skutočnostiach.

Dňa [●] bola medzi predávajúcim [●] – obchodné meno/našou spoločnosťou a kupujúcim [●] uzatvorená kúpna zmluva [●] – uvedie sa presné označenie (Kúpna zmluva, Objednávka č. a podobne) (ďalej aj ako „Kúpna zmluva“). Neoddeliteľnou súčasťou Kúpnej zmluvy sú aj všeobecné obchodné podmienky vzťahujúce sa na predaj nových motorových vozidiel značky KIA  [●] - uvedie sa presné označenie dokumentu (ďalej aj ako „Obchodné podmienky“).

Predmetom Kúpnej zmluvy je odplatný prevod vlastníckeho práva k novému motorovému vozidlu značky KIA, model KIA [●] – uvedie sa presné označenie podľa Kúpnej zmluvy z predávajúceho na kupujúceho (ďalej aj ako „Vozidlo“).  

S poľutovaním Vám oznamujeme, že výrobca nás s konečnou platnosťou informoval, že Vaše vyššie uvedené Vozidlo, hoci bolo zadané do výroby na základe riadnej objednávky, nebude vyrobené z dôvodu zastavenia výroby/vyčerpania výrobnej kapacity vo vzťahu k tomuto modelu.  

Z uvedeného dôvodu neprichádza do úvahy dodanie Vozidla s pôvodne dohodnutými vlastnosťami/dohodnutou špecifikáciou predmetu kúpy. Dodanie Vášho Vozidla, z dôvodov na strane výrobcu, nie je/nebude možné ani za sťažených podmienok, ani s väčšími nákladmi a ani po dojednanom čase plnenia.  

V súlade s vyššie uvedeným Vám touto cestou oznamujeme zánik Kúpnej zmluvy z dôvodu tzv. dodatočnej nemožnosti plnenia, ktorá nastala po uzatvorení Kúpnej zmluvy nezávisle od vôle predávajúceho. Záväzok predávajúceho dodať Vozidlo kupujúcemu zanikol.  

V lehote do 14 kalendárnych dní od doručenia tohto Oznámenia Vám bezhotovostným prevodom vrátime z dôvodu zániku účinnosti Kúpnej zmluvy bezdôvodné obohatenie/prijatú časť kúpnej ceny.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Predy » 23.10.2022 17:20

Rozumím. Pak ale podepisovat novou smlouvu na novou cenu postrádá přece v tuto chvíli smysl, když není možné u vozu (předmětu smlouvy) ještě do výbavy promítnout technickou změnu - např. předběžně avizované kožené sedačky u výbavy Top/Platinum. Nová kupní smlouva tak v tomto směru bude stejná jako stávající a v okamžiku oznámení skutečných technických změn pro MY2023 bude třeba smouvu měnit znovu...
Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV 4x4 TOP MY23
Predy Muž
Uživatel fóra

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion