tempomat brzdenie

Re: tempomat brzdenie

Příspěvekod martenz » 16.04.2023 21:37

Automaticka uprava sa ako vypina??
Sportage 1.6 t-GDI MHEV 4WD 7DCT PLATINUM 132kw Experience green
martenz Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Ewerlast » 16.04.2023 22:35

Niekde v nastavení to je. V podstate to brzdí preto, že vidí zákrutu tak zbrzdí, aby to bolo "bezpečné". Bohužiaľ to brzdí zbytočne veľa, preto je to dobré vypnúť. Ako sa to presne volá netuším
KIA Proceed GT Experience Green MY24
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod Beda » 16.04.2023 22:44

Jmenuje se to Highway Driving Assist (HDA)

cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Sorento II (2010), Sorento II (2013), cee'd GT II (2017), Sorento IV (2021), Stinger (2017), Sportage IV (2017), Sorento III (2018)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod MP1 » 17.04.2023 12:36

Naschvál som neodpísal. A aj preto, že som nebol pri Sportage. Mám XCEED.
Aspoň vidím, ako poznáte svoje autá a ako čítate návody.
Odo mňa odchádza zákazník vždy s vysvetlením všetkých položiek Nastavenie - Vozidlo.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Maros123 » 17.04.2023 14:02

Moja skusenost z mojho okolia je ze 80 % ludi necita navody. Druha vec je, ze aka je kvalita tychto navodov....
KIA XCeed 1,4 T-GDI GPF 7DCT 103 kW Platinum, Safety pack, Tech pack, MY2020 Infra RED
Maros123 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2020)
22222 km @ 0 l/100km

Příspěvekod MP1 » 17.04.2023 22:37

Skúsim trochu o inom, lebo presne o tom je téma.
Ja mám "obyčajný" tempomat lebo mám manuál. Ako funguje u Kia asi nemusím písať, poviem len, že nevie brzdiť.
Čo ma prekvapilo na Mercedese je, že aj brzdil. Išiel som raz na MB V, samozrejme automat, úsek Prešov - Bardejov. Kto úsek pozná, vie, že od Tulčíka na tomto úseku ideš buď do kopca, alebo z kopca. Nastavil som tempomat na XY km/h a auto si do kopca podriadilo a pridalo. Nič nové, robia to aj Kie. Ale dole kopcom si MB pribrzdil (prípadne podriadil), aby udržal nastavenú rýchlosť. Išiel som po tme, tak som videl v spätnom zrkadle, kedy sa aktivovali brzdy a kedy to skúšal znížiť rýchlosť len ubratím plynu.

To mi na Kii trochu chýba pri jazde dole kopcom.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Petrik » 17.04.2023 22:51

Aj Kia s DCT si pri jazde s nastavenou rychlostou na tempomate, pri jazde dole kopcom, podradi. Sice iba o jeden stupen a vplyv na spomalenie u benzinu to ma minimalny, ale podradi. Vyslovene mi to vadi v situacii, ked nevadi, ze sa auto rozbehne aj nad nastavenu rychlost. Vtedy pomoze iba deaktivovat tempomat/zrusit nastavenie rychlosti. Ako priklad uvediem jazdu dole kopcom po R1 Tekovske nemce, smer BB.
cee'd SW II 1,6 CRDi 100 kW Silver Obrázek
Ceed SW III 1,5 T-GDi 117 kW Gold, MY21, 7 DCT, LEDpack, NAVIpack Obrázek
Petrik Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2021)
26734 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Ewerlast » 17.04.2023 22:53

To je niečo, čo má Kia/Hyundai veľmi "jednoduché". Dole z kopca to nevie podradiť ani bez tempomatu. Napr. idem dole z kopca, brzdím a auto tam stále nechá vysoký stupeň a 2000 otáčok, prípadne maximálne raz podradí, no väčšinou max do 2800 otáčok, čo je dosť nanič. Keď sú pádla pod volantom, tak je pomerne jednoduché tomu "pomôcť" bez nich len cez páku. Mohlo by to robiť automaticky, napríklad pri prudšom brzdení
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod thomasdv » 18.05.2023 13:24

Adaptivní tempomat je pro mě ve Sportage NQ5 velkým zklamáním a už se ho bojím používat. A to jsem se na něj těšil jak malej Jarda.

Jezdím na něj s aktivním udržováním v pruhu prakticky celou dálnici Turnov - Praha. Jel jsem zatím tak 10x, z toho 9x naprostá pohoda. Že i nejkratší vzdálenost je hrozně dlouhá i při malém rozdílu rychlostí, na to se dá celkem zvyknout. Že je potřeba vypnout si úpravu rychlosti dle mapových podkladů, na to jsem taky přišel. Ale při poslední jízdě se mě pokusil za těch 100 km zabít 2x a to už mu neodpustím.

Nejdříve v levém pruhu v pravotočivé zatáčce při předjíždění kamionu začal z ničeho nic panicky řvát, že hrozí kolize a prudce brzdit (držel se krásně uprostřed pruhu, ale asi se mu zdálo že trefíme svodidla nebo co, protože před námi daleko nic nejelo), bylo štěstí, že za mnou nic nejelo, jinak by to předpokládám byla moje vina.

Následně při příjezdu do Prahy před námi kolona jedoucí cca o 50 km/h nižší rychlostí, tam pro změnu zapomněl brzdit úplně, musel jsem až já skoro na krev (schválně jsem ho nechal do poslední chvíle, zajímalo mě co provede).

Takže nevím, bacha na to ... auto, radar i kamery byly čisté, moc víc pro to asi udělat nejde. Že to pěkně funguje v 99,9% situací je bohužel málo a vážně nevím, jestli to stojí za to riziko (hlavně kvůli tomu automatickému nečekanému brždění, kde se na to fakt těžko rychle reaguje).
thomasdv Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod MP1 » 18.05.2023 13:46

No čo dodať.
V prvom prípade to je ok. Píšeš "zákrute" . Tam to musíš očakávať, že sa niečo dostane do zorného poľa kamery/radaru.
Druhý prípad je už niečo iné. Tam to mohlo zafungovať, prečo nie neviem.
Možno pre veľký rozdiel v rýchlosti teba a kolóny.

Ale uvedom si jedno - tvoje vozidlo nemá autonómne riadenie. Súčasné vozidlá s autonómnym riadením fungujú pri 50 km/h a vo vymedzených úsekoch.

Nauč sa systém používať, kedy funguje a kedy nie.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Ewerlast » 18.05.2023 14:19

Bol zapnutý aj asistent jazdy na diaľnici (neviem skratku, no je to ikonka volantu).
Tento systém je v podstate vylepšený lane assist fungujúci iba pri adaptívnom tempomate. Tento systém vie "vytočiť" väčšie zákruty atď, avšak niekedy sa zľakne väčších zákrut. Niekedy práve v zákrute zmätkuje, lebo vidí pred sebou zvodidlo (prudšie zákruty). Predpokladám, že tento systém to mohol spôsobiť, ak to bolo v zákrute.
Dá sa to vypnúť a používať adapt. tempomat bez toho, vtedy je podľa mňa super, len treba skôr začať predbiehať

Teraz som išiel na služobnej toyote. Adaptívny tempomat má len 3 úrovne vziadelnosti, no funguje rovnako ako v Kii. Aj pri najmenšej vzdialenosti to je dosť "ďaleko" a brzdenie mi príde ešte prudšie.
Normálny adaptívny tempomat majú až autá s autonómiou úrovne 3... tam to funguje (vraj) super.
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod thomasdv » 19.05.2023 09:22

"Tento systém je v podstate vylepšený lane assist fungujúci iba pri adaptívnom tempomate."

LFA pracuje nezávisle na tempomatu a fungoval pěkně, zatáčku vykroužil středem pruhu, ale s bržděním by neměl mít nic společného. Rychlost by měl v dálničních rychlostech upravovat snad pouze adaptivní tempomat.

"Nauč sa systém používať, kedy funguje a kedy nie." - to je ale přece blbost. Jak jsem psal, 9x na tom stejném místě fungoval, podesáté nikoliv. Kde jinde by měl fungovat než na široké dálnici, pro kterou je jako asistent určený. Pokud výrobce takový systém do auta dá, měl by si být jistý, že bude bezpečný. To, že to není autonomní řízení, to je jasné a rozdíl samozřejmě chápu. Ale je velký rozdíl mezi tím, když to "přestane řídit", protože si není něčím jistý, nebo když na základě chybného vyhodnocení situace dupne bezdůvodně na brzdu, což je v tu chvíli nebezpečný aktivní zásah do řízení a je dost reálná šance, že způsobí nepěknou nehodu. To by se podle mě stávat nemělo. Že nebrzdí u kolony, to si člověk pohlídá, ale na tohle se včas asi reagovat nedá. Ale netuším jak to funguje jinde ...

Není teď mým cílem to auto pomlouvat, až na pár drobností je super a koupě nelituju. Pouze sdílím nepříjemnou zkušenost, že je potřeba si na to dávat pozor :)
thomasdv Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod Ewerlast » 19.05.2023 09:32

Problém týchto systémov je, že nie sú 100%-né...
Stále treba dávať pozor a nikdy sa na nich nespoliehať na 100% a je to jedno u ktorej značky.
Škoda má s collission asistentom podobný problém, ale výrazne častejší... auto z ničoho nič na voľnej ceste začne prudko brzdiť, akoby pred autom bola prekážka. Asi rok nevedeli, čo je problémom. Na koniec problém vyriešili na cca 95%, avšak stále sa to stáva mnohým majiteľom (problém pri Octavii a Karoq)
Ewerlast Muž
Fanda vozů Kia

Kia ProCeed GT (2023)
22889 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod MP1 » 19.05.2023 12:49

Ja som ešte nevidel a nepočul o 100% funkčnom asistentovi alebo systéme.ObrázekObrázekObrázekObrázek
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod thomasdv » 19.05.2023 13:07

Nechci se teda hádat, ale jak to tak čtu, tak o výše zmíněném problému (false positive detekce překážky) se manuál na fotkách nezmiňuje :lol:
thomasdv Neuvedeno
Nováček

PředchozíDalší

Zpět na Sportage