Tak jsem včera převzal novou Sportage a ujel prvních 100 km. Na auto se teprve zvyklám, hlavně na DCT převodovku, protože jsem byl zvyklý na manuál. Mé první dojmy:
- Jízda s autem je taková, že auto si samovolně dělá různé věci - řadí, plachtí, rekuperuje, vypíná motor, zapíná/vypíná parkovací brzdu, ale jako řidič to téměř nevnímám. Hází si to tam různé rychlosti, ale nemám potřebu do toho nějak kecat pádlama.
- Auto je velmi tiché a nemám nějaký pocit rychlosti ani zrychlení. Jenom najednou koukám, že najednou je na tachometru 100, ale mám pocit, že se courám. Pouze při rozjezdech je trošku slyšet motor svým na můj vkus hrubým projevem.
- Nejvíc si musím zvykat na rozjezdy a zastavení. Při rozjezdu je to trošku zvláštní. Když dám málo plynu, tak jen popojíždí. Ale když trochu přidám, tak to najednou silně zabere a někdy až zahrabe. Při zastavování na křižovatce jsem párkrát prošlápl spojku, pardon brzdu...
- To co píšou v některých recenzích, že Korejci furt nesnesitelně pípaj kvůli všemu. Já nevím, mně skoro nic nepípalo. Jenom tak trošku zavrnělo, když jsem náhodou ve vyšší rychlosti najel na čáru.
- Rozhodně nemám potřebu, že bych před jízdou měl vypínat udržování v pruzích. Párkrát jsem na volantu jemně pocítil, že mě trošku někam vede. Určitě mě to neobtěžuje. Naopak, párkrát jsem si na chvíli zapnul udržení uprostřed pruhu.
- Autostop taky nevypínám, protože je to mildhybrid a startuje ve zlomku vteřiny. Pokud se nekoukám na přístrojovku ani nepoznám, jestli je motor zapnutý nebo vypnutý a jestli je tam nějaké zpoždění, startování ne neslyšitelné.
- Autohold je pohodlná věc, že člověk neřeší, jestli má auto zabržněné. Prostě zabržděné je furt. Ale při složitějším parkování ho asi budu vypínat, protože mám pocit, že auto při rozjezdu najednou vystřelí.
- Spotřeba z Mostu do Prahy po okreskách 5.5 l/100. Mimo obec jsem se vyloženě necoural, do 100ky. To mi přijde fantastický.