Sportage V - zkušenosti

Re: Sportage V - zkušenosti

Příspěvekod vasatkoj » 22.10.2023 16:23

Tak jsem včera převzal novou Sportage a ujel prvních 100 km. Na auto se teprve zvyklám, hlavně na DCT převodovku, protože jsem byl zvyklý na manuál. Mé první dojmy:
- Jízda s autem je taková, že auto si samovolně dělá různé věci - řadí, plachtí, rekuperuje, vypíná motor, zapíná/vypíná parkovací brzdu, ale jako řidič to téměř nevnímám. Hází si to tam různé rychlosti, ale nemám potřebu do toho nějak kecat pádlama.
- Auto je velmi tiché a nemám nějaký pocit rychlosti ani zrychlení. Jenom najednou koukám, že najednou je na tachometru 100, ale mám pocit, že se courám. Pouze při rozjezdech je trošku slyšet motor svým na můj vkus hrubým projevem.
- Nejvíc si musím zvykat na rozjezdy a zastavení. Při rozjezdu je to trošku zvláštní. Když dám málo plynu, tak jen popojíždí. Ale když trochu přidám, tak to najednou silně zabere a někdy až zahrabe. Při zastavování na křižovatce jsem párkrát prošlápl spojku, pardon brzdu...
- To co píšou v některých recenzích, že Korejci furt nesnesitelně pípaj kvůli všemu. Já nevím, mně skoro nic nepípalo. Jenom tak trošku zavrnělo, když jsem náhodou ve vyšší rychlosti najel na čáru.
- Rozhodně nemám potřebu, že bych před jízdou měl vypínat udržování v pruzích. Párkrát jsem na volantu jemně pocítil, že mě trošku někam vede. Určitě mě to neobtěžuje. Naopak, párkrát jsem si na chvíli zapnul udržení uprostřed pruhu.
- Autostop taky nevypínám, protože je to mildhybrid a startuje ve zlomku vteřiny. Pokud se nekoukám na přístrojovku ani nepoznám, jestli je motor zapnutý nebo vypnutý a jestli je tam nějaké zpoždění, startování ne neslyšitelné.
- Autohold je pohodlná věc, že člověk neřeší, jestli má auto zabržněné. Prostě zabržděné je furt. Ale při složitějším parkování ho asi budu vypínat, protože mám pocit, že auto při rozjezdu najednou vystřelí.
- Spotřeba z Mostu do Prahy po okreskách 5.5 l/100. Mimo obec jsem se vyloženě necoural, do 100ky. To mi přijde fantastický.
Johny

Kia Sportage 1.6 MHEV DCT Exclusive 4x2
Kia Ceed SW 1.6 CVVT Comfort Plus MY 2010, 12/2010
vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod jozzo » 22.10.2023 19:10

No u mna rovnako, prvé taketo auto. Tiež som ho skúmal. Držanie v pruhoch vypínam, po Košiciach dosť otravné, chceš obísť kanál, dieru a zápasíš s volantom. Na dialnici povedzme ok. Normál podtáča motor, je schopný zaradiť 5,6 pri velmi nízkej rýchlosti, potom točí niečo cez 1000 ot. Ked jemne prídám že zrýchlujem, nepodradí ale dusí ho, ked prešliapnem plyn viac tak ano, už podradí. No treba ho pochopiť. Po meste idem vätšinou na sporte, pri jemnej práci s plynom to netočí tolko, ale drží pekne zaradený vyšší stupen, aj na serpentinach zatáčkových radšej sport, normál sa stále snaží tam zaradiť čo najvyšší stupen a dosť to rozčuluje hlavne v kopcoch. Na eco nejazdím. Normál dávam na obchvatoch, mimo obce na rovinkách a dialnica. Zadnú baterku dobíja brzdením motorom. Čiže ked budeš jazdiť eco, plachtiť, nevypneš štart stop, čakaj hlášku vybijajucej sa zadnej baterky. Už bolo zopár takých neštastníkov na FB. Nieje všetko o spotrebe, aj na sporte je spotreba v meste rovnaká ako na normále, tam pri akceleracii pomáha skoro vždy mhev, pri normále málokedy, vieš si to pozrieť v menu na vizualizácii kedy to pomáha. Teraz zabehneš ale potom to treba občas povytáčať, lebo karbon..Inak po dialnici na 130 žere cca 7,5, a potom to už rastie fest. V nemecku som vyšiel na dialnicu a 150 + -, proste také tempo tam bolo, no a 9 litrov tam bolo hned. Mám 9 tis. km, od nova nenulovaná spotreba svieti 7,0, čiastočna po každom dotankovaní do 7,0 sa vojdem v pohode..Zatial bez problémov klop klop..
KIA Sportage 1,6 Tgdi Gold Mhev 7DCT, Experience green 2023....
Kia Ceed 2019 1,4 MPI Silver+Silver pack - predané
Kia RIO III EX 1.25 - predané
Seat Leon 1,9 TDI - predané
jozzo Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod vasatkoj » 23.10.2023 16:54

Já nevím, ale co jsem si všiml, tak ten motor nevypíná ani neplachtí pokaždý, předpokládám, že pozná, že má dostatečně silnou 48V baterku. A přijde mi, že to funguje logicky. Plachtí jenom když pustím plyn, ale jakmile se dotknu brzdy, tak rekuperuje. Po Košicích se asi jezdí jinak, ale po Praze je to většinou couračka, zastavování, tam mi ECO dává největší smysl. Ale věřím, že u vás na východě je to trošku divočejší :P Ještě samozřejmě budu zkoušet i jiné režimy a pak zhodnotím, kde se co víc hodí....
Johny

vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod jozzo » 23.10.2023 20:00

Ano, bol som v Prahe týžden v lete a iste sa tam jazdí kludnejšie, čo sa stále čudujem, ked tam prídem. A to aj vdaka stacionárnym radarom, neviem či sú všetky funkčné, ale vstavaná navigačka v Kia furt hlásila nejaký radar. Ale je to tak, tu nieje ani jeden radar, merajú len z auta, ktoré už aj tak všetci poznajú, cesty katastrofa. Tam ste min.10 rokov v predu a nielen v cestách..Ale navigačka spokojnosť, zápchy vyznačuje, nemal som jediný problém. Dost som si pomáhal zadaním trasy z obývaku hotelu cez appku kia connect, tu si aktivuj, super je. Ke - Praha a okolie -Stuttgart okolie a domov..
jozzo Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod MP1 » 23.10.2023 22:31

jozzo potom si všimni palubný počítač, keď presiahneš 10000 km.
Čo som si všimol, počítadlo km sa zastaví na 9999,9.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod jipo54 » 25.10.2023 18:18

Sportage mám 9 měsíců (MHV v automatu), najeto 17 tis., spotřeba 6,5 l (40% město, 30 + 30 okresky a dálnice). Cesta do Chorvatska 120km/h na tempomatu a pohoda. Zatím jsem spokojen i když chybičky se najdou. Proti předchozímu autu menší rejd, do gar. stání najíždím nadvakrát. Taky mě štve reakce plynu. Zpočátku jsem při rozjezdu hrabal. Ptal jsem se při garanče jestli není modifikace softveru plynového pedálu ale zatím bohužel nic. Už jsem se tím celkem sžil.
jipo54 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členství

Příspěvekod vasatkoj » 27.10.2023 13:54

Ano, ten rejd je opravdu o trochu horší. Na reakci plynu už si trochu zvykám, jen musím dát pozor, když chci rychle vyjet, abych to nepřehnal :P .
Zajímavá kuriozita u obchoďáku: zařadím zpátečku, vyjedu, dám D a nechce se rozjet, auto zabržděné. Zkoším znovu D, nic, jen se zhoupne a nehne se. Najednou koukám, svítí mi, že mám nedovřený kufr a P. Zabouchnu a už to jede. Zajímavé, že mě to dozadu pustilo a dopředu už ne :? .
A ještě bych měl dotaz, jestli někdo víte, jak zjistit, jakou verzi mapového podkladu mám v autě. Silnice, která byla otevřena 09/2022 mi ukazuje, že je teprve ve výstavbě. Přitom, dle prodejce by měly být mapy aktuální. Nevím, jestli má cenu vůbec zkoušet novou verzi map, která je myslím z 06/2023.
Johny

vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod vasatkoj » 30.10.2023 11:10

Stále se snažím zjistit, jak je to s mapou v navigaci. Severní část obchvatu Mělníka byl otevřena v 09/2022. V Sportage mi ukazuje, že je ve výstavbě a nechtěla mě přes něj navigovat.
Ještě jsem šel do informaci o softwaru, tam mi to ukazuje, že online aktualizace k dispozici, ale tlačítko "Aktualizovat" je šedé. Nevím, jestli se to týká softwaru infotainmantu nebo i map.
Mapové podklady jsou TomTom. Zkusil jsem si stáhnout aplikaci TomTom do mobilu, a třeba ten obchvat tam je. Zajímavé, že v aplikaci Kia Connect je mapa HERE, tam ten obchvat je taky.

Ale to mi zas tolik nevadí, snad se při příští aktualizaci opraví. Pěkná je funkce upozornění na radary, kdy mi to začne cinkat, že jedu přes limit v měřeném úseku. Dokonce jsem si nastavil toleranci 5 kmh, protože rychloměr ukazuje o 3-4 kmh víc. ALE, když z vedlejší najedu na Cínoveckou, tak mi to ukazuje limit 50, přitom je tam 80 a stále cinká, že jedu přes limit. Blbá chyba. To samé na jižní spojce. Nejraději bych to někomu nahlásil, ale nevím kam. A to odečítaní značek je zmatené, to bude asi dobře fungovat v Rakousku a Německu, kde poctivě označují konce omezení a ne v ČR.
Johny

vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod blackeagle » 30.10.2023 19:03

tak vstavane mapy su aktualizovane asi 2x rocne, cize cakat tam nejake okamzite zmeny rychlostnych limitov a novych ciest je zbytocne. Kludne sa moze stat, ze clovek bude cakat aj 6 mesiacov kym sa mu ta nova cesta zobrazi. Nie je to Waze, ktory updatuje komunita a zmeny sa prejavia prakticky okamzite. Ja cez android auto vyuzivam hlavne Waze, skusal som aj google mapy, tam mi vadi, ze sa nezobrazuje tachometer v AA a mam aj sygic. Jedine co mi zatial na tom aute vadi, je to, ze stalo cez 37k a nema to bezdrotove android auto, pricom lacnejsi model s 8 palcovou obrazovkou ho ma. To beriem ako vysmech aj ked som to pred kupou vedel. Snad to nejakou aktualizaciou uz konecne povolia. Ale inak som velmi spokojny, jazdu v nom si stale uzivam a vychutnavam.
:kia: Sportage HEV AWD Platinum (2023)
:kia: Cee’d 1.6 CVVT (2009)
blackeagle Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod Mexican » 30.10.2023 19:29

vasatkoj: sede to mas preto, lebo nemas v USB (KIA/Hyundai nevedia over-the-air updaty) zasunuty update na kluci

stiahni si do compu Navigation Updater a postupuj podla navodu - https://update.kia.com/EU/CS/navigationUpdate
2021 Kia STonic 1.0T-GDi TOP a 2023 Hyundai Tucson HEV Style/Premium
http://pancuha.wordpress.com
Mexican Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod jozzo » 30.10.2023 20:52

akože nie, mám rovnaké auto ako vasatkoj a OTA aktualizácia mi prebehla v 7-2023. Tiež mi svietilo šedé aktualizovať, čiže sa nedalo, povedzme v 5,6-2023. Potom náhle v 7-2023 mi vyskočila hláška že je k dispozícii aktualizácia cez OTA, tak som ju potvrdil a prebehla.
jozzo Muž
Fanda vozů Kia

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod vasatkoj » 01.11.2023 07:54

Tak jsem na to přišel, mám verzi navigace z 22.12.2022. Řekl bych, že při montáži auta použili nějaký modul navigace ze skladu, který tam byl kdo ví jak dlouho. Už stahuji update za červen 2023.
V návodu se píše, že při aktualizaci musí být nastartované. Nevíte, jak dlouho to trvá?
Johny

vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod tom247 » 01.11.2023 08:58

Cca 45-60 minut. Chod sa povozit, uzi si auto bez radia :)
Ceed SW MY22 1.5T GT-Line
Obrázek
tom247 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Mexican » 01.11.2023 10:01

ja dam Stonica na nabijacku, vypnem vsetko co sa da (auto svetla osvetlenie kabiny atd) a 10 min na to to pustim.
u HEV to bohuzial nejde, tam ale staci na to pamatat a baterku dobit jazdou

u MHEV uprimne postup neviem, tam asi fakt ostava ta jazda :-)
2021 Kia STonic 1.0T-GDi TOP a 2023 Hyundai Tucson HEV Style/Premium
http://pancuha.wordpress.com
Mexican Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (3)

Kia Stonic (2021)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod MP1 » 01.11.2023 11:33

Mexican píše:u MHEV uprimne postup neviem, tam asi fakt ostava ta jazda :-)

Normálne na showroome aktualizujem. Niekedy aj bez nabíjačky. Ak mi nahodou zhasnú budíky, znova zapnem. Niekedy za hodinu aj 3x, niekedy ani raz.
Ak má náhodou 12V batéria nízke napätie, aktualizácia sa nespustí, skončí chybou hláškou o nízkom napätí akumulátora.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Sportage