STRATA OLEJA KIA CEED 1,6 gdi

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd.

Re: STRATA OLEJA KIA CEED 1,6 gdi

Příspěvekod bobo69 » 13.06.2024 21:20

MilVerb píše:tak děkuji, jsem objednaný na 27. června, tak uvidím, zda to pomůže a kdyžtak dám vědět.
Jinak chtěl bych se ještě zeptat, jak naléváte aditiva do nádrže? Používáte k tomu nějaký trychtýř na překonání záklopky? Vždycky jsem to lil jen do hrdla z origo VIF víčka a poté natankoval benzín. Co jsem četl na internetu, tak polovina lidí tvrdí, že to v pohodě steče přes klapku a druhá polovina lidí tvrdí, že takto se aditiva do nádrže nedostanou. Tak si říkám, jestli jsem vlastně svou blbostí vůbec nějaký aditiva do paliva dostal :D

stečie to aj tak,ale dobré je to pomaly "spláchnuť " benzínom, malým tlakom.
KIA XCeed 1,5gdi 2023
bobo69 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod limbi » 17.07.2024 14:31

jula1967 píše:Tohle mám to samé,4000km ztráta oleje asi 0.5l.Začlo to brát olej po překročení 100tisíc km.Kontroloval jsem pcv ventil,který je v pořádku,hadička suchá-není od oleje.
Pravděpodobně stírací kroužky na valcích a sací ventily zanešení carbonem.Auto občas honím do vysokých otáček,kvůli tomu carbonu,asi nějak to nepomáhá.
Servise řekli,ruce pryč od toho,že ztráta oleje v normě.Časem to bude horší až to odrovná katalyzátor a pak motor.Na emisích se už neprojde,že je kouřivost.To dávám 98 benzín+vif a měním olej do 6000km.
Co stím ? Jedině mě napadá udělat chemickou dekarbonizaci celého motoru jak u sacích ventilů ,tak udělat výplach motoru,aby se uvolnily kroužky na válcích,výplach aspon2- 3 s firmou BG.
Vodíková dekarbonizace je o ničem,ztráta peněz a času.Nejlepší dekarbonizace je mechanická,ale nenašel jsem firmu,která by to udělala.
Tak budu rád kdo sem dá pomocné příspěvky na motor 1.6 GDI.

Já bych teda neřekl, že vodíková dekarbonizace je o ničem. Neprošel jsem na STK s hodnotou 0,4. Dal jsem na vodíkovou dekarbonizaci a rázem to kleslo na 0,12
limbi Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2015)
600 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod therion » 17.07.2024 15:40

Je onicem a navic podporuje v kovech vodikovou korozi. Je to az posledni reseni. Pokud nechas motor zhuntovat do takoveho zubozeneho stavu, ze neprojdes emisema je treba aby jsi zasadne zmenil ridicske navyky a servis vozu.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod limbi » 17.07.2024 19:08

therion píše:Je onicem a navic podporuje v kovech vodikovou korozi. Je to az posledni reseni. Pokud nechas motor zhuntovat do takoveho zubozeneho stavu, ze neprojdes emisema je treba aby jsi zasadne zmenil ridicske navyky a servis vozu.

Souhlasím, že jsem neměl ideální řidičské návyky na tenhle typ motoru. Servis jsem ale nijak nezanedbával. Na projevu vozu nebylo nic znát a olej jsem měnil víceméně dvakrát do roka, kdy jsem měl nájezd průměrně do 15 000km/rok. Řekl bych, že nejvíc bylo auto poznamenáno městským provozem. Aktuálně se to snažím zlepšit. Co se týče dekarbonizací, tak mechanická je nejméně riziková ale zase téměř nemožná (nikdo to nechce dělat). U vodíkové hrozí to co si zmínil u chemické zase to, že se uvolní větší kus karbonu a nadělá problémy ve válci nebo v katalyzátoru.
limbi Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2015)
600 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod therion » 17.07.2024 19:51

Kusy karbonu nehrozi , moderni prostredky odbouravaji karbon postupne. Kia ma pro to ofiko postup: https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2022/ ... 2-0001.pdf
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Heny06 » 16.10.2024 22:56

Ahoj,
pokud si mohu dovolit, tak bych přidal své současné zkušenosti se spotřebou oleje u tohoto motoru “korejské pomsty”. Cca kolem 100 tis. km taky začalo docházet k první spotřebě oleje. Značkový servis se k tomu samozřejmě stavěl tak, že to je v normě, předepsaná hodnota je 0,75 litru oleje na 1 000 km, což považuji čistě za alibismus. Pro doplnění bych jen chtěl upozornit, že výměny oleje jsem prováděl v intervalu 15 tis. km. Tankovat jsem tankoval standardní paliva na běžných pumpách (žádné JZD a podobně). Co se týče aditiv, tak jsem přidával VIF, avšak ne úplně pravidelně.

Co se týče režimu jízd, tak se jednalo o kombinaci dálnic na delší trasy i kratší vzdálenosti po městě.

Postupem času se tato situace zhoršovala. Rozhodl jsem se tuto situaci řešit a nechat auto dát dohromady. Jak jsem se dočetl z mnoha fór, včetně zahraničních, tak tento motor na trpí na zanášení karbonem. Osobně si myslím, že to je nedokonalost návrhu motoru, ale to jsou mé spekulace.

Každopádně se motor rozdělal a potvrdila se má domněnka - velký nános karbonu a zapečené pístní kroužky. Celý motor se musel odstrojit a začalo se měnit… Viz fotografie. Cenu nechci psát, neboť by byla zavádějící, protože se dělalo více věcí, když už to bylo celé venku.

https://photos.app.goo.gl/o3uTraYgr6XdjRFTA
Heny06 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod therion » 17.10.2024 06:38

Odpovedel jsu si sam:
výměny oleje jsem prováděl v intervalu 15 tis. km. Tankovat jsem tankoval standardní paliva
A podle nanosu karbonu na pistech, ten motor jezdil prevazne kratke trasy.
Pokud by jsi tankoval kvalitni palivo , daval znackovy olej a menil olej po 10 tis , tak by ten motor vypadal jinak a realne zkusenosti to jen potvrzuji. Uz barva olejovych kanalu dost vypovida o olejovem servisu.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod harvi » 17.10.2024 07:59

po kolko km a pri akej spotrebe oleja si sa rozhodol pre tu opravu?
Hyundai i30 cw, 1.6GDI 99kw STYLE
Skoda Felicia 1.6
Peugeot 307 SW facelift, 1.6HDi 80kW
Skoda 120L
Skoda 110
harvi Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Heny06 » 17.10.2024 09:21

therion píše:Odpovedel jsu si sam:
výměny oleje jsem prováděl v intervalu 15 tis. km. Tankovat jsem tankoval standardní paliva
A podle nanosu karbonu na pistech, ten motor jezdil prevazne kratke trasy.
Pokud by jsi tankoval kvalitni palivo , daval znackovy olej a menil olej po 10 tis , tak by ten motor vypadal jinak a realne zkusenosti to jen potvrzuji. Uz barva olejovych kanalu dost vypovida o olejovem servisu.

Dobrý den. Chápu Vaše body, avšak podle dokumentace ten motor má zvládat jezdit i na 91 oktanové palivo. A servisní interval oleje je 30 tis km, což je samozřejmě blbost, proto jsem to zkrátil maximálně na polovinu. A co se týče benzinu, tak to nejí závodní auto, aby se muselo do něj dávat 100 oktanové palivo. To se na mě nezlobte, ale to je proste chybná konstrukce nebo špatně nastavený servis od výrobce.

Děkuji za Vaši analýzu, kdy víte více jak já, jak a kam jsem jezdil, jen podle vzhledu pístů. Na oleji jsem nikdy nešetřil.
Naposledy upravil Heny06 dne 17.10.2024 09:23, celkově upraveno 1
Heny06 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod Heny06 » 17.10.2024 09:23

harvi píše:po kolko km a pri akej spotrebe oleja si sa rozhodol pre tu opravu?

180 tis km. Spotřeba oleje cca 0,25 a 0,3 litru na 1000 km
Heny06 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod therion » 17.10.2024 10:46

100okt se nedava kvuli okt cislu , ale pro jeho absenci ethanolu a jeho sklonu k vytvareni pryskyric , ktere rady karbonuji a pro jeho detergentni vlastnosti. Olej neuvadite , ale 100% se nejednalo o plnou syntetiku renomovaneho vyrobce. To by olejove kanaly nebyly tak zabarvene. Vyrobce predepisuje vymenu oleje pri 15 tisicich , ale pokud auto jezdi ve stizenych podminkach (kratke trasy pod 8km v lete a 15km v zime) stahuje se interval o polovinu. Takto zadelany motor po 100tisicich byva u sluzebaku nebo policajtu co stoji hodiny na volnobehu.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod MP1 » 17.10.2024 13:40

heny06 má pravdu. Ceed JD mal interval výmeny oleja 30000/1rok.
Ceed CD už skrátili na 15000 km.

heny06: bohužiaľ priamovstrek má svoje klady aj zápory. Je trochu smutné, že KIA nemá v EU motory kombinované priamo a nepriamo vstrek ako v USA.
Áno, priamovstrek karbonuje viac. Normálne uvažujem, či si nespraviť firmu na dekarbonizáciu.

A na poľutovanie môžem povedať, že 1.5 TGDi na tom nie sú lepšie. Otázka je, či sa dá nejak poriešiť dodatočne odvetranie kľukovej skrine.
Ten motor sa dokáže zakarbonovať po 50 000 km.
Ja jazdím krátke trate, preto idem podľa sťažených podmienok a olej mením každých 6 mesiacov/7000 km.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod jula1967 » 17.10.2024 13:42

Tento motor je zlo a to tam můžeš dávat všelijaké aditiva ,lepší olej a lepší benzín a stejně to jde do kopru celý motor. Kolem 100 tisících km už začne brát olej a to už nepomůže ani dekarbonizace,která jen na chvíli něco odvrátí.Jak někdo píše to točit do vyšších otáček tak si to bere olej ještě více.
jula1967 Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod MP1 » 17.10.2024 14:10

Nie je to pravidlo, aby motory odchádzali rad radom.

Otázka pre odborníkov znie: použitie dekarbonizacnej zmesy do oleja, čo sa pridáva tesne pred výmenou oleja. Má zmysel?
Saciemu potrubiu to nepomôže, ale karbón z piestov a krúžkov odstráni ?
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod therion » 17.10.2024 16:54

Kecy v kleci, i u neprimovstrikovych motoru jako je kappa , ktere na karbon netrpi se hovori naprosto jasne:
kia.jpg

Dekarbonizace vyplachem pred vymenou oleje je samo velmi dobra. Ale zaklad je v 100ok, kvalitni syntetice a vyhnout se mestskemu poskakovani. Pak ten motor vydrzi bez dekarbonizace pres 200tisic.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na ceed