Hochmi píše:MHEV je totálně nejzbytečnější koncept. Lituji, že jsem nešel do HEV. Ten malý startergenerátor pomůže nejvíce při prvním rozjezdu - snad na efekt? Potom pomáhá jen v režimu Sport, ale to rekuperuje jako blázen. Na Eco režim zejména v léte pořád vrčí motorem kvůli klimě. Mám verzi 132kW, která je stejná jako 110kW, pouze pracuje s vyšším tlakem turba. Motor to auto utáhne dobře, ale neměl jsem se nechat uchlácholit a připlatit za HEV, kde je pořádný hybridní systém.. Škoda no...
Také jsem uvažoval o HEV. Jenomže o 110 tisíc dražší, to už bylo moc. Nikdy by se mi příplatek nevrátil. Navíc na dálnici bere skoro o litr víc jak MHEV díky převodovce (dle testu na Autožurnálu). Běžně jezdím za 7l po dálnici i s plně naloženým autem, pokud držím tempo do 130ti, což je fajn.
MHEV mi vyhovuje, hlavně kvůli plachtění a autostopu. To naskočení motoru při dotyku plynu mě fascinuje. A navíc v ČR automat lze pouze s MHEV, takže nebylo co řešit.
MHEV je totiž hodně primitivní a levné řešení a nelze od toho čekat zázraky. A aby se využily ty výhody, člověk musí změnit trochu jízdní styl a správně používat režimy. Při courání po okolí Prahy proplachtím opravdu hodně.
Ale kdyby příplatek za HEV byl řekněme 30-40t, tak jdu do HEV, to je jasný, to je jiná liga.