STRATA OLEJA KIA CEED 1,6 gdi

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd.

Re: STRATA OLEJA KIA CEED 1,6 gdi

Příspěvekod MP1 » 17.10.2024 17:38

Keďže sa nedokážem vyhnúť mestskej prevádzke, tankujem 100 oktán a skrátil som interval na 6 mesiacov.

A teraz si predstav seba na mojom mieste predajcu vozidiel. Kopec ľudí si kupuje auto na mesto a krátke trasy. Aj som už veľa ľudom hovoril o náročných podmienkach, a o skrátení intervalu. Nemám ani jedného zákazníka, ktorý by menil olej každých 6 mesiacov.

therion: si ochotný odporučiť nejaký produkt do oleja na dekarbonizáciu? Napríklad BG?
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod therion » 17.10.2024 18:26

Kdyz jsem se bavil pred par lety s dealerem skody o problematice karbonu , kdy jsem mu rikal o svych zkusenostech s karbonem u EA211. Na to mi zcela uprime rekl: Pokud to nekdo pouziva jako mamataxi, tak ten motor klekne uz kolem 100 tisic.
A recept na to maji stejny. 100okt, plnou systetiku a zkratit vymeny a snazit se ten motor zatizit dlouhyma trasama. Takhle vypada mestsky provoz EA211 po pouhych 30 tisicich.

ea211_30k.jpg

Sama kia u zakarbonovanych motoru ma jasny postup chemicke dekarbonizace:
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2021/ ... 2-0001.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod jula1967 » 17.10.2024 19:06

Ještě napiš ,který servis tenhle postup udělá v ČR . Myslím si ,že žádný a ještě to překládat do češtiny :thd:
Lepší bude asi udělat dekarbonizaci od firmy BG,kde je postup jednodušší.
Jezdit dlouhý trasy ? Většinou člověk jezdí jen pár km do práce a po nákupech a maximálně to projede na delší trasu tak dvakrát do roka ,když jede někam na dovču a to je málo.Tento motor je prostě k hov..
jula1967 Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod harvi » 17.10.2024 21:14

A ktorý benzínový motor za posledných 10 rokov v bežných sieťach nie je? Vw tsi je na tom rovnako, psa puretech, ford eco ioar tiež....
Hyundai i30 cw, 1.6GDI 99kw STYLE
Skoda Felicia 1.6
Peugeot 307 SW facelift, 1.6HDi 80kW
Skoda 120L
Skoda 110
harvi Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Heny06 » 17.10.2024 22:21

therion píše:100okt se nedava kvuli okt cislu , ale pro jeho absenci ethanolu a jeho sklonu k vytvareni pryskyric , ktere rady karbonuji a pro jeho detergentni vlastnosti. Olej neuvadite , ale 100% se nejednalo o plnou syntetiku renomovaneho vyrobce. To by olejove kanaly nebyly tak zabarvene. Vyrobce predepisuje vymenu oleje pri 15 tisicich , ale pokud auto jezdi ve stizenych podminkach (kratke trasy pod 8km v lete a 15km v zime) stahuje se interval o polovinu. Takto zadelany motor po 100tisicich byva u sluzebaku nebo policajtu co stoji hodiny na volnobehu.

Dobrý den,
prosím o důslednější přečtení mých příspěvků. Napsal jsem, že první potíže začaly při cca 100 tis. km. V současné době motor má najeto 180 tis. km. Tzn. v době, kdy začaly první problémy, tak docházelo k výměně oleje autorizovaným servisem. Po záruce jsem používal Total NFC 9000 ACEA A5 5W-30 tak, jak je stanoveno výrobcem, viz níže.

Pointa s benzínem byla v tom, že motor má být dimenzovaný na používání normovaných paliv, mezi které Natural 95 patří.

therion píše:Kecy v kleci, i u neprimovstrikovych motoru jako je kappa , ktere na karbon netrpi se hovori naprosto jasne:
kia.jpg

Dekarbonizace vyplachem pred vymenou oleje je samo velmi dobra. Ale zaklad je v 100ok, kvalitni syntetice a vyhnout se mestskemu poskakovani. Pak ten motor vydrzi bez dekarbonizace pres 200tisic.

Nevím odkud máte tento návod, ale rozhodně nepatří k mému vozu (možná k jinému ročníku?). Níže zasílám odkaz na manuál mého vozu:
https://autotrip.cz/navod-k-obsluze-kia-ceed-2013/
Doporučuji stranu 7-19, kde je uvedeno něco malinko jiného než uvádíte Vy. Pokud byste však nevěřil tomuto zdroji, pak lze ještě odkázat na:
https://www.kia.com/content/dam/kwcms/k ... heet23.pdf
Na straně 2 na osmém řádku naleznete plán, kdy se olej mění po 20 000 mílích, včetně doporučeného produktu.

Jediné, co Vám nejsem schopen vyvrátit je Vaše domněnka o tom, že jsem vozidlo používal jako "mamataxi" jak sám uvádíte. Myslím si, že dojíždění do práce 2x týdně po 180 km po dobu cca 5 let není úplně provoz, který se dá považovat čistě za městský. Netvrdím však, že po městě s autem nebylo ježděno, avšak rozhodně ne, tak často jak se domníváte Vy.

To že KIA má postup je sice chvályhodné, ale nejsem si jistý, že by to nějaký autorizovaný servis vůbec dělal. Co mě tedy pobavilo, tak je tam uvedeno alibisticky, že 1qt/1 000 mil je přeci v pořádku, což odpovídá tomu, co mi bylo řečeno v service a to že 0,75 l/1 000 km je vlastně v pohodě (nemyslím si).
Heny06 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod therion » 18.10.2024 07:50

Karbonu se ma predchazet a ne jej resit. Pokud by se k servisu pristupovalo s rozumem , tak problemy by vubec nenastaly nebo vyrazne pozdeji. Rika se tomu profylaxe.
To ze kia (a dalsi) pred 10 lety nastavili naprosto *** servisni intervaly je jedna vec a druha je, ze nikdo nikomu nebranil si ty intervaly zkratit klidne na 1/3. A navody z poslednich let to jasne a bez debat dokazuji. Je to stejne jako kecy o nepotrebe menit prevodovy olej. Primarni pricina karbonu je vzdy v oleji a to v jakemkoli motoru.
A to ze pred lety nekdo tvrdil, ze existuje neco jako longlife olej ma analogii s ockovanim proti covidu , ktere melo byt neprustrelne a dnes se na naj pohlizi uplne jinou optikou.
Co se paliva tyce tak v navodu se jasne pise mj. o povinne aditivaci.
Ciste primovstrikove motory na karbon trpi od prvopocatku , je to vseobecne znamo a take je znam recept jak tomu predchazet. Pokud to nekdo hodla ignorovat, tak si ma koupit gammu/kappu s neprimym vstrikem a tyto problemy neresit. Kdyz si kupuju auto tak si mam budto nechat poradit nekym kompetentnim nebo si informace napred pozjistovat a nekupovat auto jak rohlik v krame. To uz je ciste o lidskem faktoru.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod MilVerb » 18.10.2024 18:45

Nenechávej se odbýt autorizovaným servisem, spotřeba 0,75l/1000km ti řešit musí. Mě to řešili při spotřebě cca 1l/3-4000km a taky se jim ze začátku moc nechtělo. Dekarboška by měla být spíš preventivní, pokud jsou kroužky zapečené, tak pomůže už jen výměna. Asi bych doporučil dělat proplach s BG při každé druhé vyměně oleje a olej měnit tak max do 8tis km (v mém případě je to 2x ročně, což není nic hrozného). Největší problém tohoto motoru je, že má jen 3,6l oleje. Dost mě mrzí, že se do Ceeda nedává 1.5dpi z i30, sice je to ještě větší lempl než GDI ale ten motor je na moje popojížďky po městě ideální.

Jinak občas si pokládám otázku, kolik km by měl člověk minimálně najet, aby ten motor opravdu zahřál? Je mi jasné, že velkou roli hraje roční období a trasa (kopce, město/dálnice). Já bych tipoval minimálně 10km? :?
:kia: Cee'd 1.6 GDi 99kw - 2018
MilVerb Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod therion » 19.10.2024 09:06

To co popisujes je pravda, ale ja budu porad opakovat ze bez 100okt (nebo alespon vifu) to proste nepujde. Zakarbonovany vstrikovac proste neni schopny atomizovat palivo do plynne faze a vznikle kapky VZDY budou tvorit saze se ktery se hromadi karbon. Dokavat tuhle jednoduchou premisu lidi nepochopi budou na primovstriky nadavat donekonecna.
therion Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2012)
100000 km @ 6.1 l/100km

Předchozí

Zpět na ceed