od jardo111 » 14.10.2024 22:14
Je to KIA CEED JD r.v. 2016 motor G4LC 1,4 MPi 74 kW benzín. S autom jazdím denne do práce ráno 15 km, poobede 15 km domov, niekedy so zastávkou. Štart-stop to nemá, ale snímač na mínus póle baterky je. Ani vo sne by ma nenapadlo, že tak jednoduchá vec ako je pripojenie baterky a zvlášť kostry môže byť tak komplikované. Problém ma prekvapil pri štarte dávnejšie. Niekedy, bez akejkoľvek logiky aj po jazde, nie ráno štartér sa ťažko rozbiehal, kontrolky svietili ale normálne, nestlmili sa. Obzvlášť ma to prekvapilo po prejdení linky na STK. Keď som chcel ísť domov. Myslel som, že pôvodná baterka dochádza. Pripojený tester baterky ukázal všetko OK, Keď sa to opakovalo, išiel som kúpiť novú baterku. Aj tam ju otestovali a bola OK. Tak som rozmýšľal, čo to bude. Bol som v dvoch servisoch, raz montovať ťažné a potom meniť prepínač smeroviek. V oboch prípadoch mali odpojenú baterku. Odpojil som kontakt, bol slabo zatiahnutý a nebol to čistý kov. Vyčistil som kontakt aj svorku a meral som odpor všetkých spojov až po hmotu motora. Nešlo mi to do hlavy, tak som dnes v práci tieto veci meral aj na novej Oktávii. Tá mala odpor ešte väčší. Po tom vyčistení kontaktu a svorky to zatiaľ nezahaprovalo.
Ďakujem za rady, ak je niečo, čo ešte v zapojení baterky treba vedieť, rád sa nechám poučiť. Ešte sa vrátim k tým zásahom servisov. V Piešťanoch zapojili na plus pól baterky v skrinke s poistkami na baterke nejaký vodič s poistkou. Nie so si istý, či to je správne. Pekné to vôbec nie je.