od SKorpion » 03.02.2010 22:42
Dobrý deň,
chcel by som poprosiť o radu.
Uvažujem nad kúpou hliníkových diskov o rozmeroch 7J x 16 5/114,3 ET48 71,6 alternatívne ten istý disk s ET 40. Pneumatika 205/55 R16.
Prečítal som vlákna na novom aj starom fóre, v ktorých bola táto alebo podobná tematika riešená, ale nenašiel som jednoznačnú odpoveď týkajúcu sa vyhovujúceho ET rozmeru.
Osobne by som radšej z estetického hľadiska uprednostnil ET 40.
Dočítal som sa však, že nízke hodnoty ET už zaťažujú súčasti podvozku a môže dochádzať ku kontaktu blatníka a pneumatiky. Chcel by som sa spýtať užívateľov, ktorí majú s takýmito rozmermi skúsenosti, či rozdiel 11 mm v prípade disku s ET 40 (ET 51 ako továrensky doporučená hodnota pre 16" disky) neznamená markantné opotrebovanie súčastí už po niekoľkých desiatkach tisíc respektíve sto tisíc kilometroch. A takisto aj ich skúsenosti pri plnom zaťažení (5 osôb + batožina) či nedochádza ku kontaktu s blatníkom.
Z toho čo som vyčítal, boli reakcie rôzne a pri ET 40 jedny hovorili, že sa stalo, že pneumatika škrkla o blatník, iným sa toto nestalo.
Ďalšia vec, na ktorú som sa chcel spýtať je, že hodnota 71,6 (7J x 16 5/114,3 ET48 71,6) predstavuje problém pri montáži diskov. Disky sú vyberané pomocou konfigurátora presne na moj Ceed 1,4 a táto hodnota sa nezhoduje s továrensky uvádzanou hodnotou 67,1 mm.
Za odpovede vopred ďakujem
S pozdravom Skorpion