JonnY píše:maro : je uplne bezne, ze pri cipovanych turbodiesloch sa maximalny vykon posuva do vyssich otacok.
Zajtra tu nalepím graf z brzdy že ako, a o koľko sa zmenili hodnoty
JonnY píše: a ak niekto chce jazdit rychlo, tak to obvykle toci dokedy to taha. to dava zmysel, nie ?
Nie. Unikol ti zmysel úpravy (pre mňa), pozri si moje skoršie príspevky
JonnY píše: vyssi krutiaci moment = vyssi tlak. kedykolvek zoslapnes pedal. co s tym ma spolocne dialnica ?
Ak štýl jazdy nezmeníš (napr. v meste), budeš menej zošlapovať plynový pedál. Alebo budeš šliapať rovnako, a jazdiť ako splašený
JonnY píše:technicke argumenty ? ok
pri prilisnom zvyseni tlaku turbo pracuje mimo mapy a prekracuje otacky na ktore je stavane. nielen na dialnici. ked sa to prezenie, tak sa moze porucat velmi rychlo.
Ktorého tlaku? Na strane spalín? Na strane sania? (zamieňaš príčinu s následkom)
O akej mape to hovoríš ? Turbo pracuje na mechanickom princípe, „mapa“ údajov (pretože okamih a dĺžka otvorenia vstrekovača je funkcia viacerých premenných tak 3D graf vyzerá ako pohorie) ovplyvňuje prvky, ktoré sú riadené elektronicky. Turbu škodí, keď sa motor vytáča za studena, keď sa motor vypne v rozpálenom stave, keď sa nemení pravidelne kvalitný olej, keď olej znehodnotí síra zo zlej nafty. Prekročenie tlaku ošetruje waste-gate, tj pretlakový by-pass.
JonnY píše:vstreky maju viacej prace a uz pri mensom opotrebeni moze motor padat do nudzoveho rezimu tam, kde by standardny motor bez problemu jazdil.
Pri moderných CR vstrekovacích systémoch injektor vstrekne za jeden cyklus 3 až 5 dávok. Zmenou dát v RJ sa ovplyvňuje čas vstreku a jeho trvanie – t.j. doba otvorenia trysky. Prečo by mali mať trysky viac práce??? Počet otvorení za cyklus predsa ostáva bez zmeny.
Pri menšom opotrebení čoho motor padne do núdzového režimu? Padne tam vtedy, ak RJ vyhodnotí, že niektorá snímaná hodnota je mimo tolerancie.
JonnY píše:zvysenie maximalneho krutiaceho momentu plus jeho posun do nizsich otacok = dvojhmoty zotrvak a spojka sa ti podakuje. o zatazeni lozisk ci naraste tlakov mozu porozpravat iny (ktory tomu rozumeju

)
zvysena tvorba sadzi, zasieranie spalovacieho priestoru a nehovoriac o DPF.
a ku koncu uz k takym detajlom, ze niektorym autam zacina fungovat ostrek piestov olejom pri ~ 2000rpm (zalezi od tlaku oleja). pri zvyseni maxima krutaku, jeho posune k 1500rpm (co ti umozni dlhodobo jazdit rychlo v nizkych otackach), a dalsich vhodnych okolnostiach to moze mat tiez celkom vtipne nasledky.
Ak niekto nevie jazdiť a motor podtáča, dvojhmotový zotrvačník zruší aj bez chipu, ja mám automat takže zotrvačník mám jednohmotový a klasickú spojku nemám (ale prúdový menič). Taktiež nemám vďakabohu DPF, ani VTG (čo od sadzí zatuháva). Dymivosť sa u môjho auta vôbec nezmenila (to je podľa mňa kritérium, ktoré odlíši dobrého úpravcu od diletanta, pretože vie odhadnúť, koľko paliva sa ešte v motore spáli bez toho, aby uniklo vo forme pevných častíc)
Čo sa týka ložísk a zvýšenia radiálnych síl na nich, objasnenie je nad rámec príspevku na fóre, ale ubezpečujem ťa že zvýšenie opotrebenia je nepodstatné. Príklad: vybehaný motor (nie zadretý čo bežal bez oleja) nemá kompresné tlaky, ale pritom ložiská má ešte dobré, toto platí na 99,5%