JonnY píše:hermenet : piestova rychlost nam sama o sebe nic az take nepovie.
1.4 a 1.6 maju asi (urcite) ine ojnice, ktore mozu byt slabsie (dimenzovane presne na 1.4) a nebudu stavane na zvysene namahanie.
rovnako nic nevieme o loziskach, piestoch, bloku, hlave, tesneni....
Vycházím ze své utkvělé představy, že když dělá automobilka do téhož auta dva motory různého objemu se stejným vrtáním, že k tomu má ekonomické důvody. Např. snížit náklady na formy pro tlakové lití. Tj., že bude jen jiná kliková hřídel a třeba její ložiska. Ale nevím, jak svou představu jednoduše ověřit (kdybych chtěl opravdu dělat tuning, tak bych si tu práci dal).
JonnY píše:nestihali ventily ? neviem ako to myslis. pouzitim inej vacky dostanes do motoru viac vzduchu. viac vzduchu = viac vykonu...
Aha,

já jsem myslel, že ty ostřejší vačky by nějak optimalizovaly plnění při max. otáčkách, kdy by se ventily zavíraly kvůli zvýšenému zrychlení později. Ale já to nemám nastudovaný, ani amatérsky. Já o tom jen logicky přemejšlím. Můj poslední tuning motoru se odehrál před dvaceti léty na Jawě 350/360 (výměna kliky, snížení hlav, hrátky s předstihem - neměl jsem spec. nářadí, tak jsem ji půlil šroubovákem a klínem (= sekyrou)

, ale jela pak jak letadlo

- i ústa jsem si na ní rozbil

)
JonnY píše:ano, v principe je co upravovat. ale upravovat uplne nove auto je predsa ***. vacsina ludi nekupi auto s 7 rocnou zarukou, aby si ju po dvoch rokoch zrusili.
Souhlasím. Jediné, o čem by mohlo mít smysl uvažovat, je přestavba na plyn...