MartinP píše:Chtěl bych se vás zeptat a popřípadě poradit. Teď mám na autě alu kola 195/65 R15 a na jaře budu potřebovat koupit nové gumy, tak jsem uvažoval o tom, že bych dal na auto kola 205/55 R16. Chtěl bych se zeptat, jak se projevují při jízdě (spotřeba,odpružení .....). Denně jezdím 120 Km, tak především kvůli tomu. Velká kola vypadají přece jenom lépe.Moc děkuji za odpověd.

1,6 CRDI

mám na zimu 195/65 R15, na léto 205/55 R16
16 jsou rozhodně tvrdší. Není to o moc, ale znát to je. Jezdím každý víkend trasy kolem 100-150 km a unaven z auta rozhodně nejsem. Rozhodně mám na širších pneu větší jistotu, líp auto sedí ve stopě, což je koneckonců logické, když plocha, na které auto sedí je větší.
Spotřeba - zima/léto je u mne přibližně stejná, pokud odečtu extrémy v podobě velkých mrazů a jízdy v hlubším sněhu. Na suché silnici je to prostě stejné. Jenže zimáky mají obecně vyšší spotřebu, takže pokud bych porovnával stejný typ pneu, bude na 205 vyšší spotřeba než na 195. Pokud takhle budeš měnit letní za letní, tak počítej, že ti mírně vzroste spotřeba. U benzínu bych to viděl kolem čvtrt až půl litru, u tvého dieselu by to mohlo být znát ještě míň.
Řekl bych, že na ceeda je 205/55 R16 obutí tak akorát. Jak šířkou pneu, tak i průměrem disku.