ještě jednou k podvozku ix20
podvozek mě vyhovuje , je hodně stabilní, neodskakuje, drží jako přibitý, nenaklání se, nekýve se, ale ta zadní náprava je hold v levnější úpravě ne jako u ceedu s víceprvkovým zavěšením , ale třeba zase bude mít neomezenou životnost.
Ale ... prostorem pro posádku a zavazadla, výhledem (vlivem vyššího posazení se z auta krásně vystupuje/nastupuje bez jakéhokoli shýbání (jako mladý jsem to neřešil, ale pokud vás občas bolí v kříži je to hodně silný argument - kdo nevyzkouší neuvěří, neoslňují mě tolik protijedoucí vozidla, lepší výhled, variabilita (můžu zvětšovat zavazdlový prostor a pro posádu na zadních sedadlech je pořád prostor, ikdyž stísněnější, novější koncepce (až na tu zadní nápravu), pokud naložím těžší nákad tak se mi nezdvihne příď a nesedne záď až skoro na zem jako u kombíků (kdysi jsem uvažoval o SW, mám vyzkoušeno z fabie kombi) atd. jej však zase převyšuje a to je pro mě prioritní . Zdůrazňuji pro mě. Od toho se vyrábí různá auta, aby si každý mohl vybrat.
Všichni majitele Vengy mi výše popsané jistě potvrdí.
Znovu připomínám že zmíněné se projeví jen při přejezdu příčných nerovností a na špatně opravených komunikacích.
Ve světě motorů č.49/2010 (nechci aby to vyznělo jako reklama - dávám jen pro inspiraci) byl test ix20 CRDi, ale také ojetého ceeda a zmiňují se tam u něj také o tupých úderech od zadní nápravy.
také je tam u ceedu kritizovaná příliš měká péra na zadní nápravě, která v zimě způsobují zhoupnutí zádě, odlehčení přídě - tím malý tlak na přední kola - špatný rozjezd.
Jinak se určitě půjdu svést se ceedem nebo i 30 přes příčné prahy abych mohl porovnat.