Ahoj všem i zahraničním fandům.
V lednu, 2011 jsem radostně přesedlal z Cordoby 1,4; 100k do nové Kie Sportage 2,0 CVVT. Celý život jezdím jako řidič z povolání /43 roků/. Ale na ten rozdíl v řízení vozu úplně odlišné koncepce si stále zvykám. Už mám najeto přes 3 000 km. Se Sportage se hůře dodržuje rychlostní limit jak ve městě, tak na volné silnici. Jede naprosto klidně, tiše, výborně odhlučněná. Najednou jedu v obci 70kou. Dokonce jsem přestal nadávat na brněnské silnice. Ten komfort jízdy trochu ovlivňuje odhad a vnímání rychlosti. První stovky kilometrů se držela spotřeba tvrdošijně na 10, 1l/100km. Mohl jsem pozdvihovat nohu na plynu jak to jen šlo a stále stejný. Začátkem března jsem měl cestu Brno - Zlín - Brno. Nový kus dálnice do Zlína je jak žehlící prkno. A tak jsem neodolal a přišlápl plyn. pedál. Ve 170km nádherný svezení..I přes mírný vítr seděla Sportage jak přibitá. Jen šum pneu signalizoval větší rychlost. To Cordoba i přes oblejší tvary by už reagovala. Byla na boční vítr daleko víc citlivá. Možná je to u Kie váhou vozidla, nastavením podvozku...nevím. Pak zase zvítězil rozum. Umírnil jsem se s těžkým srdcem na dálniční limit rychlosti. Teda skoro... A nejlepší zážitek z jízdy byl doma. Zlín - Brno za 40 minut a spotřeba !! 9,8 !!. Začal jsem věřit prodejcům v PEMM Brno. Při přebírání vozu mě připravili na to, že bude zezačátku spotřeba vyšší. Okolo 5 000tis by měla jít dolů. Nečekám razatní snížení. Koupil jsem si 2litrové SUV, nejsem brzda provozu, spíš jezdím živě. A to něco stojí. Ještě poznatek pro nové majitele : Pokud skončíte večer jízdu a palub. počítač vám oznámí že ještě můžete na nádrž ujet třeba 70km, tak vězte, že až při nízké ranní teplotě nastartujete a vydáte se na cestu, tak těch slibovaných 70 km dojezdu vám bude ubývat 2x rychleji, než reálně ujedete. Je to totiž okamžitý výpočet dojezdu dle reálné spotřeby. Tak, že když zohledníte studený start, obohacenou směs do zahřátí motoru, smrskne se vám dojezd na třeba jen 40km. Ale klidně počítači věřte. Je to fakt dost přesný.
Přeji všem majitelům Kii nízkou spotřebu, radost z jízdy a čekatelům na Sportage krátké dodací termíny. Pěkný den. lubos761
Kia Sportage 2.0 CVVT, Comfort +, r.v. 2011, orange techno, xenony, park.asistent, 17"kola,