Nová Kia Sportage SL/SLE-Zkušenosti a poznatky z provozu..

Re: Nová Kia Sportage SL/SLE-Zkušenosti a poznatky z provozu

Příspěvekod miki » 07.11.2011 14:14

cvrcek píše:Ahoj všichni, tak musím poprvé napsat i něco negativního na Sporťačku. Posledních 1300km se mi zvedla spotřeba o cca 0,5l a na podzimní prohlídce při 13tis km mi dolévali 1l oleje. Ještě chvilku vydržím, uvidím spotřebu a úbytek oleje a servis to jistí.
Bohužel na podzimní prohlídce nebyl servisák od KIA tak mi neřekl své zkušenosti. Jen pro dopřesnění, jezdím stále podobné trasy a stejným způsobem a zimní pneu jsem přezouval až po zvýšení spotřeby, naftu beru stále stejnou od Shell....

Mám podobné skusenosti ako Jaro 61.Ubehnuté km 19200 spotreba zvýšena o 0,4l,zimné gumy ale zatial šlape ako hodinky.Zo začiatku menšie chybičky ako u večšinou t.j. padanie sedačky a zatekanie vody cez predné dvere to už je minulosťou.Ta zvýšená spotreba ešte narastie príchodom zimy.
miki Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage III (2010)
29400 km @ 6.8 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod mir.jar » 11.11.2011 08:53

co hovorite na ofuk predneho skla? Ja mam kazde rano problem.
Lava strana sa mi hrozne rosi. Ak dam na klime "front" tak mi to asi za 1-2 minuty cele odrosi, okrem tej lavej strany. Tam to trva aj 5 minut.
Ak vypnem to ofukavanie(ktore je hrozne neprijemne, kedze na hlavu vali studeny vzduch) tak o chvilu sa to zase rosi.
Ak dam na klime nech fuka na sklo, zapnem klimu a nedam ju silno, tak to neodrosi vobec, ostane tam asi 5-10 cm pasik zaroseneho.
Kia Sportage 2011, 2.0 CRDi, predny nahon, vybava EX + doplnok: cuvacia kamera, GPS, subwoofer, stredovy reprak
mir.jar Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (3)
Nejvzdálenější účastník srazu (4)

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod spido11 » 11.11.2011 09:36

u nás ešte nie je taká zima ako u teba hore, takže zatiaľ ofuk čelného skla je v poho a nijaké rosenie neregistrujem. Ten ofuk skla je dosť nepríjemný, vtedy si dávam okamžite dole slnečnú clonu, aby mi to nefúkalo do tváre a celkom to pomáha.
Sám som zvedavý, ako to bude v zime. :(

Potom, ako vypnem ofuk skiel, tak si nastavím kúrenie na čelné sklo a na nohy (rýchlosť ventilátora dám na "2 čiarky" )a zatiaľ sa nič nerosí. Ale ešte nemrzlo, takže ....
Kia Sportage III (2011) 1,7 CRDi - kúpené 01.03.2011. Predané 09.12.2016
Octavia III 1,6 TDI (11/2016) biela - kúpené 09.12.2016
spido11 Muž
KIA Family

11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1)

Skoda Octavia III (2016)
100000 km @ 4.9 l/100km

Příspěvekod barny70 » 11.11.2011 10:15

@ spido11

no hej, dolniaky :lol: :drink:

@mir.jar

tiež som pozoroval že po spustení ofuku predného skla sa mi zarosí okno podstatne viac ako bolo
idem na slepo po pamäti :shock: a po cca 500 m je všetko OK - zapnutá klíma, ofuk predného a odmrazovanie zadného skla
ale ako písal Spido, zatiaľ ešte nemrzlo ( námraza už bola, dnes ráno okolo 0°C ) - potom to bude horšie keď klíma nepôjde
Sportage 2011 1,7 CRDi EX
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (11)

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 11.11.2011 13:02

vam nemrzlo? Ved ja mam namrazu uz asi 2 tyzdne skoro kazdy den a to je uz druhe take obdobie. Prve zacalo ked sme boli v Jasove.

Ja tiez mavam nohy a predne sklo. Nastartujem, niec nieje zarosene, prejdem 10 mestrov a zrazu sa zacina rosit. Po nejakych 30metroch uz nic nevidim a musim dat ten predny ofuk co je pod tlacidlo "front" a aj tomu to dost dlho trva.
Toto by som este bral, sere ma to, ze na tej lavej strane to ostane aj potom a casto sa mi to dokonca aj vrati.
Kia Sportage 2011, 2.0 CRDi, predny nahon, vybava EX + doplnok: cuvacia kamera, GPS, subwoofer, stredovy reprak
mir.jar Muž
KIA Family

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (3)

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod spido11 » 11.11.2011 13:23

Tak toľko nefuň na to predné sklo :lol: , nebude sa Ti rosiť.
V BA som škrabku ešte nepoužil. Prvý a posledný krát som ju použil v Jasove. Ale cez víkend má už v noci mrznúť všade :thd:
Kia Sportage III (2011) 1,7 CRDi - kúpené 01.03.2011. Predané 09.12.2016
Octavia III 1,6 TDI (11/2016) biela - kúpené 09.12.2016
spido11 Muž
KIA Family

11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1)

Skoda Octavia III (2016)
100000 km @ 4.9 l/100km

Příspěvekod barny70 » 11.11.2011 13:57

podľa mňa to nieje o "funení"
skôr si myslím že sa v potrubí nazbiera vlhkosť a keď to pustíš tak to všetko dostaneš na okno
asi to nieje veľmi technický popis ale hádam si rozumieme
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (11)

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod lubos761 » 11.11.2011 14:06

To přední sklo se chová přesně tak, jak když vejdete v zimě, s brýlemi do teplé místnosti. Vlivem rozdílu teplot se orosí. Podle mě je asi nejůčinější zapnout odmražování čel.skla /jede zároveň i klima, která vysušuje/. Samotné ofukování čel.skla topením trvá déle, než se vytvoří dostatečně teplý vzduch. Ale musím se také přiklonit k názoru některých diskutujících, že Sportage nemá zrovna nejlíp vychytaný levý, dolní okraj ofuku čelního skla. Tam se vlhkost drží nejdéle. Tak vám teda přeji jen slunečné dny.
lubos761
Kia Sportage 2.0 CVVT, Comfort +, r.v. 2011, orange techno, xenony, park.asistent, 17"kola,
lubos761 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Kia Sportage III (2011)
13500 km @ 9.0 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 12.11.2011 01:16

lubos, ale ja porovnavam s inymi autami. na sportage sa skratka rosi dost, ale co je horsie, tazko to odtial dostat.
Je jasne, ze tie teploty s tym urobia vela, teda vlastne to je zaklad toho orosenia, lenze mne vadi ten lavy pas. Neviem preco pises, len vlavo dole, mne to robi celu lavu cast.
Preto som vlastne zacal tuto diskusiu. Cize tebe orasi len vlavo dole?
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod lubos761 » 12.11.2011 04:29

@mir.jar:
Ahoj. skoro celý život pracuji v noci a končím mezi 01.00 - 04.00. Vystřídal jsem dost aut a všem se čelní okno rosilo zevnitř / mám na mysli období podzim - zima /. V zimě zevnitř i slušně zamrzala. Některá dřívější auta si poradily s vnitřní rosou nebo námrazou lépe, jiná hůř. Sportage je moje první auto s klimou a odmrazováním skla. Proto se mně zdá, že je čelní sklo čisté relativně rychle. Teda zevnitř. Jako poslední část zůstává zarosený levý spodní okraj čelního skla. Ve tvaru trojůhelníku. Asi 10 cm na výšku podél levého sloupku a spodní okraj skla asi 30cm od levého sloupku. Jakoby tam teplý vzduch málo zasahoval. Ale jak jsem psal výše, při odmražování se spouští zároveň i klima a tak je celý proces rychlejší, než se pokoušet ofouknout jen teplým vzduchem topení. To má přece jen pomalejší náběh. Ale toto platí u mně. Mám automatickou klimu a takto to funguje. Nevím, jak je to manuální klimy. Používám klimu za deště, ať je jakákoliv venkovní teplota. Někdo tu už docela rozumně radil, používat i v zimě. Vysušuje vnitřek vozu od nanošeného sněhu. Za provozu jsem ale nezpozoroval, že by se čelní sklo potom ještě v rohu rosilo. Toť můj poznatek. Nemínil jsem hanit ofuk čelního skla u Sportage. Spíš naopak. Jen jsem chtěl souhlasit s příspěvkem, kde bylo konstatováno, že spodní okraj / lépe řečeno roh/ čelního skla tak nějak déle setrvává orosený. Po chvíli, cca 2 -5 min, zmizí i ten orosený trojuhelníček.
Pěkný den. lubos761
Kia Sportage 2.0 CVVT, Comfort +, r.v. 2011, orange techno, xenony, park.asistent, 17"kola,
lubos761 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Kia Sportage III (2011)
13500 km @ 9.0 l/100km

Příspěvekod laban » 12.11.2011 10:00

Tak ja dnes vyrazel pred 7 ranní, teplota okolo -3°C, na předním okně pěkna námraza, pozapínal jsem co se dalo ( ohledně čelního skla včetně A/C ),trochu jsem námrazu i oskrábal. A během 5ti min ani mlha ani rosa- čistý výhled po celém okně.
@lubos761
Bez klimy jen s puštěným topením, se mi i za děště a jízdy mlží okno. Po sepnutí A/C je během chvílinky zase čisto. Ale jak už tu někdo psal je to jako s brýlemi a rozdílem teploty v autě a venku ( což myslím, že se takto jeví u všech aut bez auto klimy v ON ). Jen tohle není ten problém se zamlžením pri námraze :(
Toť můj postřeh ;)
Ale třeba až toho bude víc na okně čí větší zima, tak to tam můžu taky objevit, však zima začíná a teprve se uvidí 8-)

P.S. : asi blbost, ale nemohla by být i chybka někde v tom levém rohu s těsněním okna, co vy na to :?:
KS III 2011 ( MY2012) 2.0 CRDi, 4x4 EX + Panorama střecha, ochranné plasty nárazníků, boční lišty.
Obrázek
laban Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia Sportage III (2011)
26020 km @ 7.9 l/100km

Příspěvekod barny70 » 12.11.2011 10:13

Páni, nedá mi sa neopýtať čo stále máte s tými okuliarmi ?
Žiadne nenosím, ale viem o čom vravíte. Lenže to je diametrálne odlišná situácia - okuliare sú studené, vzduch teplý, zafunguje teplota rosného bodu ovzdušia a zarosenie je na svete.
Lenže tu vojdeme do auta kde vnútorná teplota je rovnaká ako vonkajšia a aj ako teplota predného skla !!!
Snáď mi nechcete povedať že naštartujem motor, pustím ofuk a za 5 sekúnd ( toľko to skutočne trvá kým sa zarosí ) zohrejem kúrením pri studenom motore vzduch tak že mám tak veľký rozdiel teplôt vzduch-sklo. Alebo že za ten krátky čas dýchaním tak zvýšim vlhosť v aute ... to sa mi stáva keď naložím po fotbale 3 spotených, alebo pri daždi, ale toto nieje tento prípad

@laban
mimochodom, pri -3°C Ti klíma určite nefunguje, nedá sa spustiť pri teplote nižšej ako 2 alebo 3 stupne ...
ona síce svieti kontrolka, ale klíma neide
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod lubos761 » 12.11.2011 12:21

@barny70:
Tie " okuliare", to bylo jen jako příklad na vysvětlení příčiny rosení skla. Jen taková pomůcka.. A dle mého názoru to až tak od věci není, jako příklad. Co si myslíš, že se asi děje v soustavě topení, např. v zimě?
Nastartuješ a první minimální rozdíl teploty / a ten u Sportage nastane dost rychle /vženeš do prochladlého systému přívodu vzduchu na sklo. Už tam se musí srazit vzdušná vlhkost, jak správně píšeš vlivem tzv.rosného bodu. A tu foukáš na sklo. Než vystoupe teplota natolik účinná, aby vysušovala sklo, tak se ještě chvilku rosí. Tolik můj názor.
Ještě ke klimě při nízkých teplotách : Princip klimatizace při ochlazování v létě je jasný.Přiznám se, že nevím, jak to funguje v zimě / 0 st a míň /. Ale výrobce doporučuje v návodu použít při ODMRAŽOVÁNÍ, a to nastává jen v mrazu, také klimatizaci. Proč asi? Když teda podle tebe nefunguje? Zřejmě k vůli vysušování vlhkosti...
A na konec možná laická úvaha, proč se okno rosí. Může to být i málo prostupným filtrem vzduchu, zapnutým vnitřním okruhem topení. Myšlenku na netěsnost čelního skla pomíjím. Umývám Wapkou a to by se hodně brzo ukázalo, že je někde chyba.
A úplně nakonec : výdechy na čelní sklo opravdu hůř zasahují oba dolní rohy. Samotný proud vzduchu je směrován několik cm nad celý spodní okraj skla a proto spodek skla zůstává zarosený déle. Ale není to až takový problém, který by mě vadil..
Pěkný den. lubos761
lubos761 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Kia Sportage III (2011)
13500 km @ 9.0 l/100km

Příspěvekod barny70 » 12.11.2011 13:07

Citujem z návodu:

Manuálna klimatizácia
Odhmlievanie vnútorného čelného
okna
1.Nastavte ovládač rýchlosti ventilátora
do želanej polohy.
2.Nastavte požadovanú teplotu.
3.Prepínač režimov nastavte do polohy
.
4. Na základe zistenej vonkajšej teploty
sa zapne (alebo nezapne) klimatizácia
a automaticky sa nastaví režim
vetrania (prívod čerstvého vzduchu
zvonka).

Nezapne sa práve preto že by odvlhčovala auto a mohlo by dôjsť k zamrznutiu kondenzátu v potrubí ktorým je to odvádzané pod auto. To že je pri automatickej klíme napísane že sa zapne systém klimatizácie ak dáš odmrazovanie predného skla ešte neznamená že bude fungovať klimatizácia a tým odvlhčovanie.

Ináč to čo píšeš s tým vyzrážaním vlhkosti v potrubí vedúcom na sklo je celkom logické, len tá doba na to aby tam šiel teplý vzduch sa mi zdá krátka, zvlášť u dieslových motorov.
Užil som si rosenie a v zime aj zamrźanie čelného skla zvnútra na mojej predchádzajúcej Fábii bez klímy, tam mi zatekalo do auta a vlhkosť sa rada zrážala na čelnom skle hlavne po slnečnom dni keď sa vzduch vo vnútri ohrial a pri západe slnka sa vyzrážala vlhkosť na chladnúcom skle - no môžem povedať že škrabať sklo zvnútra je kvôli tvaru podstatne zložitejšie ako zvonku :yes:
Takže toto je oproti tomu malina :)
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod lubos761 » 12.11.2011 14:21

@barny70 :
1. To s tím zamrzajícím kondenzátem zní docela logicky... ;)
2. Vzal jsem si k ruce manuál na Kiu a nic o tom, že by se klima spouštěla po vyhodnocení venkovní teploty jsem fakt nenašel. Ani v manální, ani v automatické verzi. A u mně v návodu zní :

Režim MAX odmražování :
. zapne se system klimatizace
. bude zvolena poloha pro nasávání vnějšího vzduchu
. rychlost ventilátoru bude nastavena na vysokou

Takto zní citace z příručky, kapitola 4/strana 82
Aniž bych se chtěl s tebou přít o názorový rozdíl nás obou, jak si potom vysvětlit už samotný název " Režim MAX odmražování " a následné body? Máme snad rozdílné příručky? Proč se tedy při odmražování zapíná klima, i když je to čistě a jen zimní problém? A jen pro úplnost, tak podobný návod je pro klimu manuální.
Možná bychom si to spíš ujasnili v dobré hospůdce, u něčeho dobrého, v přímé konverzaci. Takto, přes forum je to zdlouhavé, neosobní a možná zavádějící slovíčkaření. :D
Tak ať se nám okna nemlží, s klimou i bez !! :drink:
lubos761
lubos761 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Kia Sportage III (2011)
13500 km @ 9.0 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Sportage