Nejdřív by sis měl asi ujasnit, k čemu telefon budeš používat a teprve potom se rozhodnout, kolik chceš do koupě investovat.
Samozřejmě Sony Xperia L i SP jsou kvalitními telefony ve své třídě. Xperia L odpovídá přibližně Galaxy S3 mini, ale má lepší a novější procesor (výrobní technologie 28nm/45nm).
Xperia SP je o třídu výše a odpovídá spíš HTC One X i když nemá čtyřjádro. A zmiňovaná Xperia Z je absolutní špička.
Pokud bys chtěl jít opravdu do Zetka, doporučoval bych počkat na verzi s procesorem S800. Prozatím má "jen" S4 Pro a ten je díky stáří pochopitelně slabší než S600, o S800 ani nemluvím.
Ještě si dovolím jeden osobní postřeh. Už jsem měl hodně telefonů a vždycky jsem si říkal, jestli není displej u nového telefonu moc velký, že to bude strašné pádlo atd.
Za pár dní užívání zjistíš, že by ses nikdy nechtěl vrátit k menšímu displeji a nechápeš, jak jsi celé roky mohl mít telefon s tak malým displejem.
Takže bez ohledu na cenu:
Nikdy nebrat telefon s menší RAM než 1 GB. Prodává se stále dost telefonů s 512 MB, ale i když nejsou všechny nadstavby tak žravé jako Sense od HTC
je to málo. 
Výběr úhlopříčky displeje je subjektivní záležitost, ale věř mi, že optimální je 4,3 " a
výše. Rozdíl mezi rozlišením 1 080×1 920/720×1 280 není tak výrazný jako mezi 720×1 280/480×800 bodů
Přítomnost slotu na kartu je výhodou, ale není nezbytnost, pokud má paměť 32 GB. Opět se názory velmi liší, ale já jsem těch 32 GB nikdy nenaplnil ani z poloviny. Existují cloudová úložiště, nemusím mít nahranou každou apk,
kterou použiji 1x za rok
Procesor by měl být dvoujádrový a vyrobený 28 nm (rychlost a hlavně nižší spotřeba)
Vše ostatní je jen o výši investice a o osobních sympatiích k jednotlivým značkám
EDIT:
Tak jsem si to po sobě přečetl a s hrůzou jsem zjistil, že Galaxy S3 mini neodpovídá několika požadavkům a přesto je to kvalitní telefon.
A pak dej na rady "odborníků"