DCT - 6 stupňová dvojspoj.prevodovka - postrehy, skúsenosti

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

DCT - 6 stupňová dvojspoj.prevodovka - postrehy, skúsenosti

Příspěvekod MP1 » 19.07.2013 18:50

Ako sa Vám jazdí s dvojspojkovou prevodovkou?

Ja som na ňu prešiel z 4 stupňového automatu. 4 stupne bolo dosť málo, na DCT mám hneď o 0.5 litra menšiu spotrebu.
Na druhej strane je automat s hydromeničom ladnejší, žiadne trhané pohyby.

Celkovo som spokojný, super sú páčky pod volantom.

Postreh:
Na automate som na križovatke stál na brzde aby sa auto nerozbiehalo.
Na DCT som pri predpoklade dlhšieho čakania na zelenú dával neutrál, aby spojka zbytočne nepreklzávala.
Zistil som, že na rovine nemusím dávať neutrál, ak spravím nasledovný úkon:
Pri stlačenej nožnej brzde zatiahnuť ručnú brzdu. Uvoľniť nožnú brzdu a potom uvoľniť ručnú brzdu.
Auto sa nezačne rozbiehať, spojka nezaberá. Po stlačení plynu sa auto plynule rozbehne.

Úkon vyžaduje manipuláciu s ručnou brzdou, je jednoduchšie zaradiť N a potom znova D, ale pre mňa je to aj tak použiteľné
nemusím zaradiť D, len stlačím plynový pedál - proste rýchlejšia reakcia pri rozjazde.

Ak sa raz budem veľmi nudiť, namontujem na stredný tunel tlačidlo na simuláciu zatiahnutia ručnej brzdy.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: DCT - 6 stupňová dvojspoj.prevodovka - postrehy, skúseno

Příspěvekod matusco » 25.11.2015 11:31

Ake su tvoje postrehy po viac ako 2 rokoch pouzivania?
Uvazujem nad rovnakou volbou ako mas ty, tzn. 1.6 GDI+DCT. Automat som nikdy nemal, ale kvoli manzelke a tiez kvoli sebe by som rad skusil.

Ako je na tom DCT zo spolahlivostou? Kedy je najlepsie menit olej?

Vopred vdaka za postrehy.
matusco Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod MP1 » 25.11.2015 21:19

Postrehy sú dobré. Spokojnosť. Olej sa má meniť pri zvýšenej záťaži po 120000 km. Spoľahlivosť je ako u iných súčastí vozidla, niečo sa môže vyskytnúť. Ale od toho je záruka 7 r./ 150 000 km.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Didier1 » 01.08.2016 15:33

Tiež uvažujem nad kúpou Ceed SW 1.6 GDI AT. Píšete, že DCT viac "trhá" pri parkovaní a v kolonách-je to oveľa horšie ako pri hydromeniči?
Automat som predtým nemal, tak to až tak neviem porovnať, ale testoval som diesel CRDi 7-stupňový a páčilo sa mi to. Čakám ešte na benzínovú testovačku.

Tiež ma zaujíma spoľahlivosť-u konkurencie ma od dvojspojky odhovárajú, že má kratšiu životnosť ako hydromenič...
Budem vďačný za každý postreh.
Didier1 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod rudolf.tomka » 14.09.2016 18:52

KIA SOUL 1,6 CVVT tomato red
rudolf.tomka Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (13) TOP sponzor (2)

Kia Soul (2009)
183000 km @ 7.50 l/100km

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí