To : LUKY-007
Ahoj.
Jarino má tuším 2.0CVVT manuál, ty máš automat. Těžko můžeš srovnávat spotřebu. Ale abych tě potěšil ( protože cizí neštěstí vždy potěší

), tak já mám taky manuál 2.0 CVVT, stejný rok výroby jako "Jarino" a jezdím běžně za 10 l. Tak asi z 85% dálnice. A protože mám jen 5ti kvalt, tak při 130km/h točí motor asi přes 4000ot/min a to se fakt špatně šetří. Ta šestka by se velmi hodila, to soudruzi Korejci nezvládli.
A těch 163k ožije od asi 3000ot/min. To, co tady popisuji, je každodenní ježdění do práce. 30km tam, 30km zpět. A někdy mě to uteče i za povolených 130km/h.
Na dovolené se kochám, dodržuji rychlostní limity na okreskách a i v hornatých Jeseníkách se dá jet za 8l/100. Nemusíš jet pomalu, ale jet rozvážně, zbytečně netlačit na plyn.pedál, využívat setrvačnosti vozu, prostě jet na pohodu...Pro mně byla volba 4x4 nutnost, bydlím "na samotě u lesa" a to rozhodlo. Ale Sportage 2.0CVVT není auto vhodné na dálnice. Já Sportage nehaním, jsem spokojený, splnila vše, co jsem očekával, včetně spotřeby, včetně toho, že mě v zimě doveze domů, včetně toho, že se mě líbila.. A taky jsem nečekal, že vzhledem ke každodenním, krátkým jízdám po dálnici do práce budu buhvíjak šetřit. To jsem si mohl koupit Punto. A k tvé spotřebě? Zkus třeba změnit styl jízdy. Prošlápnout pedál do kopce a potom se pokusit vyhmátnout okamžik, kdy pedál uvolníš ale ještě udržíš převodovku těsně pred podřazením. Já jezdím s busem, automatem, proto si tady dovoluji projevit názor. Ty automatické převodovky se chovají skoro stejně. Jedno, jestli bus nebo osobák. A aby se nestávalo s tvým řazením jak výše popisuješ, musel bys mít aspoň 8rychlostní automat, tam by se to nestávalo. Ale to už jsme asi někde jinde...
Tak hodně spokojených km a pěkný den.
lubos761
Kia Sportage 2.0 CVVT, Comfort +, r.v. 2011, orange techno, xenony, park.asistent, 17"kola,