od sportage r 1 » 02.11.2013 23:26
Ahoj všichni. Sprorty 135kw, manuál, mám od března 2012 a velká spokojenost. Cenový rozdíl mezi 100 a 135kw byl 20000Kč. Takže to byla jasná volba, než potom nějaký čip . Motor má oproti slabší verzi několik jiných dílů. Např. vstřikovače a hlavně turbo chlazené kapalinou.
Najeto přes 19tis. Spotřeba v zimě na 17" okolo 8,2l a v létě na 18" 8,5l. Velikost, (vlastní váha) kol dělají svoje. I zrychlení na 18" je o nějakou desetinku horší. Jezdím dost ostře. Ve městě je mi svatá 50ka, ale mimo....... Na dálnici, když je bezpečno, tak 130 - 180. Dost často plyn na podlaze. Je to moje první auto u kterého spotřebu vůbec neřeším. Kolem 9l jen prvních 5000km. S autem jsem jel max. 225km/h (tachometrových) a zrychlení na 100km/h za 9,2. Nevím jak u 100kw, ale u mého hodně záleží na kvalitě nafty. Paradoxně nízkou spotřebu (okolo 7l) mám při ježdění po Praze.
Servisní prohlídky po 30000km. Takže teprve půjdu v březnu a je tam opravdu 8l oleje.
Někdo tady psal jak zajíždět. Samozřejmě nikdy motor nenechávat zahřívat na volnoběh (konec setrvačníků u manuálu). Ohřát na provozní a pak jezdit normálně. Po ujetí cca 500km mu začít pořádně dávat do kožichu, ať si zvyká. Dříve se usadí a filtr pevných částic to také potřebuje. Ale opravdu nikdy nedostane než se úplně ohřeje. Říkám, Jestli má něco ulítnout, tak v záruce. Vždy jsem se k autům, co jsem měl a máme v rodině tak choval. Neměl jsem nikdy problém s motorem ani ze spotřebou oleje. Ani u Kijouše, za 19000km jsem nemusel dolít deci.